2011’de ÖZETİ| yayımlanan Snapchat, dünya çapında halen popüler olsa da ülkemizde bu popülerliğinin büyük bölümünü yitirdi. Bu küresel popülerliği sayesinde Snapchat, kendi teknolojilerine yaptığı yatırımlarla sosyal medya platformlarını şekillendirmeye devam ediyor.
Hikâyeler gibi günümüzün en çok kullanılan özelliğinin ilk fikir sahibi olan platform, bugün diğer platformların yakında ‘ödünç almasını’ bekleyebileceğimiz yeni özellikler tanıttı. Yapay zekâ, Snapchat için öne çıkan bir alan oldu.
Yapay zekâ sohbet botu artık tüm kullanıcılar için yayınlandı:
Daha önce yalnızca Snapchat+ kullanıcıları için yayımlanan ve GPT tabanlı olan sohbet botu, artık her Snapchat kullanıcısı için kullanılabilir oldu. “My AI” adlı bot ile baş başa sohbetin yanı sıra arkadaş gruplarınıza ekleyebilecek, Snap Map üzerinde kendisinden tavsiyeler alabilecek ve hatta kendisine Snap göndererek metin tabanlı cevap alabileceksiniz.
Üstelik Snapchat, My AI’ın yakında yapay zekâ tarafından üretilen Snapler gönderileceğini de açıkladı.
Snapchat’te artık hikâyeleriniz sadece takipçileriniz tarafından görüntülenmeyecek:
Snapchat, artık sosyal medya platformlarında daha ne olabilir diye düşünürken zekice bir hamleye imza attı. İçerik üreticileri, sadece takipçileri için değil, herkesin karşısına çıkabilecek Hikâyeler paylaşabilecek. Üstelik bu Hikâyeler ile para da kazanılabilecek.
Yeni oluşturulan fon programı kapsamında 50 bin takipçi ve aylık 25 milyon Snap görüntülenmesi alan kullanıcılar, her ay 10 hikâye paylaşmaya devam ettikçe gelir elde edebilecek. Bu paranın kaynağı elbette platformda görüntülenen reklamlar olacak.
Sadece herkese açık hikâyeler değil, iki yeni hikâye türü daha kullanıma sunuldu:
Gelir ortaklığı sunan herkese açık Hikâyelerin aynı sıra Snapchat’e iki yeni hikâye modu da geliyor. “Topluluklar” modu ile sizinle aynı ortamda (okul gibi) bulunan kişilere özel hikâyeler paylaşabilecek, “After Dark” moduyla yalnızca gece ayakta kalanların birlikte takılabileceği bir ortam oluşturulacak.
Akşam 8’den sonra After Dark modunda paylaşılan tüm hikâyeler, yalnızca bu modu kullanan diğer arkadaşlar tarafından görüntülenebilecek.
Yapay zekâ destekli filtreler geliyor:
Snapchat’in en büyük yeniliklerinden biri ise tamamen yapay zekâ tarafından oluşturulan filtreler olacak. Yeni filtrelerin ilki, yukarıda görebildiğimiz Cosmic Lens oldu. Bugünden itibaren hızla birçok yeni filtrenin daha kullanıma sunulmasını bekleyebiliriz.
İşin sosyal medyasından çıkalım: Artık kıyafetleri telefonunuzun kamerasıyla deneyebileceksiniz:
Snapchat’in çatı şirketi Snap, artırılmış gerçeklik sektörünün en büyük öncülerinden biri. Yıllardır kendi teknolojilerini geliştiren şirket, bugün bir yenisini daha tanıttı. Snap’in AR Enterprise Services girişimi altında geliştirilen yeni araç, Shopping Suite oldu.
Shopping Suite, markaların Snap ile iş birliği yaparak kendi ürünlerini platforma yükleyebilecekleri bir artırılmış gerçeklik platformu. Bu ürünler, daha sonra uygulamanın kullanıcıları tarafından yalnızca telefon kamerasıyla müşteriye giydirilebiliyor.
Fakat bu yalnızca telefonlarla da kullanılmayacak. Shopping Suite, mağazalara yerleştirilebilecek. Bu yerleşim ise yepyeni ‘AR Mirrors’ cihazlarıyla olacak. Bu cihazlar çok yakında hayatımızda yaygınlaşacak (en azından Türkiye dışında).
Snapchat+, 3 milyon kullanıcıyı aştı:
Uygulamalar ve özelliklerden dışarı çıkıp şirketin açıklamalarına bakmakta da fayda var. Snap, geçtiğimiz yılın haziran ayında kullanıma sunduğu ücretli Snapchat+ abonelik planının 3 milyondan fazla kullanıcıya ulaştığını belirtti. Bu, Snapchat’in aylık aktif kullanıcı sayısının yalnızca %1’ine denk geliyor.
Snap CEO’sundan TikTok yasağı hakkında da dürüst açıklama: “Hoşumuza gider”
TikTok yasağının konuşulduğu günlerde Snap’ten de önemli bir açıklama geldi. Snap CEO’su Evan Spiegel, olası bir TikTok yasağı hakkında ne düşündükleri sorusuna “Hoşumuza giderdi.” yanıtını verdi. Dürüst başlayan açıklamasını daha sonra ciddileştirerek tüm sosyal medya platformları adına şunları söyledi:
“Düşünceli olmamız ve özellikle teknolojiyle ilgili güvenlik endişeleriyle başa çıkmak için gerçekten bir düzenleyici çerçeve geliştirmemiz önemlidir. Kamuya açık bilgilere dayanarak, maaşımın çok daha üzerinde meşru ulusal güvenlik endişeleri olduğunu düşünüyorum.”
Editor : Şerif SENCER