Teknoloji

Samanyolu ve Andromeda'nın Çarpışması Nasıl Görünecek?

Andromeda Galaksisi ve Samanyolu, yaklaşık 4,5-5 milyar yıl sonra 'çarpışacak'. Peki acaba hayali bir senaryo oluşturup, bu çarpışma sürecini Dünya'dan izlemeye çalışsaydık neler görürdük?

Samanyolu ve Andromeda'nın Çarpışması Nasıl Görünecek?
09-11-2022 22:18

Andromeda ÖZETİ| Galaksisi, biricik galaksimiz Samanyolu'na en yakın galaksilerden biri. Yani komşumuz… Öyle büyük ve parlak ki, 2.5 milyon ışık yılı uzaklıkta olmasına rağmen bu devasa galaksiyi çıplak gözle baktığımzıda bile görebiliyoruz. Tabii Ay'sız bir gecede, şehir ışıklarının olmadığı, karanlık ve sakin bir gökyüzüne baktığımızda…

Ancak bu göz alıcı komşumuz, gelecekte galaksimizin sonu olacak. Üstelik biz de onun sonu olacağız. Çünkü Samanyolu ve Andromeda, bundan yaklaşık 4.5 milyar yıl sonra 'çarpışarak' iç içe geçecek ve ortaya "Milkomeda" veya "Samandromeda" adı verilen büyük bir galaksi çıkacak. Tabii ki bu 'çarpışma' öyle iki günde olmayacak; iki galaksinin tam olarak iç içe geçmesi ve her şeyin 'yerli yerine oturması' günümüzden yaklaşık 7 milyar yıl sonrasını bulacak.

Andromeda, saniyede yaklaşık 110 km hızla bize doğru geliyor

Samanyolu ve Andromeda, bize akılalmaz gelen ölçülerde uzak olsalar da aslında oldukça yakınlar; aynı galaksi kümesinin içinde yer alıyorlar. Birbirimize yakın olduğumuz için de aramızda kütleçekimsel bir etkileşim var. 

Bu etkileşim, Andromeda'nın saniyede yaklaşık 110 km(saatte 396.000 km) hızla bize doğru gelmesine neden oluyor. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi, böyle biz insanların kulağına şaka gibi gelen bir hızla bile, çarpışma sürecine daha 4.5 milyar yıldan fazla var… 

Çarpışmanın tam olarak nasıl gerçekleşeceği ve nelere sebep vereceği hakkında türlü fikirler olsa da, genel çerçeve çizilmiş durumda