Gündem

Sabih Kanadoğlu'nun cenazesine manidar katılım... Ahmet Necdet Sezer de törende

Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun cenazesinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de yer alması dikkat çekti. Sezer, görev süresi dolmasına rağmen Kanadoğlu sayesinde cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmaya devam etmişti.

Sabih Kanadoğlu'nun cenazesine manidar katılım... Ahmet Necdet Sezer de törende
01-03-2023 23:58

28 ÖZETİ| Şubat zulmünün yıldönümü olan 28 Şubat 2023 tarihinde ölen eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu için bugün cenaze töreni düzenlendi.

Naaşı camiden kaldırılan Kanadoğlu için Ankara Kocatepe Camii’nde cenaze namazı kılındı.

SEZER DE ORADA

28 Şubat sürecinde aktif rol alan isimlerin boy gösterdiği cenaze töreninde en dikkat çeken isim Ahmet Necdet Sezer oldu. 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kanadoğlu’nun ailesine başsağlığı diledi. Ahmet Necdet Sezer, Kanadoğlu’nun eşi Bilge Kanadoğlu’na taziyelerini iletti.

Sezer’in cenaze namazına ise iştirak etmediği belirtildi.

Kanadoğlu’nun cenaze törenine eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon, eski Yarsav Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu gibi isimler de katıldı.

Sabih Kanadoğlu’nun naaşı toprağa verilmek üzere Balıkesir’in Ayvalık ilçesine gönderildi.

SEZER, KANADOĞLU SAYESİNDE KOLTUKTAN KALKMADI

85 yaşında ölen Sabih Kanadoğlu, ismini bütün Türkiye’ye duyurduğu 367 krizi ile, Ahmet Necdet Sezer’in görev süresi dolmasına rağmen 104 gün daha cumhurbaşkanlığı yapmasını sağlamıştı.

367 krizi sürecinde yaşanan kaotik olaylar ise Türkiye’nin demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçmişti.

2000 yılında seçilen 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görev süresi 16 Mayıs 2007’de doluyordu. Cumhurbaşkanlığı adaylığı son başvuru tarihi 25 Nisan, ilk tur oylama günü 27 Nisan 2007 olarak belirlenmişti.

Meclis’te çoğunluğu bulunan AK Parti, dönemin Kayseri Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü cumhurbaşkanlığına aday göstermişti. Abdullah Gül’ün eşi Hayrunnisa Gül’ün başörtülü olması sebebiyle “laiklik” tartışmaları başlatılmıştı.

Seçim dönemine başörtüsü ve laiklik tartışmalarıyla girildi. Ülkenin çeşitli yerlerinde “Cumhuriyet Mitingleri” adıyla taşıma kalabalıklarla gösteriler düzenlendi ve AK Parti iktidarının, kendi siyasi çizgisinden bir ismi cumhurbaşkanlığına seçmesi engellenmek istendi.

KAOS KARARI: 367 UCUBESİ

Seçimlere 4 ay kala 367 krizi patlak verdi.

Anayasa’nın 102’nin maddesine göre cumhurbaşkanı seçilebilmek için, ilk iki turda nitelikli çoğunluk (367 oy), sonraki iki turda ise salt çoğunluk (276 oy) aranıyordu.

Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 26 Aralık 2006 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan yazısında, Anayasa’da belirtilen 367’nin sadece karar yeter sayısı değil, aynı zamanda toplantı yeter sayısı olduğu iddiasını ortaya attı.

Bu görüşe göre oylamalara en az 367 kişinin katılması gerektiği, aksi halde sonucun geçersiz olacağı iddia edildi. Böylece TBMM’deki sandalye sayısı 354 olan iktidar partisi, tek başına kendi oylarıyla cumhurbaşkanı seçemeyecekti.

Aynı dönemde ana muhalefet CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, iktidar partisinin uzlaşma olmadan kendi adayını çıkarması durumunda oylamalara katılmayacaklarını ve 367 tartışmalarının ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

İlk tur oylama 27 Nisan’da yapıldı. Toplam 361 oy kullanılırken, Abdullah Gül 357 oy aldı.

Oylamanın hemen sonrasında, CHP 367 iddiasıyla seçimi Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “AK Parti kimi isterse aday gösterebilir. Biz Meclis’e gireriz, 367 sorunu yaşanmaz” iradesini göstererek krizin çözülmesini sağladı ve Türkiye büyük bir kaostan kurtuldu. 3’üncü tura 448 milletvekili katıldı ve Gül, 339 oyla 11’inci Cumhurbaşkanı seçildi.

TAM 104 GÜN DAHA

Bu arada Ahmet Necdet Sezer, 16 Mayıs 2007’de görev süresi dolmasına rağmen, Sabih Kanadoğlu’nun toplantı yeter sayısı 367 olduğu tezi ve Anayasa Mahkemesi’nin benzer karar alması sonucu parlamentonun yeni bir cumhurbaşkanı seçememesi ve erken seçime gitmesi dolayısıyla 28 Ağustos 2007 tarihine kadar cumhurbaşkanlığı görevinde kaldı.

İKTİDARI ÇALIŞTIRMADI

Cumhurbaşkanlığı süresinde veto hakkını en çok kullanan cumhurbaşkanı olan Sezer, görev süresi boyunca toplam 67 kanun, 22 bakanlar kurulu kararı ve 729 müşterek kararnameyi iade etmişti.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER