Teknoloji

Prelude Gemisinin Ardındaki Mühendislik

Modern mühendisliğin geldiği noktada, Prelude gemisinin boyutları ve işlevi sizi şaşırtacak. Peki nedir onu bu kadar özel yapan?

Prelude Gemisinin Ardındaki Mühendislik
06-07-2024 21:23

Film ÖZETİ| tutkunları en büyük gemi deyince hemen Titanic’i düşünebilir. Modern yolcu gemisi meraklıları ise Icon of the Seas’i hatırlayacaktır.

Ancak 248.000 tondan fazla ağırlığıyla Prelude gemisi, şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük ve en ağır gemi.

Shell'in Prelude Gemisi, 660.000 tonluk ağırlığı ile okyanusta yüzmekte.

prelude gemisi

Prelude’un inşaatına 2012 yılında Güney Kore’deki Goji Tersanesi'nde başlandı. Geminin gövdesinde her gün 5.000'den fazla işçi çalıştı ve platform, 2017 yılında tamamlandı.

Tüm parçalar dünyanın farklı yerlerinde inşa edildi ve daha sonra devasa bir lego projesi gibi birleştirildi. Ayrıca Prelude aslında bir gemi değil, yüzen bir sıvılaştırılmış doğal gaz platformu.

Görevi, yerin altından doğal gaz çekip bu gazı -162 derece Celsius’a kadar soğutarak sıvılaştırmak.

Sıvılaştırılan gaz, özel kargo gemileriyle taşınmakta ve Kuzey Batı Avustralya kıyılarındaki doğal gaz sahalarına yakın bir konumda bulunmakta.

Böylesine büyük yapıyı, neden tehlikeli bir bölgeye koydular?

prelude gemisi

Prelude’un büyüklüğü ve tasarımı, bu tür fırtınalara karşı dayanıklı olmasını sağlamakta.

Platformun merkezi dönen kulesi, deniz tabanına derinlemesine çakılmış 16 çelik kazık ile sabitlendi. Bu kazıklar ve onları bağlayan zincirler, platformun en sert fırtınalara bile dayanmasını sağlıyor.

Prelude, 2017'de yerine yerleştirildikten sonra gaz sızıntıları, elektrik sorunları ve yangınlar gibi birçok sorun yaşadı.

prelude gemisi

Ancak bu sorunlar, platformun tam olarak çalışmaya başlamasını engellemedi. Prelude, dünyanın en büyük yüzer LNG platformu olarak 25 yıllık bir üretim süreci için tasarlandı.

Gemi, şu anda faaliyette olan en büyük yapı olma unvanını koruyor. Shell, platformun ekonomik başarı olması durumunda, benzer birçok mega platform inşa etmeyi planlıyordu.

Ancak şu ana kadar Prelude'a bir halef yapılmadı ya da duyurulmadı. Bu devasa mühendislik harikası, denizdeki en büyük yapı olma rekorunu uzun süre koruyacak gibi görünüyor.

Kaynaklar: Interesting Engineering, BBC

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER