Teknoloji

Satürn'ün uydusunda yaşam olabilir!

Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Satürn'ün uydularından Enceladus'ta yaşam için gerekli bileşenlerden hidrojen siyanürün varlığına dair güçlü bulgulara rastladı.

Satürn'ün uydusunda yaşam olabilir!
15-12-2023 16:38

2025 ÖZETİ| yılında kaybolacak! Uzmanlardan Satürn açıklaması...

GALERİNİN DEVAMI <p>NASA uzmanı Satürn'ün halkalarının 2025 yılına kadar gözden kaybolacağını söyledi. Ancak bunun Satürn'ün halkalarının fiziksel <a href=olarak gezegenden ayrılacağı anlamına gelmediği belirtildi.

"><p>Astronomların ve bilim insanlarının ilgi odağı olan Satürn'ün halkaları 2025 yılında görüş alanımızdan kaybolacak. NASA, ikonik halkaların gözümüzün önünden kaybolacağını doğruladı. </p><p>Burada Satürn'ün halkalarının 2025 yılında sonsuza dek kaybolmayacağını, ancak inanılmaz bir <a href=dönüşüm geçireceklerini açıklığa kavuşturmak çok önemlidir.

"><p>Gezegenin eksenel eğimi sayesinde, Dünya'nın Satürn'ün halkalarına bakışı <a href=zaman içinde değişerek büyüleyici gözlem fırsatları oluşturuyor.

"><p><span data-style=EKSENEL EĞİMİN ROLÜ

Satürn'ün 26,7 derecelik eksenel eğimi bu göksel fenomende çok önemli bir rol oynuyor. Bu eğim, gezegenin halkalarını periyodik olarak kenar-açık konumuna getirir. Satürn'ün halkaları kenarda olduğunda, minimum ışığı yansıtarak Dünya'daki gözlemciler için neredeyse görünmez hale gelirler.

"><p>NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde kıdemli bir bilim <a href=insanı olan Amy Simon'a göre, halkalar bu eşsiz hizalanmadan önceki ve sonraki aylarda sadece biraz görünür olacak. Satürn'ün çeşitli tarihlerde nasıl görüneceğine dair bir fikir edinmek için yıldız gözlemcileri PDS halkalar düğümünü referans olarak kullanabilirler.

"><p><span data-style=23 MART 2025 YILI İÇİN HAZIRLANIN!

Yaklaşan gösteriyi merakla bekleyenler için takvimlerinizi 23 Mart 2025 tarihine göre ayarlayın. Bu tarihte Satürn'ün halkaları tam olarak kenardan görünecek ve büyüleyici bir astronomik olay oluşturacak. Bu olay en son 2009 yılında gerçekleşmişti.

"><p><span data-style=SATÜRN'ÜN HALKALARININ GIZEMİ

Satürn'ün halkaları yüzyıllar boyunca bilim insanlarını amaçları hakkında düşünmeye itmiştir. Bugüne kadar, arkalarındaki sırları ortaya çıkarmayı amaçlayan araştırmalar yapıldı.

"><p>NASA'nın Cassini-Huygens görevine dayanarak, halkaların yaklaşık 100 <a href=milyon yıl önce oluşmuş olma ihtimali var.

"><p><span data-style=SATÜRN'ÜN HALKALARINI GÖZLEMLEME

"><p>Eğer bir astronomi meraklısıysanız, Satürn'ün halkalarını gözlemlemek için devasa bir teleskoba ihtiyacınız yok. Küçük teleskoplar bile halkaların kenarda olmadıkları <a href=zamanlarda net görüntülerini sağlayabilir.

"><p>Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Profesör Vahe Peroomian'ın paylaştığı gibi, astronomi sınıfındaki öğrenciler geçen hafta Satürn'ü teleskopla gözlemlediler ve halkalar net bir şekilde görülebiliyordu.</p><p>Peroomian CBS News'e göre, "><p>Satürn'ün halkaları sonsuza dek burada kalmayacak. NASA, yerçekiminin onları yavaş yavaş çektiğini <a href=iddia ediyor. Başka bir şey de gezegenin manyetik alanının bu fenomenle bir ilgisi olması.

"><p>"><p>Bu gerçekleştiğinde, halkalar yavaş yavaş yok olabilir. Ancak, bu bir anda olmayacak, çünkü bunun önümüzdeki 100 milyon yıl boyunca gerçekleşmesi öngörülüyor.</p><p> </p><p>Cassini uzay aracı ayrıca dikkate değer bir keşifte bulundu: <a href=halka malzemesi Satürn'ün ekvatoruna düşüyor ve bu da halkaların önümüzdeki 100 milyon yıl içinde yok olmasını hızlandırabilir.

">

The Hill gazetesinin haberine göre, NASA'nın Satürn keşif aracı Cassini, gezegene ve uydusuna ilişkin yeni bilgiler elde etti.

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan araştırmacılar, Satürn'ün uydularından Enceladus'ta hidrojen siyanürün varlığına dair güçlü bulgulara rastladıklarını belirtti.

Araştırmacılardan Jonah Peter bulgulara ilişkin, "Enceladus yaşam için temel gereklilikleri karşılıyor gibi görünüyor." dedi.

Peter, "Çalışmamız, Enceladus'un yaşamın yapı taşlarını oluşturmak ve yaşamı sürdürmek için gerekli moleküllerden bazılarına ev sahipliği yaptığına dair kanıt sağlıyor" ifadesini kullandı.

Söz konusu araştırmanın sonuçları, "Nature Astronomy" dergisinde yayımlandı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER