Teknoloji

Suda Boğulmayı Önlemek İçin En İyi Dik Durma Yöntemi - Webtekno

Dünyada her yıl neredeyse 370 bin kişi boğuluyor, Türkiye'de ise bu sayı 900'lere ulaşmış durumda. Peki denizde veya havuzda yüzerken, oluşabilecek herhangi bir risk durumunda bu tekniklerden hangisini uygulamak işimize yarayacak?

Suda Boğulmayı Önlemek İçin En İyi Dik Durma Yöntemi - Webtekno
15-07-2023 09:53

İnsanların ÖZETİ| çoğu yaz aylarında, denizin ve havuzun tadını çıkarmak için çeşitli tatil beldelerine gidiyor. Ancak en çok da bu mevsimlerde boğulma vakaları artıyor. Boğulma tehlikesi üzerine çalışmalar yapan pediatrist Dr. Paul Genser, boğulma sonucunda beyninde hasar meydana gelen çocukların sayısının giderek arttığından söz ediyor.

Yani çocuklar boğulma konusunda önemli bir risk grubunu oluşturuyor diyebiliriz. Tabii ki risk altında olanlar sadece çocuklar değil, yüzme konusunda deneyimli olan yetişkinler bile boğulabiliyor. Peki o zaman boğulmayı önlemek için en iyi dik durma yöntemi hangisiymiş, gelin bir bakalım.

Yapılan bir çalışmada, suyun içindeyken acil bir durumda hemen sağduyulu düşünüp özel bir hareket tekniği uygulamak gerektiği söyleniyor.

Boğulmak

Araştırmanın katılımcı grubu, deneyimli yüzücülerden oluşuyor ve hepsi de boğulma anında uygulayacakları teknikler hakkında bilgi sahibi. 21 kişiden oluşan bu grup, 'palet vuruşu', 'koşma', kurbağalama' ve 'eggbeater (yumurta çırpıcı/çırpma teli)' gibi suyun içindeki dik durma yöntemlerini denemeye başlıyor. 

Her yüzücü, her biri 3 dakika ile sınırlı olmak üzere bu dört yöntemi arka arkaya uyguluyor. Çıkan sonuç ise oldukça şaşırtıcı.

Yüzmek

Yüzücülerin hepsi suyun altındayken, oksijen tüplerinin doluluğundan, suyun altında ürettikleri karbondioksit miktarından tutun, nabızlarına kadar her detay kontrol ediliyor. İlk olarak katılımcıların su altındaki zihinsel yapıları test edilmek isteniyor.

Bunun üzerine, suyun altına girdikten sonraki birinci dakikadan itibaren ekrana bazı ipuçları yansıtılıyor. Sporculardan bunlara sözlü yanıt vermeleri ve sonra yüzücülerden bu dik durma tekniklerini uygulamaları isteniyor.

Yumurta çırpıcı (eggbeater), sadece kek yaparken yardımınıza koşmaz, suyun altındayken de sizi kurtarır.

Eggbeater (Yumurta çırpıcı) yöntemi .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Yapılan araştırmada yüzücülerin performansından anlaşıldığı üzere, ilk olarak yumurta çırpıcı, ikinci olarak da dik kurbağalama yöntemi hayat kurtarıcı oluyor. Koşma ve palet vuruşu ise üçüncü ve dördüncü düzeyde tercih edilebilecek yöntemler olarak karşımıza çıkıyor. 

Aslına bakarsanız, boğulma esnasında çoğu kişi, panikleyerek bedenini oradan oraya can havliyle savuruyor. İşte bu oldukça yanlıştır. Araştırmaya göre en önemli detay, sakinlik; zaten başta da bunu söyledik. Yani suyun içinde acil bir durumda paniklememek birinci kuraldır.