Bulaşık ÖZETİ| makinesi temizleme işlemi düzenli aralıklar ile yapılması gereken bir işlemdir. Bir temizlik aletini temizleme fikri kulağa ne kadar garip gelse de bu önem arz eden bir durumdur. Kullanım sıklığına ve durumuna bağlı olarak zamanla bulaşık makinelerinde tuhaf kokular, kalıntılar ve küf meydana gelebilir. Bu sorunlar sadece rahatsızlık vermekle kalmaz aynı zamanda bulaşık makinesinin de performansını da etkiler.
Performansı düşen bulaşık makinesi temiz yıkama yapamaz. Bulaşıklarınız zamanla daha lekeli ve kirli olarak makineden çıkar. Bu yüzden pırıl pırıl temiz bulaşıklar için mutlaka bulaşık makinesi temizliği yapılmalı ve aksatılmamalıdır.
BULAŞIK MAKİNESİ NE SIKLIKTA TEMİZLENMELİ?
Bulaşık makinesi temizleme işlemi, kullanım sıklığı ve durumuna bağlı olarak değişmektedir. Normal şartlarda kullanılan bir bulaşık makinesi en az iki ayda bir temizlenmelidir. Eğer daha önce bulaşık makinesi temizlemediyseniz ve bunu nasıl anlayacağınızı bilmiyorsanız sizi şöyle alalım. İşte bulaşık makinesi temizleme zamanın geldiğini gösteren işaretler:
Bulaşık makinesinden kirli ve kalıntılı çıkan bulaşıklar,Makine içerisinde oluşan ve eşyalara da geçen garip kokular,Bulaşık makinesinin duvarlarında oluşan leke katmanı,KüfSİRKE VE KARBONAT İLE BULAŞIK MAKİNESİ TEMİZLEME
Bulaşık makinizi temizlemek için ev tipi sirke ve karbonat yöntemini deneyin. Sirke ve karbonat ile bulaşık makinesi temizleme adımları:
Bulaşık makinenizi boşaltın: Bulaşık makinenizin içerisinde yer alan tüm eşyaları çıkarın. Raflarınız eğer çıkarılıyor ise bu adımda onları da çıkarabilirsiniz.
Fırçalayın: Bir kabın içerisine sıcak su ve bulaşık deterjanı koyun. Bir diş fırçası yardımıyla Raf kenarlarını, kapı contası kısmını güzelce fırçalayın.
Sirkeli su: Bir sprey şişesi içerisine sirke ve su ekleyip karıştırın. Bu sirkeli karışımı fırçaladığınız yerlere sıkın. Hafifçe fırçalayarak temizleyin.
Bulaşık makinesi duvarlarını temizleyin: Bulaşık makineniz yıkama esnasında bolca köpük meydana gelir. Bu köpükler ve kir kalıntıları zamanla bulaşık makisi duvarlarında tabaka oluşturur. Mikrofiber bezi hazırlamış olduğunuz deterjanlı suyu batırın. Bu bez ile makinenizin duvarlarını ovarak temizleyin.
Filtresini temizleyin: Filtre bulaşık makinenizin tüm artıkları topladığı yerdir. Makinenin alt kısmında bulunan filtreyi çıkarın. Deterjanlı su ve fırça yardımıyla içini dışını iyice temizleyin.
Tahliye giderini temizleyin: Filtreyi yerine takmadan önce tahliye giderini de temizleyin. Tahliye giderini temizlemeden önce varsa artıkları alın. Bir deterjanlı bulaşık süngeri ile temizleyin.
Sirke ile yıkama işlemi: Tahliye giderini temizledikten sonra filtreyi yerine takın. Bulaşık makinenizin raflarını takın. Bir kâse damıtılmış beyaz sirkeyi üst rafa koyup bulaşık makinenizi çalıştırın.
Karbonat ile yıkama işlemi: Bulaşık makineniz yıkamayı bitirdikten sonra alt kısmına bir bardak karbonat dökün. Bu şekilde de makinizi tekrar çalıştırın.
Dışını temizleyin: Yıkama işlemi devam ederken makinenizin dış kısmını da nemli bir bez ile temizleyin. Leke yapmaması için ardından güzelce kurulayın. Yıkama işlemi biten makinenizin kapağını açın ve kurumaya bırakın.
Tıkanmış duş gideri nasıl temizlenir?
KÜFLÜ BULAŞIK MAKİNESİ TEMİZLEME YÖNTEMİ
Küf oluşumu gözlemlenen makinede yukarıda ki bulaşık makinesi temizleme talimatlarını deneyebilirsiniz. Eğer küf sorununuz azımsanmayacak kadar çok ise marketlerde satılan bulaşık makinesi temizleme ürünlerinden kullanmanız gerekebilir. Bu ürünler kimyasal içerikli olduğu için küf oluşumunda daha etkili sonuçlar verecektir. Maske ve eldiven taktıktan sonra etiketinde yazan talimatları gerçekleştirin. Makinenizin yıkama işlemi bittikten sonra kapağını açın ve kendi halinde kurumaya bırakın.
BULAŞIK MAKİNESİ KOKUSU NASIL ÖNLENİR?
Bulaşık makinelerinde zamanla köpük, su ve yemek artıklarının bir araya gelip birikmesiyle koku oluşumu kaçınılmazdır. Bulaşık makinesinde koku oluşumunu önlemek için şu adımları izleyin:
Bulaşık makinesine bir şeyler koymadan önce durulayın ya da güzelce sıyırın.Her yıkamadan sonra bulaşık makinesi filtresini çıkarıp kir kalıntılarından arındırın.Bulaşık makinenizde kullanılan suyun sıcak olduğuna emin olun.Bulaşık makineniz çalışırken aynı anda su gereksinimi duyan başka bir makine çalıştırmayın. İki makine aynı anda çalışırken su kaynağı yönü sürekli değişecek ve makinenizin performansını etkileyecektir.Bulaşık makinenizi her yıkamadan sonra kapağını açık bırakın. Bu şekilde makineniz kendi kendine kuruyacak ve küf oluşturmayacaktır.Bulaşık makinenizi kullanmadığınız zamanlarda kapağını tam kapamadan aralıklı bırakın.Bulaşık makinenizin tahliye giderini ayda bir kere temizleyin.Sirke ve karbonatlı yıkama işlemini de ayda bir kere deneyin.Yukarıda yer alan detaylı temizleme metodunu en az iki ayda bir tekrar edin.Editor : Şerif SENCER