Bezmiâlem ÖZETİ| Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kıran, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde rahim ağzı kanseri ve aşısı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kıran, dünya genelinde kadın sağlığını korumak ve rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmayı amaçlayan "90-70-90 hedefi"ni vurgulayarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün alarm veren verilerini paylaştı.
Yetişkinlerde kıl kurdu belirtileri: Kıl kurdu nasıl dökülür, düşürülür? Dışkıda kıl kurdu
Yürüyüş yapmak erken ölüm riskini azaltıyor! Yürüyüş yapmanın faydaları!
Rahim Ağzı Kanseri İle Mücadelede “90-70-90 Hedefi”
Prof. Dr. Gürkan Kıran, Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına dayanarak yılda 600 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunu ve 350 bin kadının hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu çarpıcı istatistikler ışığında, Kıran, "90-70-90 hedefi"ni hatırlatarak bu kapsamlı planın kadınların sağlığını korumak adına önemine vurgu yaptı. Hedef, kızların yüzde 90'ının 15 yaşına kadar HPV aşısı yaptırması, kadınların yüzde 70'inin 35-45 yaş arasında yüksek kaliteli bir testle taranması ve rahim ağzı hastalığına yakalanan kadınların yüzde 90'ının tedavi edilmesini içeriyor.
Obezite cerrahisi en son çare olmalı! Zayıflamak imkansız değil sadece zaman alıyor...
Bir insan aç ve susuz kaç gün yaşar? Bir insan kaç saat aç ve susuz kalabilir?
Türkiye'de Rahim Ağzı Kanseri:
Türkiye'de rahim ağzı kanseri sıklığının 100 bin kadın başına 4.8 olduğunu belirten Kıran, Dünya Sağlık Örgütü liderliğinde belirlenen hedefin 2030'a kadar bu rakamı 4 veya daha altına çekmek olduğunu ifade etti. Sağlık politikalarının güçlendirilmesi ve eğitim faaliyetlerinin desteklenmesi gerektiğini belirten Kıran, bu noktada bilinç oluşturmanın ve erişilebilirliği artırmanın önemini vurguladı.
Rahim Ağzı Kanseri Aşısı ve Korunma:
Prof. Dr. Kıran, rahim ağzı kanseri aşısının cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı etkili bir koruma sağladığını belirtti. Aşının rutin aşılama programlarına dahil edilmesinin, belirlenen hedeflere ulaşmada kritik bir adım olduğunu vurgulayan Kıran, aşılanan gruplarda tarama yöntemlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de bu konuda bilinç oluşturulması ve erişilebilirliğin artırılması için sağlık politikalarının güçlendirilmesi ve eğitim faaliyetlerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Editor : Şerif SENCER