Teknoloji

Roma Ordusundaki En Ağır Ceza: Ondalık Kesme

Eski uygarlıklarda yaşam, kurallar ve âdetler şimdiden oldukça farklıydı. Kadına verilen değer genellikle oldukça az, cezalar ise katlanılması güç türdendi. Ondalık kesme ismiyle bilinen bir ceza da Roma ordusunun gelmiş geçmiş en ağır cezasıydı.

Roma Ordusundaki En Ağır Ceza: Ondalık Kesme
26-10-2024 13:38

Peki ÖZETİ| ondalık kesme, tam olarak ne anlama geliyordu? Roma ordusundaki askerler, bu ceza sonucunda nelere boyun eğmek durumunda kalıyordu?

Gelin, bu cezanın detaylarına bakalım.

Roma ordusu, cezalar konusunda oldukça acımazdı.

ordu

Öyle ki Romalı generaller, rütbeler arasında disiplini sağlamanın en iyi yolunun, hayatta kalanları korku içinde bırakmak olduğunu düşünüyordu. Ayrıca Roma ordusunda disiplin, en önemli şeylerden biriydi. 

Özellikle firar ve isyan gibi ağır suçları cezalandırmak şarttı. İşte bu cezalardan en yaygın olanı, ondalık kesmeydi. Latincede “onda birinin kaldırılması” anlamına gelen ondalık kesme, bir asker grubundaki her 10 kişiden 1’inin seçilip infaz edilmesi demekti.

Dahası, aldığı ceza sebebiyle infaz edilecek kişi, kendi yoldaşları tarafından öldürülüyordu.

ordu

Bu ceza, askerlerin toplanmasıyla başlardı. Ardından askeri tribün sanığı, bir generalin önüne çıkardı. Suçların ayrıntılı olarak açıklandığı bir kamu uyarısının ardından, tüm askerlerin isimleri bir miğfer gibi bir kaba yerleştirilirdi.

Bu kaptan belirli sayıda isimler çekilirdi. Genellikle her 10 askerden 1’i, yani şanssız olan idam ediliyordu. Ayrıca bu ceza şekli, hayatta kalan askerlere de korku aşılıyordu. Aslında Roma ordusunun esas hedefi de buydu.

Askerlerin, sürekli olarak bir korku içinde yaşamaları ve her an hayatlarına son verilebileceği düşüncesini akıllarından çıkarmamaları isteniyordu. Ancak ondalık kesme, ilk zamanlarda oldukça yaygın olsa da sonraları epey azaldı.

Çünkü askerlere böylesine bir cezanın uygulanması, onlara bir korku aşılamanmasından ziyade ağır psikolojik travmalar yaşamalarına sebep oluyordu. Neyse ki bu ceza, çok uzun sürmedi ve tarihin tozlu raflarına kaldırıldı.

Kaynak: History Extra

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER