Ekonomi

Spot Bitcoin ETF’lerine yönelik kurumsal ilgi bir yanılgı mı?

Yatırımcılar, spot Bitcoin ETF’lerine girişler olmasına rağmen Bitcoin fiyatının neden artmadığını merak ediyor.

Spot Bitcoin ETF’lerine yönelik kurumsal ilgi bir yanılgı mı?
20-06-2024 18:07

ÖZETİ| BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir varlığın fiyatı birçok değişkene göre yükselip düşse de, benimseme ve kurumsalların ilgisinin söz konusu varlığın fiyatında bir yükselişi de beraberinde getirdiği varsayılır.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’de kabul edilen spot Bitcoin ETF’lerine yönelik ilgi yoğun olsa da, bunun Bitcoin’in fiyatına yansımadığı görülüyor. Bu durum yatırımcıların endişelenmesine neden oluyor.

Düşük volatilite

ABD’li girişimci ve yatırımcı Anthony Pompliano’nun The Pomp Letter’de yer alan makalesi, bu kafa karıştırıcı soruya yanıt arıyor.

Öncelikle finansal piyasaların oldukça karmaşık olduğunu anlamak gerekiyor. Bir varlığın fiyatının neden yukarı, aşağı veya yatay hareket ettiğine dair neredeyse hiçbir zaman tek bir cevap olmuyor. Bitcoin ise bu duruma mükemmel bir örnek teşkil ediyor.

Anlaşılması gereken ikinci nokta, Bitcoin'in volatilitesinin önemli ölçüde düşüş gösterdiği. Galaxy Araştırma Başkanı Alex Thorn, 30 günlük volatilite ölçümünde, Bitcoin’in tarihsel olarak düşük bir okuma gösterdiğini ifade ediyor.

ETF’lere bireysel yatırımcı damgası

Bir sonraki ve belki de en önemli veri noktası ise, ETF girişlerinin kurumsal tahsisçilerden değil, büyük ölçüde bireysel perakende yatırımcılardan gelmesi. CNBC'den Tanaya Macheel, Blackrock'un ETF ve endeks yatırımlarından sorumlu baş yatırım yetkilisinin yaptığı yorumlar hakkında hafta sonu şunları yazıyor: “BlackRock'tan Samara Cohen'e göre, uzun zamandır beklenen Bitcoin borsa yatırım fonları Ocak ayında piyasaya sürüldü ve finans danışmanları, yavaş yavaş da olsa bunları benimseme yolunda ilerliyor.”

New York City'deki Coinbase State of Crypto Summit’te konuşan Weiger ise, şimdilik spot Bitcoin ETF alımlarının yaklaşık yüzde 80'inin muhtemelen 'çoğunlukla çevrimiçi aracılık hesabı aracılığıyla kendi tahsislerini yapan, kendi kendini yöneten yatırımcılardan’ geldiğini söylüyor.

Bu oldukça önemli bir anlatı ihlali anlamına geliyor çünkü insanlar ETF'lerin kurumsal olarak benimsenmesiyle övünüyor. Oysa, şu anda bu fonlarda bekleyen milyarlarca dolar göz önüne alındığında, girişlerin çoğunun kurumlardan gelmesi gerektiği kabul ediliyor. Ancak bu düşüncenin bir yanılgı olduğu ortaya çıkıyor.

ETF’ler Bitcoin’in amacına ters bir işleve sahip

Bianco Research'ten Jim Bianco, JPMorgan'ın yakın tarihli bir notuna dikkat çekerek, spot Bitcoin ETF'lerin yalnızca perakende sermaye elde etmekle kalmayıp aynı zamanda net yeni sermaye de almadıklarını öne sürüyor.

Bianco şunları söylüyor: “Yılbaşında bu yana spot Bitcoin ETF'lerine 16 milyar dolarlık giriş oldu. Ancak mevcut dijital cüzdanlarda 13 milyar dolar sabit kaldı; bu da bu yıl yalnızca 3 milyar dolarlık net yeni paraya işaret ediyor. Bu da, JPMorgan’ın öne sürdüğü gibi, tüm dijital varlıklara yönelik akış verilerinin geçen yıla göre daha düşük olduğu anlamına geliyor.

Buna ek olarak BlackRock'un Bitcoin ETF alımlarının yüzde 80'inin muhtemelen ‘çevrimiçi aracılık hesapları aracılığıyla kendi tahsislerini yapan, kendi kendini yöneten yatırımcılardan geldiğini’ tekrar hatırlamak gerekiyor.

Bu akışlara ve anlamlarına ilişkin hikaye, işin doğası ve gerçekliğiyle örtüşmüyor. Bu, Bitcoin’in, yüksek riskli bir varlı olarak spekülatif amaçlarla alınıp satılması dışında neredeyse hiç benimsenme olmadığı ve zincir üzerinden düzenlenmiş aracılık hesaplarına geçiş olmadığı anlamına geliyor.

Zincir içi aracılık hesaplarından düzenlenmiş aracılık hesaplarına geçiş, uzun vadede büyük bir sorun olarak öne çıkıyor. Bitcoin’in ihtiyacı olan şey ise asıl olarak zincir üzerinde benimsenme. Yani Bitcoin’in yeni bir finansal sistemin parçası olması gerekiyor ve ETF'lerin varlığı, kripto parayı zincirden uzaklaştırarak bu nihai hedeften uzaklaştırıyor.”

Bianco'nun bu noktadaki önermesi gerçekten ilgiyi hak ediyor. Bianco, yalnızca bireysel sermayeyi sistemin dışından sistemin içine taşıdığını savunmakla kalmıyor, aynı zamanda ETF'lerin Bitcoin'in başlangıçta yapmayı amaçladığı şeyin tam tersini yaptığını da iddia ediyor.

Kısa vadeli işlemlere yönelik ilgide artış ve spot Ether ETF'leri

Bu durumun, yaz sonundan önce onaylanacağı varsayılan Ether ETF’leriyle de ilgisi bulunuyor. Eğer bu fonlar da benzer bir yol izlerse, Ether ETF’lerine kurumsal katılımın çok az olacağı veya hiç olmayacağı görülüyor. Yani, perakende yatırımcılar sermayelerinin bir kısmını spot varlıktan spot ETF'ye taşıyacaklar ve fiyat muhtemelen bir dereceye kadar değer kazanacak, ancak bunun Bitcoin fiyatında görülen gibi yüzde 50'lik bir artış olacağı ise oldukça şüpheli gözüküyor.

Son olarak, temel ticaretin yani alım satım pratiklerinin farkında olmak gerekiyor. ETF piyasasına katılan sofistike yatırımcıların çoğu, spot piyasada uzun pozisyon alırken, vadeli piyasada kısa pozisyonlara yöneliyor. Bu da onların piyasa tarafsızlığını korurken baz puanlarını kesmelerine olanak tanıyor.

Sözün özü, spot Bitcoin ETF’lerine girişler rahatlıkla görülebiliyor olsa da çoğu insanın analizde gözden kaçırdığı şeyin kısa vadeli işlemlere olan ilginin artması olduğu gözleniyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER