Anonymous ÖZETİ| Sudan adı verilen bir hacker grubu Salı günü onlarca ülkede, eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X’e erişimi engelledi. Grubun amacı, platformun sahibi Elon Musk'ı, Starlink hizmetini ülkelerinde başlatmaya zorlamaktı.
Starlink, Musk'a ait SpaceX'in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için yıllardır üzerine çalıştığı uzay tabanlı bir sistem.
X, 2 saatten uzun süre kapalı kaldı, siber saldırıdan binlerce kullanıcı etkilendi.
"STARLİNK'İ SUDAN'DA AÇIN"
Hackerlar Telegram üzerinden, "Mesajımızı Elon Musk'a iletin: 'Starlink'i Sudan'da açın'" ifadeleriyle bir mesaj yayımladı.
Platform, Sudan ve İslam'a fayda sağlamak amacıyla bu tarz saldırılar yapan söz konusu hacker grubunun son kurbanı oldu.
BBC, grup üyeleriyle Telegram üzerinden yaptığı ve haftalar süren diyalogların ardından, hackerlar ile yöntemleri ve amaçları üzerine konuştu.
Kendini “Crush” olarak adlandıran grubun bir üyesi, BBC'ye yaptığı açıklamada, Salı günkü siber saldırının, X'in sunucularını büyük trafikle doldurarak çevrim dışı bırakmaya yönelik olduğunu söyledi.
İnternette yaşanan arıza ve kesintileri görüntüleyen Downdetector adlı web sitesi, ABD ve İngiltere'deki kullanıcılar tarafından yaklaşık 20 bin kesintinin bildirildiğini ve siber saldırıdan etkilenenlerin sayısının çok daha fazla olabileceğini söyledi.
Hacker grubunun bir diğer üyesi "Hofa", DDoS (dağıtılmış hizmet reddi) saldırısıyla Sudan'daki iç savaş hakkında farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirtti. Hofa, iç savaş nedeniyle yaşanan durumun “interneti çok kötü hale getirdiğini ve internetin sık sık çöktüğünü" ifade etti.
X, kesintiyi açıkça kabul etmedi. Musk, Sudan'da uydu internet hizmetini başlatma konusundaki sorulara da yanıt vermedi.
GRUP HAKKINDA EDİNİLEN BİLGİLER
Grup, siber güvenlik dünyasında kılık değiştirmiş bir Rus siber-askeri birimi olmakla ve Kremlin adına siber-kaos yaratmakla suçlanıyor.
Bu teori, siber çetenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e internet üzerinden destek vermesi ve diğer hacker gruplarla benzer eğilimlerde görünmesi nedeniyle ortaya çıktı.
Ancak grup, Rus olduğu yönündeki iddiaları sürekli olarak reddetti ve BBC ile ilk kez Sudan’da olduklarına dair kanıtlar paylaştı.
Grubun baş sözcüsü ve önemli bir üyesi olan Crush, Telegram uygulamasında canlı konumunu kanıt olarak paylaştı.
Crush ve Hofa, Sudan pasaportlarının fotoğraflarını ve Sudan'da olduklarını gösteren diğer ekran görüntülerini gönderdi.
Siber grup, saldırıların "gerçeği, İslam'ı ve Sudan'ı savunmak" amacıyla gerçekleştirdiğini iddia ediyor.
Editor : Şerif SENCER