Teknoloji

Sosisliye Neden "Hot Dog (Sıcak Köpek)" Deniyor?

Sevilen sokak yemeklerinden “hot dog”un “sıcak köpek” anlamına gelmesinin sebebi, 1800’lü yıllara kadar uzanıyor. Her iki farklı teoriye de göz atalım.

Sosisliye Neden
30-06-2024 08:18

Özellikle ÖZETİ| Amerika’da popüler olan “hot dog” yani sosisli, “sıcak köpek” anlamına geliyor. Sosislinin köpekle ne gibi bir ilgisi olduğunu daha önce düşünmüş olabilirsiniz.

Bu soruya cevap vermek için takvimleri biraz geriye sarıp yaygınlaşma sürecine gitmemiz gerekiyor.

“Hot dog”, 19. yüzyılın sonlarında popülerleşti.

Tad Dorgan .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

19. yüzyılın sonlarına doğru Alman göçmenlerin getirdiği değişik sosisler, hot dog’ların popülerleşmesine sebep oldu. New York Times’ta karikatürist olarak çalışan Tad Dorgan, bir maç çizimi yaparken sosisli satıcılarını da resmetti.

Satıcıların “Kızarmışlar! Kızarırken alın!” bağırışlarından ilham alarak çizimindeki sosisleri havlayan bir köpek gibi çizdi ve üstlerine “hot dog” yazdı. Çizim, günümüze kadar ulaşmadığından bu isim âdeta bir efsane hâline geldi.

Çizimin herhangi bir kopyası bulunamadığından zamanla efsaneler üretildi.