Eğitim

Soru iptal, hesap sil baştan: Mahkemenin kararı LGS sınavına giren öğrencilere fırsat oldu

Mahkemenin LGS-2024 sınavındaki Fen Bilimleri sorusunu iptal etmesi üzerine puanlar yeniden değerlendirildi, kontenjanlar artırıldı, öğrencilere ilk tercihindeki okula yerleşme fırsatı doğdu. Uzmanlar, oluşan durumu Haber7'ye yorumladı.

Soru iptal, hesap sil baştan: Mahkemenin kararı LGS sınavına giren öğrencilere fırsat oldu
14-09-2024 17:23

Haber7 ÖZETİ| - ÖZEL

Ankara 3. İdare Mahkemesi’nin Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavındaki bir sorunun iptali üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), puanların yeniden hesaplanacağını duyurdu. Bu karar, öğrenci yerleştirmelerinde değişikliklere yol açarken, bazı öğrencilerin eğitim hayatlarında önemli bir dönüm noktası oluşturdu.

Mahkemenin “Fen Bilimleri sorusunun 8’inci sınıf seviyesine uygun olmadığı" gerekçesiyle verdiği iptal kararı sonrası, MEB, sınav kılavuzu doğrultusunda puanların yeniden hesaplanacağını ve üst tercihlerine yerleşmeye hak kazanan öğrencilere yeni kayıt hakkı tanınacağını duyurdu. Bakanlık açıklamasında, "Fen bilimleri dersi A kitapçığı 13. sorusu değerlendirme dışı bırakılarak diğer sorular üzerinden yeniden değerlendirme gerçekleştirilmiştir” denildi.

Böylelikle soru iptali dolayısıyla puanı yeniden hesaplanan öğrenciler, bir üst sırada tercih ettiği liseye yerleşme fırsatı kazandı.

LGS'de mahkeme kararıyla iptal edilen soru

Eğitimciler konuyu Haber7’ye değerlendirdi.

ADÜ Öğr. Gör. Hasan Can Oktaylar: “İptal kararıyla hak mağduriyeti yaşanmadı. Öğrencilere yeniden tercih hakkı verildi ve kazanılmış haklar korundu. Sorunun anlam farklılığı nedeniyle iptali doğru. Puanlaması yeniden yapılan öğrenciler, bir üst okula yerleşme hakkı kazandı ve kontenjanlar artırıldı. Mağdur olanlar yeni puanlarına göre üst okullara yerleştiriliyor.”Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz: “İptal edilen soru nedeniyle oluşan durum öğrenciler için hem fırsat hem de moral bozucu olmuştur. Mahkeme kararı doğru da olsa okulların başladığı haftaya denk gelmesi motivasyon kaybına neden oldu. Karar daha hızlı alınabilirdi.”

OKTAYLAR: LİSEYE YERLEŞENLERİN HAKKI ALINMADI, YENİ KONTENJANLA FIRSAT OLUŞTURULDU

Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Hasan Can Oktaylar, idare mahkemesi tarafından iptal edilen soruyla ilgili verdiği beyanatta, öğrencilerin kazandıkları hakların korunarak sürecin düzenli şekilde ilerlediğini vurguladı. Eğitimci Hasan Can Oktaylar,"Bu iptal kararı kimseyi mağdur etmedi. O anlar yeniden hesaplandı. Sorunun iptalinden kaynaklanan hak mağdurlarına tekrar tercih hakkı veriliyor ve bu kişilerin kazanılmış haklarına dokunulmuyor," dedi.

Yeniden hesaplanan puanlara göre, öğrencilerin yeni tercih haklarıyla üst kademedeki okullara yerleşme imkanı bulacağını kaydeden Oktaylar, “Yerleşenler yerleşti. Bir soruyla istediği kuruma yerleşemeyen ve başka bir kuruma yerleşenlerin puanlaması yeniden yapıldı. Yapılan puanlamaya göre, bir üst kurumu kazanabiliyorlarsa onlara bu hak tanındı. Böylece bir üst kuruma yerleşme hakkı kazandılar. Kayıt hakkını elde ettiler,” ifadelerini kullandı.

LGS'deki bir soru iptal edildiLGS'deki bir soru iptal edildi

KARAR DOĞRU

Sorunun iptaline ilişkin mahkeme kararının doğru olduğunu belirten Oktaylar, “Bu konuda mahkeme haklı çünkü sorunun anlamı okuyana göre değişiklik gösterebiliyordu. Bu nedenle iptali doğru bir karardı. İptalden kaynaklanan herhangi bir hak mağduriyeti yok,” şeklinde konuştu.

Hasan Can Oktaylar, kazanılmış hak elde eden öğrencilerin yerleştikleri okullarda eğitimlerine devam ettiklerini ve süreçte hak kaybı yaşanmadığını sözlerine ekledi. Oktaylar, iptal edilen sorunun ardından öğrencilerin yeniden puanlandığını ve kontenjanların artırıldığını belirtti. Oktaylar, şöyle konuştu:

“Sorunun iptalinden kaynaklanan hak kaybı durumunda puanlar yeniden değerlendirildi ve mağdur öğrencilere tercih yapma şansı verildi. Bu tercihlere göre, eğer birinci tercihlerine yerleşmek istiyorlarsa, bu hak onlara tanındı. Buna göre, okulların kontenjanı da artırıldı,”

TAM PUAN ALMA HAKKI DOĞDU

Oktaylar, örnekler vererek durumu şöyle açıkladı:

“Örneğin Galatasaray Lisesi ya da İstanbul Erkek Lisesi gibi 500 tam puanla öğrenci alan okullarda, soruyu yanlış cevapladığı ya da boş bıraktığı için yeniden puanlamaya tâbi tutulan öğrenciler oldu. Diyelim ki, yeniden değerlendirme sonucunda bir öğrenci 498 puan aldı ve Kabataş ya da İstanbul Erkek Lisesi’ne kaydolamadı. Ancak, puanlama yeniden yapıldığında o öğrenciye yeniden tercih hakkı tanındı. Bu öğrenci, Kabataş Erkek Lisesi ya da İstanbul Erkek Lisesi’ni tercih edebilecek. Ve bu okulların kontenjanı da artırıldı,”

BU HAFTA SON

Oktaylar, kaç öğrencinin yeniden hesaplama dolayısıyla üst tercihindeki okula yerleşme imkanı bulduğunun şu an belli olmadığını, sayının yalnızca Milli Eğitim Bakanlığı’nda yer aldığını dile getirdi.

Yerleşme sürecinin bu hafta son bulacağına dikkat çekildi.

YAVUZ: KARARIN GEÇ AÇIKLANMASI MOTİVASYON BOZDU

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, mahkeme kararının ilk açıklandığı günlerde öğrencilerde hayal kırıklığı oluştuğunu söyledi. Öğrencilerin ‘Bu okulu kazandın ama aslında iptal oldu’ şeklinde bir durum oluşacağının endişesi taşıdığını kaydetti. Yavuz, “Kazandığı bir okuldan ‘Aslında kazanmadın’ denilmesi çocuklar için hoş bir durum değil. Bu süreçte çocukların motivasyonu bozuldu” dedi.

Yavuz, mahkemelerin karar alma süreçlerinin daha hızlı olmasının gerektiğine dikkat çekerek, “Tam okullar başladığında karar açıklandı. Bir hafta önce bu karar verilebilirdi. Ortada bir özensizlik var” diye konuştu.

MEB'den LGS açıklaması! Puanlar sil baştan hesaplanacakMEB'den LGS açıklaması! Puanlar sil baştan hesaplanacak

Mahkeme kararından sonra sürecin yönetilmesi için en doğru çözümün kontenjan artışına gitmek olduğunu kaydeden Talat Yavuz, MEB’in bu yöndeki hamlesinin isabetli bulunduğunu kaydetti.

Soru iptali kararının geçmişte birçok sınavda alındığını hatırlatan Talat Yavuz, “Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği sınavlarda yaşansa da ÖSYM’nin sınavlarında bu durumun pek örneği yoktu.” ifadelerini kullandı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER