Ekonomi

Putin'in sözlerinden sonra Türkiye'den ilk açıklama: 'Mutabık kaldık'

Ekonomi - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus Enerji Haftası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de kurulması planlanan doğal gaz transfer merkezine herkesin ilgi duyduğunu ifade etti. Bakan Bayraktar ise "Bu konuda mutabık kaldık" dedi.

Putin'in sözlerinden sonra Türkiye'den ilk açıklama: 'Mutabık kaldık'
12-10-2023 12:02

Rusya ÖZETİ| Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile birçok ülkeden bakan, hükümet temsilcisi, enerji şirketlerinin ve kuruluşlarının başkanları, bilim adamları ve uzmanların katıldığı Rusya Enerji Haftası'nın ana oturumunda konuştu.

Putin, Rusya ekonomisinin yapısal bir dönüşüm aşamasından geçtiğini, enerji sektöründe köklü değişiklikler yaşandığını ifade etti. Putin, "Rusya ekonomisi şu anda böyle bir yapısal dönüşüm aşamasından geçiyor. Dış ticaret pazarı, istihdam parametreleri ve sektör tablosu değişiyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için tamamen yeni pazar beklentileri ortaya çıkıyor" dedi.

Putin, Rusya'nın enerji sektöründeki temel önceliğinin şu anda iç pazara arz sağlamak olduğunu belirterek ülkenin enerji kapasitesini artıracağını vurguladı.

"NÜKLEER ENERJİ ENDÜSTRİSİNDE RAKİBİMİZ YOK"

Putin nükleer endüstri söz konusu olduğunda Rusya'nın hiçbir rakibi olmadığını ve Rus devlet nükleer şirketi Rosatom'un şu anda yurt dışında 22 güç ünitesini aynı anda inşa ettiğini vurgulayan Putin, bunun dünya pazarının yaklaşık yüzde 80'ini oluşturduğunu dile getirdi. Putin, "Bunlar arasında Türkiye'deki Akkuyu NGS, tasarımdan hizmetten çıkarma aşamasına kadar tüm yaşam döngüsü boyunca uzmanlarımızın yöneteceği ilk yurt dışı projedir" ifadelerini kullandı.

Putin, Akkuyu NGS'nin yanı sıra Mısır ve Bangladeş'te de nükleer santral inşasına devam ettiklerini hatırlatırken, yurt dışındaki Rus nükleer santrallerinin inşasına üçüncü ülkelerin katılımına karşı olmadığını da belirtti.

"RUS PETROLÜ VE GAZINA YÖNELİK SÖZDE TAVAN FİYATLAR OLUŞTURULDU"

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılarının ardından Avrupa ve Batılı ülkelerin Rusya'dan gaz alımına dair uyguladıkları tavan fiyat uygulamasını eleştiren Putin, "Bildiğiniz gibi Avrupa ülkeleri enerji kaynaklarımızı kullanmaktan fiilen vazgeçtiler. Tamamen olmasa da bunu yapmaya çalışıyorlar. Uzun yıllardır AB'nin ekonomik ve sosyal refahını sağlayan enerji kaynaklarımızı bırakmaya çalışıyorlar. Elbette yüzde 100 değil. Ancak bu da AB'deki refahın çok ciddi bir unsuruydu. Bankacılık hizmetlerine, navlun, sigorta işlemlerine kısıtlamalar getirildi, Rus petrolü ve gazına yönelik sözde tavan fiyatlar oluşturuldu" ifadelerini kullandı.

"BATILI ELİTLER KÜRESEL ENERJİ PAZARINDA KAOSA YOL AÇTI"

Putin, "Batılı elitlerin eylemleri, petrol piyasası da dahil olmak üzere küresel enerji piyasasında kaosa yol açtı. Bu tür siyasallaştırılmış adımların olumsuz sonuçları tüm küresel ekonomiyi etkiliyor, artık bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bu elbette ki sorumluluk sahibi piyasa aktörleri tarafından yapılmalıdır" diyerek, küresel enerji piyasasında istikrarın sağlanması için OPEC+ ülkelerinin yaptığı gibi ana tedarikçilerin açık ve şeffaf şartlarda iş birliği yürütmesi gerektiğini söyledi.

Putin ayrıca Rusya'daki sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretiminin önümüzdeki 10 yıl içinde 3 katına çıkacağını ve yılda 100 milyon tona ulaşacağını söylerken, Rusya'nın küresel enerji piyasasının dengelenmesine önemli katkıda bulunmaya devam edeceğini kaydetti.

"İSRAİL, FİLİSTİN TOPRAKLARININ BELLİ BİR KISMINI ASKERİ GÜÇ YOLUYLA İŞGAL ETTİ"

İsrail-Hamas çatışmasına da değinen Putin, Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının uygulanmasından ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasından yana olduğunu söyledi. Putin, "Bölgedeki çatışmaların genişlemesinin enerji sektörü de dahil olmak üzere ağır sonuçları olabilir. İsrail ve Filistin arasındaki durumun kısa süre içinde yatıştırılmasında başarı sağlanıp sağlanmayacağını bilmiyoruz. Ancak mevcut durum büyük sorunlara yol açabilir. Bu konuda bizim tutumumuz sadece bugün değil, başından beri böyleydi. Her şeyden önce egemen ve bağımsız bir Filistin devletinin BM kararları doğrultusunda kurulmasını başından beri savunduk. İsrail, Filistin topraklarının belli bir kısmını askeri güç yoluyla işgal etti. İsrail kurulurken bir Filistin devletinin kurulmasından da bahsedildi ama bu hiç yapılmadı" ifadelerini kullandı.

"ABD'NİN UÇAK GEMİSİNİ İSRAİL'E GÖNDERMESİ MEVCUT DURUMU KIZIŞTIRACAK"

Putin ayrıca, Filistin sorununun tüm Müslümanların kalbinde yara olduğunu belirterek, "Filistin sorunu bu bölgedeki (Orta Doğu'daki) herkesin kalbindedir" dedi. ABD'nin İsrail'i desteklemesini de eleştiren Putin, "ABD'nin uçak gemisini İsrail'e neden gönderdiğini anlamıyorum. Bu durumu kızıştıracak" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE PLANLANAN DOĞAL GAZ TRANSFER MERKEZİYLE HERKES İLGİLENİYOR"

Türkiye'de doğal gaz transfer merkezi kurulmasını öngören projeye de değinen Putin, gaz merkezi projesinin, gaz ticareti için tüm tarafların yararına olacak elektronik bir platform olacağını söyledi. Putin, "Burada öncelikle Avrupa kıtasında gaz ticareti için elektronik bir platform kurulması söz konusu. Bununla Türk dostlarımız, biz, ortaklarımız ve aynı zamanda Avrupa kıtasında bizim kaynaklarımızı almak isteyen herkes ilgileniyor" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA: BU KONUDA MUTABIK KALDIK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Rus Enerji Haftası kapsamında, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Rusya'nın enerji alanında örnek gösterilebilecek bir işbirliği içerisinde olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Sadece doğal gaz ve nükleer alanında değil, aynı zamanda petrol, petrol ürünleri ve kömür alanında da ticaretimiz yoğun bir şekilde devam ediyor." diye konuştu.

İki ülkenin özellikle doğal gazda 40 yıla yaklaşan bir ticari işbirliğine sahip olduğunu belirten Bayraktar, "Rus şirketleri ve Rusya, Türkiye için güvenilir bir tedarikçi olma noktasında önemli bir krediye ve geçmişe sahip. Aynı zamanda Türkiye de büyüyen güvenilir bir piyasa olma noktasında Rusya için önemli bir ülke konumunda. Dolayısıyla bu işbirliği, kalıcı ve uzun soluklu bir şekilde devam ediyor." dedi.

Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin de (NGS) enerji işbirliği konusunda önemli bir proje olduğunu vurgulayarak, "Akkuyu NGS, bugün dünyanın en büyük nükleer şantiyelerinden, inşaatı devam eden projelerinden bir tanesi. Orada da nisan ayında nükleer yakıtı sahaya getirerek orayı da uluslararası anlamda nükleer tesis statüsüne kavuşturduk. Şimdi önümüzde artık ilk reaktörden elektriği üreteceğimiz süreç bulunuyor." ifadelerini kullandı.

GAZPROM'LA DOĞAL GAZ MERKEZİ GÖRÜŞMELERİ İLERLİYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de Rus Enerji Haftası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile enerji alanındaki işbirliğinden ve doğal gaz merkezi projesinden bahsettiğine işaret eden Bayraktar, "Bu konuda da Gazprom'la yaptığımız görüşmelerde, yakın bir zamanda bu konudaki bir yol haritasını karşılıklı mutabakat altına almayı ve ondan sonra da önümüzdeki süreçte doğal gaz merkezini gerçekleştirmeyle alakalı çalışmaları birlikte yürütmeyi kararlaştırdık. Bu konuda mutabık kaldık." dedi.

Bakan Bayraktar, Rusya ile gelecek dönemde enerjide birçok alanda işbirliğinin devam edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Finans Merkezi konusunda bir vizyon ortaya koyduğuna işaret eden Bayraktar, "Türkiye'de bizim hedefimiz, esas itibarıyla hem doğal gazın hem elektriğin, madenlerin içerisinde olduğu daha büyük bir ticaret merkezini, özellikle İstanbul Finans Merkezi'ni gerçekleştirmek. Bu kapsamda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Burada buna katkı koyabilecek ülkeleri de bu oluşumun, bu platformun, bu merkezin içerisine bekliyoruz." diye konuştu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER