Suriye'de ÖZETİ| 27 Kasım'da şiddetlenen çatışmalarda rejim karşıtı grupların İdlib, Halep, Hama ve Humus'un ardından Deyrizor’da da ilerlemeye başlaması ve başkent Şam üzerindeki baskının artmasıyla rejim ordusu ihtiyacı olan birlikleri toparlamaya çalışıyor.
ESED REJİMİ, GÜÇLERİNİ ŞAM’A ÇEKİYOR
Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, rejim güçleri Deyrizor il merkezi ve diğer kırsal bölgeleri terör örgütü PPK/YPG’ye bırakarak Şam’a çekilmeye başladı.
"ÖNCELİKLİ AMAÇ MÜLTECİLERİN DÖNÜŞÜNE UYGUN GÜVENLİ BİR ORTAM OLUŞTURMAK"
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Hadi el-Bahra, Suriye Milli Ordusu (SMO) ve Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) başlattığı geniş çaplı harekâta ilişkin Hürriyet Gazetesi’ne konuşan El-Bahra, "Bu operasyonların öncelikli amacı, Esed rejimi ve İran’a bağlı militanların son dönemde arttırdığı ve özgürleştirilmiş bölgelerdeki altyapıya ve insanlara ağır zararlar veren saldırıların durdurulması ve mültecilerin dönüşüne uygun güvenli bir ortam yaratılmasıdır." İfadelerini kullandı.
"OPERASYONLAR ESED’İ MÜZAKERE MASASINA GETİRMEK İÇİN BİR ZORUNLULUK"
İkinci olarak da amaçlarının Esed’i müzakere masasına getirmek olduğunu belirten El-Bahra, "Suriye’nin geri kalanının kurtulması için Esed rejimini 2254 sayılı BMGK kararı çerçevesindeki siyasi çözüm sürecini kabul etmeye zorlamaktır. Rejim, uzun süredir Suriye’de siyasi çözüme katılmayı reddediyordu. Bu sebeple çözüm müzakerelerini askeri operasyonlarla dayatmak bir zaruret haline gelmişti. Temel hedefimiz, Suriyelilerin güven içinde yaşaması ve demokratik bir düzene doğru bir siyasi geçiş sürecinin başlamasıdır." dedi.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Hadi el Bahra
EĞER ESED MÜZAKERELERİ KABUL EDERSE TEK SEÇENEĞİ VAR
Esad’ın müzakerelere tamam yanıtının gelmesi halin de buna da hazırlıklı olduklarını söyleyen El-Bahra, Cenevre bildirgesi ve 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde, Tam Yetkili Geçici Yönetim Kurulu’nun ülkedeki geçiş sürecini yönetmesini istediklerini söyledi. El-Bahra bunun dışındaki hiçbir öneriyi kabul etmeyeceklerinin altını da çizdi.
PKK/YPG KONROLÜNDEKİ YERLER
Terör örgütü PKK/YPG kontrolündeki Menbiç’in hedefler arasında yer alıp almadığı sorusuna, “Askeri operasyonlarla ilgili bilgiler vermek doğru olmayacaktır. Ancak Suriye devriminin ana hedefinin Suriye’yi bütün dini ve etnik gruplarıyla birlik içinde barış içinde yaşayan bir ülke haline getirerek özgürleştirmektir” şeklinde cevap verdi.
MUHALİFLERİN LOJİSTİK İMKANLARI YETERLİ Mİ?
Lojistik imkânların bu mücadelenin önünde engel teşkil etmeyeceğini söyleyen El-Bahra, “Kuvvetlerimiz, Esad rejiminden ele geçirilen bölgelerde çok büyük miktarlarda silah ve zırhlı araçları da ele geçirdi. Bunlar, bütün Suriye’nin özgürleştirilmesi için yeterli olacaktır.” İfadelerini kullandı.
HTŞ VE SMO ARASINDA ANLAŞMAMAZLIK YOK
HTŞ ve SMO arasında önemli bir ihtilafın olmadığını söyleyen El-Bahra, "Operasyon bütün devrimci grupların katılımıyla yapılıyor. SMO da bu operasyonun içindedir. Bu, belli bir mekanizma üzerinde ittifak kurulmasıyla mümkün oldu" dedi.
TÜRKİYE'YE ÖVGÜLER DİZDİ
Suriyeli muhalif lider, Türkiye’nin son yaşanan gelişmelerde oynadığı rol ve Ankara’dan beklentilerinin ne olduğu sorusunu şu sözlerle yanıtladı:
Suriye halkının desteklenmesi konusunda Türkiye yıllardır takdir edilmesi gereken önemli bir rol oynuyor. Türkiye’den beklentimiz, BM gözetiminde kalıcı bir çözüme kadar bu rolünü sürdürmesidir. Şu anda yaşananlar ise Suriyelilerin ülkelerini özgürleştirmek için verdiği bir mücadeledir. Halkımızın arzularını gerçekleştirene kadar mücadelemiz sürecektir. Bunun tıpkı Türkiye’nin de istediği gibi barışçıl bir süreçle gelecek siyasi bir uzlaşıyla gerçekleşmesini temenni ediyoruz.
Suriye rejiminin, ülkenin doğusunda Irak sınırındaki Deyrizor ilinde Fırat Nehri'nin ayırdığı hatta, PKK/YPG işgalindeki bölgeye cepheli güçlerinden bazıları buradan çekilmeye başladı.
İran'ın Irak toprakları üzerinden Suriye'ye ve Suriye üzerinden de Lübnan'a uzanan stratejik ikmal koridorunu da güvenceye alan sahada rejim ordusu, 7 köyü PKK/YPG'nin işgaline bıraktı.
Deyrizor'a bağlı Murrat, Haşşam, Mazlum, Tabiyye, Hüseyiniyye, Salihiyye ve Hatla köylerinden çekilen ordu güçleri, ülkenin batısına gidiyor.
Deyrizor Askeri Havaalanından da çekilen Beşşar Esed rejimi güçleri, havaalanını PKK/YPG'nin işgaline bıraktı.
NE OLMUŞTU?
Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım'da Esed rejimi güçleriyle, rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı.
30 Kasım'da Halep'in merkezinin büyük bölümünü rejim güçlerinden alan rejim karşıtı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlamıştı.
Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık'ta Hama kent merkezini rejim güçlerinden almıştı.
Rejim karşıtı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başlamıştı.
Suriye Milli Ordusunun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi, terörden kurtarılmıştı.
Editor : Şerif SENCER