Yaşam

Şerbetini çekmeyen tatlıya ne yapılır?

Şerbetli tatlıların en büyük problemlerinden bir tanesi şerbeti çekmemesidir. Şerbetini çekmeyen tatlıya ne yapılır sorusunun cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Şerbetini çekmeyen tatlıya ne yapılır?
21-04-2023 12:28

Şerbetli ÖZETİ| tatlılar, bayramlarda ya da özel günlerde severek tükettiğimiz tatlı çeşitlerindendir. Bin bir emekler ile hazırlanan bu tatlılar şerbet dökme aşamasına geldiğinde çoğu zaman ya hamur oluyor ya da şerbetini tam anlamıyla çekmiyor.Şerbetini çekmeyen tatlıya ne yapılır?

Şerbetini çekmeyen tatlıların önüne geçmek için şerbet yaparken tam ölçüye uymak, göz kararı hareket etmemek gerekmektedir. Şerbetini çekmeyen tatlıların en büyük sorunu şerbet yaparken doğru adımları uygulamamaktır. Şerbet yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta bulunmaktadır. Bu püf noktalar sayesinde kıvamlı ve şekerlenmeyen şerbetler yapabilir, şerbetini çekmeyen tatlı gibi bir sorunla karşılaşmanın önüne geçebilirsiniz. Şerbet yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalar;

Şerbetini çekmeyen tatlıya ne yapılır?

Her tatlının şerbeti için şeker ve su miktarı değişiklik göstermektedir. Mesela irmikli tatlılarda 5 su bardağı suya 4 bardak şeker, hamurlu tatlılarda 5 su bardağı şekere 4 su bardağı su, baklava gibi kat kat yapılan tatlılarda ise bu oran 1’e 1’dir.Şerbet yaparken su ve şekeri ekledikten sonra mümkün olduğunca karıştırılarak pişirilmesi gerekmektedir. Aksi durumlarda şeker ve su iyice karışmayacak, kıvam almayacaktır.Şerbetin kıvam almasında ve şekerlenmesini önlemek için en önemli rol oynayan malzeme limon suyudur. Limon suyu, şerbet kaynamaya başladığında eklenmeli ve birkaç damladan fazla kullanılmamalıdır.  

Şerbetini çekmeyen tatlıların en önemli ve en çok karıştırılan noktalardan bir tanesi ise sıcak – soğuk durumudur. Tatlı ve şerbet aynı ısıda olursa tatlı kolay kolay şerbeti çekmez, ya sulu kalır ya da hamur kıvamı alır. Bu yüzden; tatlınız sıcak ise mutlaka soğuk şerbet, soğuk ise sıcak şerbet dökmelisiniz. Aynı zamanda şerbeti dökerken yavaş yavaş ve her yerine yedire yedire dökmeye özen göstermelisiniz. Şerbeti döktükten sonra tatlınızı mutlaka oda sıcaklığında şerbetin tamamını çekene kadar dinlendirmeli ve ardından buzdolabına kaldırmalısınız.

Peki, her şeyi yaptınız ama yine de bir şeyler ters gitti ve tatlınız şerbetini çekmedi. O zaman ne yapılmalı? İşte bu sorunun cevabı…

Şerbetini çekmeyen tatlıya ne yapılır?

ŞERBETİNİ ÇEKMEYEN TATLIYA NE YAPILIR?

Tatlınızı yaptınız, şerbetini döktünüz ama istediğiniz gibi şerbeti çekmiyor. Hamur kalmasının ya da sulu olmasının önüne geçmek için aşağıda ki adımları sırayla deneyebilirsiniz.

Şerbetini çekmeyen tatlınızı üzeri açık bir şekilde oda sıcaklığında bırakın. Birkaç saatin sonunda şerbetini çekmeyen tatlının yavaş yavaş kalan şerbetini çekmesi gerekmektedir.Uzunca bekleme süresinden sonra hala tatlınız şerbetini çekmediyse, fırını 85-100 derece arasında açın. Isınan fırına şerbetini çekmeyen tatlınızı koyun ve yaklaşık 15 dakika boyunca hafifçe ısıtın. 15 dakika sonunda şerbetini çekmeyen tatlınızı fırından alın. Oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Birkaç saat içerisinde tatlınızın şerbetini çektiğini göreceksiniz.Tüm yolları denemenize rağmen yine de tatlınız şerbetini çekmediyse yapım aşamasından kaynaklı bir problem var demektir. Bu durumda şerbetini çekmeyen tatlınızı ziyan etmek yerine yapılabilecek en doğru adım tatlınızı dondurma ile servis etmektir.

Şerbetini çekmeyen tatlıya ne yapılır?

Şerbetini çekmeyen tatlıya ne yapılması gerekir, iyi şerbet nasıl yapılır gibi soruların cevabını yukarıda sizler ile paylaştık. Umarız derdinize derman olabilir ve hiç şerbetini çekmeyen tatlılar ile karşılamazsınız. Şimdiden ellerinize sağlık, afiyetler olsun!


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER