Teknoloji

Siyasetçilerin Giyim Tercihlerinin Arkasında Yatan Sebepler

Siyaset denince aklımıza genellikle siyasi partiler, seçimler, mitingler ve çekişmeler geliyor. Fakat unutulan en önemli şey, siyasetçilerin dış imajı olabilir.

Siyasetçilerin Giyim Tercihlerinin Arkasında Yatan Sebepler
09-04-2023 19:44

Siyaset, ÖZETİ| rakiplerin düzenli olarak birbirini yıpratmaya çalıştıkları bir imaj oyunu. İmajda en önemli faktörlerden biri ise pek bahsedilmese de giyim.

Nitekim siyasetçilerin giyim stilleri, mitinglerinin gidişatlarına ek olarak gündemi bile belirleyebilecek kadar önemli. Bu giyim stillerinden bazılarını ve vermek istiyor olabilecekleri mesajları sizler için derledik.

Giyim tercihlerimizin hiçbiri tesadüf değil. Günlük hayatlarımızda karşımıza çıkan insanları ister istemez giyimlerine göre yargılıyor, giyimlerine göre fikir ediniyoruz.

giyim

Birileriyle görüşeceksek olabildiğince alımlı görünmeye çalışıyor, görünüşümüzdeki kusurları sosyal medyada dahi gizlemeye çalışıyoruz. Çünkü "kötü" görünmek ve yargılanmak, çoğumuzun korkulu rüyası.

Giyim anlayışımız, adeta birbirimize nasıl davranmamız gerektiğini belirliyor. Dış görünüşümüzün toplum nezdinde sevgi ve saygı dahil neleri görebileceğimizi belirleyen önemli bir ölçek olduğu konusunda hemfikiriz. Stanford Üniversitesinde gerçekleştirilen araştırmalara göre işyerlerinde ve toplu alanlarda statü belirten giyim türleri de bununla alakalı.

Dış görünüş, benzer bir şekilde siyaset için de büyük önem taşıyor.

Siyaset sadece hitabetten ve devlet idaresinden ibaret olmadığı gibi, doğru giyim tercihinin de önemli bir rolü var. Örneğin Meral Akşener ile özdeşleşen kombin çokça kez gündeme gelmişti.

Bunun sebebi ise halkımıza göre giyimin siyasette adayın ne kadar özenli olduğunu belirlediği düşüncesi. Nitekim giyimine özen gösteren siyasetçiler, halkta güven uyandırıyorlar.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Temel Karamollaoğlu

Dış görünüş ve doğru giyim, siyasal iletişim ve ikna gücü kapsamında seçmenin zihninde belirli kriterlerin oluşmasını sağlıyor. İmaj, seçmenin gözünde siyasetçinin vermek istediği mesaj olarak değerlendiriliyor.

Siyasetçinin giyimi kadar dik duruşu, bakışları ve konuşma üslubu da vermek istediği iddia edilen mesajı tamamlayan faktörler olarak kabul görür.

Takım elbiseler ve elbiseler, çoğu siyasetçinin ve iş ortamının bir vazgeçilmezi.

Altılı masa

Toplu kutlamalarda ve özel günlerde de tercih edilen takım elbiseler ve elbiseler, gittiğiniz ortama ne kadar önem ve değer verdiğinizin işareti. Nitekim bu giyim kategorisi şık giyim sayılıyor.

Şık giyim, siyasetçinin devlet gibi kutsal bir otoriteyi temsil ettiği havasını veriyor. Şık giyimden taviz verilmesi ise kimi zaman halkla iç içe olmak olarak, kimi zaman ise özensizlik olarak yorumlanabilir.

Tercih edilen giyimde "renk" de önemli bir faktör.

Doğu Perinçek gündelik giyimiyle. .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Sürekli siyah ya da resmî giyinmek, siyasetçilerin daha fazla oy alabilmek için kimi zaman sakındıkları bir hata. Çünkü giyimde siyahı, griyi ve tonlarını tercih etmek, çok fazla resmiyeti ya da halktan soyutlanmayı çağrıştırabilir.

Muharrem İnce, mavi giyimiyle basın açıklaması yaparken. .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Mavi rengi tercih etmek, siyasetçinin halkta güven sağlamaya çalıştığı şeklinde yorumlanabilir.

Batı Virginia Üniversitesinde gerçekleştirilen araştırmalar gibi birçok psikolojik araştırmada, mavi rengin bilinçaltımızda güven hissini uyandırdığı sonucuna varıldı.

Mavi ceket

Bahsini ettiğimiz mavi ceketler, AKP'ye şans getirdiği argümanları dolayısıyla meşhur.

Meral Akşener, kırmızı giyimiyle seçmenini selamlarken. .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Kırmızıyı tercih etmek, siyasetçinin güçlü ve iradeli olduğunu hissettirmeye çalışması olarak yorumlanabilir.

Yine bazı psikolojik araştırmalara göre kırmızı; canlılığı, hırsı, gücü çağrıştırıyor. Bu sebeple kırmızı, dikkat çekmesi çok olası bir renk.

Fakat kimi zaman tehlikeyi çağrıştırması sebebiyle bu renk, yine Batı Virginia Üniversitesindeki araştırmalara göre pek tercih edilmiyor.

Mustafa Sarıgül, sarı giyimiyle partisinin adını bir duvara yazıyor. .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Sarıyı tercih etmek, siyasetçinin dikkat çekmeye çalışması olarak düşünülebilir. Kocaeli Üniversitesinde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre sarı, aynı zamanda sermayeyi ve statüyü de çağrıştırıyor olabilir.

Bazı başka psikolojik araştırmalara göre ise sarı renk, aynı zamanda dikkat çekici. Bu sebeple sınavlara girerken sarı giyinmek gibi önerilere rastlayabilirsiniz.

Pembe giyim tercihiyle Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu. .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Moru, pembeyi ve tonlarını tercih etmek, siyasetçinin otoritesinin sağlam olduğunu iddia etmesi olarak yorumlanabilir. Bunun sebebi ise morun yönetici elit kesimi ve kimi zaman burjuvaziyi çağrıştırmasıdır.

Bu çağrışımın en bilinen sebebi, Orta Çağ Avrupa monarşilerinde ve Brandeis Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre Roma İmparatorluğu'nda morun burjuvazinin ve elit kesimlerin ikonik rengi olmasıdır.

Giyilen ne renk olursa olsun, Türk halkının son kararı her daim liderin sağladığı karizmaya bağlı.

Atatürk şık giyim

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, halkın dış görünüşe verdiği önemi çok iyi bilirdi. İmajına önem verecek şekilde giyinmiş, buna göre "Kıyafet Devrimi" dediğimiz inkılabı gerçekleştirmişti.

Kaynaklar: DergiPark, Batı Virginia Üniversitesi, Brandeis Üniversitesi, LiveScience, ModaKariyeri, Neurofied, Stanford Üniversitesi


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER