Eğitim

Sınav kaygısında ebeveynlere önemli görev düşüyor

Sınav kaygısı konusunda ailelerin tutumlarının önemine değinen Psikoterapist Sümeyye Bilici, ailelerin nasıl davranması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sınav kaygısında ebeveynlere önemli görev düşüyor
23-05-2024 12:23

Sınav ÖZETİ| dönemindeki öğrencilerin kaygısını azaltmak adına Psikojen Akademi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi kurucu ortağı Psikolog ve Psikoterapist Sümeyye Bilici, ailelerin nasıl yol izlemesi gerektiği hakkında bilgilendirme yaptı. 

Sınav kaygısının akademik başarıyı olumsuz etkilediğine değinen Bilici, "Sınav kaygısı, öğrencilerin akademik başarılarını olumsuz etkileyen önemli bir sorundur. Öğrenciler sınav öncesinde, sırasında veya sonrasında yaşadıkları yoğun stres ve endişe durumunu tolere etmekte problem yaşarlar. Bu durum normalde yapabildikleri soruları sınavda olması dolayısıyla yapamamalarına sebep olur." sözlerini kullandı.

Kaygılanma durumunun öğrencilerin fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak kendilerini sabote etmesine sebep olduğunu kaydeden Bilici, "Bu süreçte, kaygılarını yönetmekte zorlanan öğrencilerin en büyük destekçisi şüphesiz ebeveynleridir'' dedi.

ÖNCE ANLAYIŞ VE SABIR, SONRA BAŞARI

Sınav sürecinde öğrencilerin kaygısını kontrol altında tutabilmek için ailelere düşen görev hakkında bilgilendirmede bulunan Bilici, ''Öncelikle çocuğunuzun duygularını paylaşmasına izin verin ve onları yargılamadan dinleyin. Çocuk ancak karşısında onu dinleyen bir ebeveyn varsa duygusuyla yüzleşebilir. Ayrıca bu dönemde anlayışlı olmak ve sabırlı davranmak çok önemlidir. Bununla birlikte aileler, çocuklarına kaygının normal olduğunu ancak bunu yönetmenin yine onların elinde olduğunu öğretmelilerdir'' şeklinde konuştu.

YIKICI ELEŞTİRİLERE DİKKAT

Başarılar takdir edildikçe çoğaldığına dikkat çeken Bilici, çocukların emek verdikleri her şeyin ne kadar değerli olduğunu ifade etmek gerektiğini aktardı. Bilici, hedefe gidilen yolda özverili olmanın asıl başarı olduğunu çocuklara hatırlatmak gerektiğini belirtti.

Öğrencilerin bu süreçte güvende ve desteklenmiş hissetmelerinin, bu kaygıyı yönetmelerine yardımcı olacağını belirten Bilici, "Aileler, çocuklarına pozitif bir ev ortamı sağlayarak doğru yönetilmesi gereken bu süreçte olumlu duyguları besleyebilirler. Yıkıcı eleştirilerden ve çocukların özsaygılarını zedeleyecek tutumlardan da uzak durun." sözlerini kullandı.

PROFESYONEL DESTEK ÇÖZÜM OLABİLİR

Her çocuğun kapasite ve yeteneğinin farklı olduğunu hatırlatan Bilici, bireysel özelliklerin göz önünde bulundurularak destek olunması gerektiğinin altını çizdi. Bilici, "Ailelerin, çocuklarından beklentilerinin gerçekçi olması gerekir. Aşırı beklentiler, öğrencinin üzerindeki baskıyı artırabilir ve kaygıya yol açabilir." dedi.

Sınav kaygısı çok yüksek seviyelere ulaşıyor ve çocuğun günlük yaşamını olumsuz etkiliyorsa, profesyonel yardım almanın önemli olduğunu kaydeden Bilici "Bir psikolog desteği alınarak kaygının yönetimi öğrenilebilir" sözlerine yer verdi.

Sınav stresinin geçici olduğunu dile getiren Bilici, "Unutmayın sınav geçici ama bu süreçte çocuğunuza ne hissettirdiğiniz kalıcıdır.'' diyerek sözlerini noktaladı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER