Teknoloji

Senaristlerin Grevi Tam Olarak Neyin Nesi? - Webtekno

Her ne kadar durduk yere çıkarılan bir olaymış gibi görünse de Hollywood senaristlerinin gittiği bu grev, sinema sektörünün kalitesi bakımından önemli bir yer kaplıyor.

Senaristlerin Grevi Tam Olarak Neyin Nesi? - Webtekno
04-07-2023 18:18

Şimdiye ÖZETİ| kadar birbirinden farklı dizilerin iptal haberlerini sizlere aktardık ve muhtemelen siz de bu haberleri ciddiye almadan “ufak tersliklerolarak nitelendirdiniz. Fakat yapımlar her ne kadar farklı olsa da iptal haberlerinin arka planında hep aynı sebep yatıyor. Bu da Writers Guild of America ya da Amerika Yazarlar -ya da Senaristler- Birliği tarafından gerçekleştirilen grev.

Bahsettiğimiz durumdan etkilenenlere örnek olarak şu içeriğimizdeki yapımı gösterebiliriz (ya da bunu, ya da şunu. Anladınız işte). 15 yılın ardından tekrar karşımıza çıkan bu grev, beraberinde birçok ünlü yapımın ilerleyişini de sekteye uğratıyor. Fakat olayların arka planını öğrendiğiniz zaman bu gecikmelerin, asıl haksızlıkların yanında önemsiz olduğunu düşüneceksiniz.

Öncelikle bu grev neden yapılıyor?

Senarist Grevi

Tahmin edebileceğiniz üzere bu grevin sebebi de düşük maaşlardan kaynaklanıyor. Daha doğrusu, sektör gittikçe daha da büyümesine rağmen senaristlerin ve yazarların aldığı maaşın hep minimumda tutulmasından kaynaklanıyor. Burada tepki gösteren taraf senaristlerken karşılarında ise yapımcılar yer alıyor.

Senaristler, aradan geçen yıllar içinde maaşların enflasyonla birlikte artmasını talep etmişti. Bunun yanında yapımcıların ChatGPT gibi yapay zekâ araçlarını yazarların yerine koyma çabası da onları kızdırmış ve bu bağlamda senaristler, yapay zekâ araçlarının sadece araştırma gibi konularda destekleyici olarak kullanılması gerektiğini savunmuştu. Yapımcılar ise bu durumda senaristleri birer ‘gider’ olarak değerlendiriyor gibi görünüyor.

Ödemelerde yapılan kesintiler de Netflix gibi yayın servislerinin kâr etmesinin bir sonucu oldu.

Yayın servisleri

WGA (Senaristler Birliği), yayın platformlarına geçişin ardından çalışanlara yapılan ödemelerin ciddi oranda azaldığını söylüyor. Bunun garip yanı ise genel olarak eğlence sektöründe, özellikle de yayın servislerine geçişin ardından devasa bir büyüme gerçekleşmiş olması. Fakat görünen o ki, kâr oranı yıllar içinde artmasına rağmen yazarlar geride bırakılmış.

1 Mayıs 2023 tarihinde WGA, kendi sitesi üzerinden bu grevin duyurusunu yaptı.

WGA grev duyurusu

Bundan önceki 6 ayı da Netflix, Amazon, Apple, Disney, Discovery-Warner, NBC Universal, Paramount ve Sony gibi şirketlerle görüşme yaparak geçirdiğini duyurdu. Fakat ortak bir noktaya varmaya çalışan topluluğun stüdyolardan aldığı dönüşler yeterli olmadı. Şirketlerin bu konuda parmak oynatmaya bile yanaşmamasına karşın senaristler, adeta sömürülüyormuş gibi hissettiklerinden şu an içinde bulunulan grev ortaya çıktı.

Yani burada amaç, karışıklık çıkarmak veya kıskançlık değil; sömürülmeye karşı koyarak yapımcılarla ortak bir anlaşmaya varmak. Son olarak şu ifadeler de duyuruda yer alıyor: … Bunu makul bir görüşmeyle yapabileceğimizi umuyorduk. Şimdiyse mücadele ederek yapacağız. Varlığımız ve geleceğimiz uğruna, bize başka bir seçenek verilmedi.

WGA'nın öneri listesindekiler yapılırsa yazarlar toplamda yılda 429 milyon dolar kazanabilir.

Hollywood stüdyo yöneticileri

Gözünüze çok gelmiş olabilir fakat bu sayı, Hollywood'un yıllık kârının yüzde 3'ü bile etmiyor. Hatta dahası da var. Hollywood'un önde gelen 8 stüdyosunun yöneticisi, aynı yıl içinde 733 milyon dolar kazandı.

WGA teklif listesi

Tüm yazarlar için ön görülen 429 milyon dolar, bahsettiğimiz 8 kişinin aldığı toplam ödemeden tam 344 milyon dolar daha az. Bu da grevi alevlendiren gelişmelerden biri oldu.

Söz konusu greve destek verenler arasında Snoop Dogg gibi isimler de var.

Dr. Dre ve Snoop Dogg

Dr. Dre ve Snoop Dogg, Doggystyle albümünün 30. yıl dönümüne özel olarak gerçekleştirecekleri Hollywood Bowl konserini bu sebepten ötürü ertelemiş ve senaristlere destek olmuşlardı.

Bunun haricinde içeriğin başında gördüğünüz birçok önemli yapımın senaristleri ve genel olarak ekipler, yazarların hakları olan ödemeyi alabilmeleri için davalarına ortak oluyor.

Squid Game’i bilmeyenimiz yoktur.

Squid Game

Yaklaşık 1 yıl önce sizlere aktardığımız bir haberimizde, dizinin senaristinin Netflix tarafından herhangi bir ikramiye almadığını söylemiştik. Diziyi perşembe pazarından en büyük YouTube kanallarına kadar her yerde görülebilecek kadar ünlü olmuşken senarist, “Yeteri kadar, masaya yemek koyabilecek kadar param var” demişti.

Bunu direkt olarak WGA’ya bağlamak pek tutarlı olmayacaktır fakat ortada grev yokken bile çok önceden senaristlerin durumunu bize gösterdiği kesin. Tabii senaristin, orijinal kontratında geçen parayı aldığını belirtelim. Burada tek problem diziyi yaratan kişi dışında sadece yapımcıların para kazanmış olması. Bu gibi birçok örnek var.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER