Dokunmatik ÖZETİ| ekranlara sahip akıllı telefonlar artık hepimizin hayatımızın bir parçası. Gittiğimiz her yere yanımızda götürdüğümüz bu cihazların üzerine minik bir damla su geldiğinde biraz saçma davrandığını fark etmişsinizdir.
Aslında bunun sebebi ekranın dokunuşu algılamak üzerine tasarlanmış olması. Ancak konu bundan biraz daha derin. Neden farklı bir cisimle dokunduğumuzda algılamıyor da su damlasını algılıyor bir bakalım.
Modern dokunmatik ekranlar, yük ve gerilim değişikliklerini ölçerek çalışıyor.
Kapasitans adı verilen bu işlem aslında çok ince elektrotlardan meydana gelen bir ağ üzerindeki değişimleri ölçüyor.
Yani bir ekrana dokunduğunuzda, ekran parmağınızın sağlamış olduğu gerilim ve yükü emerek bu noktadaki değişimi tespit ediyor.
Daha da basitçe anlatmak gerekirse, ekrana dokunduğunuzda, ekranın yüzeyindeki iletken tabaka küçük bir elektriksel değişiklik hissediyor ve bu sayede o dokunuşu algılıyor.
Bu durumun altında yatan temel nedense parmağınızın iletken olması.
Vücudumuz büyük miktarda su içerdiğinden dolayı iletken bir yapıya sahiptir. İşte tam da bu sebeple elektriksel ekran dokunuşumuzu algılar.
Su gibi sıvı bir madde ekrana geldiğinde de benzer bir durum gerçekleşir. Çünkü sıvı maddeler de iletken yapıdadır.
Yani iletken bir madde olması sebebiyle, ekranın üzerine düşen küçük bir su damlası, ekranın elektriksel alanını değiştirir ve bu değişiklik, parmağınızın dokunmasıyla benzer bir etki yaratır.
Ekran bu durumu bir dokunuş olarak algılar ve sanki ekrana dokunuyormuşsunuz gibi tepki verir.
Kaynak: Populer Science"Neden?" sorusunu sorduğumuz, ilginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Şerif SENCER