Teknoloji

Siyasi Partiler Sosyal Medyada Bizi Nasıl Kutuplaştırıyor?

Bol olaylı bir seçim gündemini geride bırakırken tarihte sosyal medyanın en yoğun kullanıldığı seçim kampanyalarından birine tanıklık ettik. Tabii ne de olsa sosyal medyadan bahsediyoruz, her yerden akın eden doğru ya da yanlış bilgi deryasının içinde köpekbalığı gibi etraf

Siyasi Partiler Sosyal Medyada Bizi Nasıl Kutuplaştırıyor?
28-05-2023 17:47

Peki ÖZETİ| hangi ittifak/aday/parti ne gibi manipülasyonlarla seçmenleri etkilemeye çalıştı? Sosyal medya platformları, seçim gündeminde yeterince adil kalabildi mi?

Konuyu Sosyal Medya Manipülasyonu Araştırmacısı Dr. Tuğrulcan Elmas ile aldık. İşte kendisine yönelttiğimiz sorular ve cevapları:

Sosyal medya platformları neden Türkiye'deki seçimlerdeki bilgi kirliliğini engellemek adına aksiyon almadı?

Örneğin Twitter'ın asılsız bilgi içeren tweet'leri etiketlediği, haber linklerine tıklamadan retweet'lediğinizde çıkan uyarıları kaldırdırdığını da gördük. Böyle bir durumda platformların yaşanan sonuçtan sorumlu olduğunu söyleyebilir miyiz?

seçim sonuçları

"Bilgi kirliliğini engellemek çözüm ister ve bu çözümler, üzerinde çalışacak iş gücü gerektirir; para ister, bu da şirkete masraf demektir. Aynı zamanda platformlar bilgi kirliliğini engellerken aktif kullanıcılara ceza yağdıracağı için aktif kullanıcıları küstürebilir ve sayılarını düşürebilir. Bu da ekonomik kayba sebep olur.

Çünkü aktif kullanıcı sayısı demek daha fazla reklam gören göz yani daha fazla reklam geliri demek. Dolayısıyla hiçbir platform hiçbir teşvik veya baskı olmadan bilgi kirliliğiyle mücadele etmeye çalışmaz çünkü işlerine gelmez."

Sosyal medya platformlarının doğru yapabildiği önlemlere rastladınız mı? Bunlar nelerdir?

QAnon

"Twitter, ABD seçimleri sırasında QAnon komplo teorilerini yayan hesapları kapattı. 70 bin hesap kapatıldı ve QAnon'la alakalı tweet'lerin %85'i silindi. Aynı sert önlemleri başka ülkelerde de alabilirlerdi fakat yapmadılar. 

Twitter aynı zamanda 'Community Notes' isimli yanıltıcı tweet'lerin altına okuyucu notu ekleme özelliği getirdi. Yani sahte haberlerin altına okuyucular doğrusunu yazabiliyorlar. Henüz yaygın olmayan ve yayılınca da muhtemelen tartışmalı olacak bir karar. Fakat yanlış bilginin önüne bir nebze geçebilir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER