Gündem

Parçalanan metrobüs görüntüsü tepki çekmişti… Ayrıntılara Haber7 ulaştı

İBB’ye ait metrobüslerin kepçeyle parçalanma görüntülerinin sosyal medya paylaşılmasının ardından büyük tepki gelmiş, İBB topu MKE’ye atmıştı… Parçalanan metrobüslerin akıbetiyle ilgili ayrıntılara Haber7 ulaştı.

Parçalanan metrobüs görüntüsü tepki çekmişti… Ayrıntılara Haber7 ulaştı
30-03-2023 17:23

  ÖZETİ|      Haber7 - Özel

İstanbul trafiğinin kilit araçlarından metrobüsler, İBB’nin CHP’li yönetimi döneminde arıza, yangın ve kazalarla gündeme geliyor. Tam 12 ilçeyi birbirine bağlayan metrobüs hattındaki araçların bazıları arıza gibi sebepler dolayısıyla İETT garajlarında ‘yatıyor’. İBB’nin AK Parti döneminden kalan icraatları büyük törenlerle sahiplenen Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB yönetimi, olumsuz her durumda ise önceki AK Parti yönetimlerini suçluyor. Aynı durum, arızalanan metrobüslerle ilgili “Kadir Topbaş döneminde alındı” denilerek bu argümanın arkasına saklanılmasıyla da sık sık gözleniyordu.

METROBÜSLER PARAMPARÇA

İşte İBB’nin o bozuk metrobüsleriyle ilgili dün sarsıcı bir görüntü yayınlandı. Sosyal medyada süratle yayılan görüntülerde, metrobüslerin kepçe tarafından parçalandığı görüldü. Büyük tepkiye neden olan parçalanan metrobüslerle ilgili İBB açıklama yapmak zorunda kaldı. İBB, metrobüs parçalanması olayını kabul ettiği açıklamada, topu Makine Kimya Endüstrisi’ne (MKE) attı.

İBB’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bugün bazı sosyal medya hesaplarında, eski metrobüs araçlarının ‘Makine Kimya Endüstrisi’ tarafından taşınma öncesi parçalara ayrılma görüntüleri, İETT’nin metrobüs araçlarını parçaladığı iddiasıyla haberleştirilmiştir.

Söz konusu görüntü; 2007 ve 2008 yılında Hollanda’dan alınan, verimsizliği ve ekonomik ömrünü tamamlaması sebebiyle hurdaya ayrılan, yedek parçası bulunmayan ve üretici firması da iflas etmiş olan eski metrobüs araçlarının ‘Makine Kimya Endüstrisi’ tarafından taşınma öncesi parçalara ayrılma görüntüsüdür. Kurumumuz, yerli üretim olan güçlü ve konforlu metrobüs araçlarını şehrimize kazandırmaya devam etmektedir. Kamuoyunun bilgisine arz ederiz.”


 

Açıklamada, metrobüslerin neden deprem bölgesinde konteyner tarzı bir hizmette kullanılmadığına yönelik eleştirilere cevap verilmedi.


‘BUNLAR HURDA, GELİP ALIN’ DEMİŞLER

İBB’nin ayrıntı vermediği olayla ilgili HABER7’nin edindiği bilgilere göre, İBB’nin Ayazağa’daki tesisleri boşaltma kararı aldığı, bu sebeple MKE’nin kapısını çaldığı öğrenildi. Türkiye’deki bütün kamu kurumlarının kanuni olarak malzemelerini sadece Makine Kimya Endüstrisi’ne satabildiği biliniyor. İBB’nin bu kapsamda MKE’ye “metrobüslerin kullanım ömrünü doldurduğunu ve hurda olarak alınabileceği” bildiriminde bulunduğu kaydedildi.

Yapılan anlaşma çerçevesinde MKE’nin Ayazağa’daki hurda metrobüsleri hurda olarak alması kararlaştırıldı. Prosedürlere göre MKE’nin küçük malzemeleri olduğu gibi en uygun depoya taşırken, vagon, körüklü otobüs gibi büyük çaplı hurdaların yerinde ayrıştırıldıktan sonra hurda tesislerine götürüldüğü öğrenildi. İBB’nin metrobüslerinin taşınma güçlüğü sebebiyle yerinde parçalanarak ayrıştırılması gerektiği, bu nedenle MKE nezaretinde yüklenici firma tarafından hurda malzemelerinin ayrıştırıldığı bildirildi.
Söz konusu görüntülerin, ayrıştırma esnasında çekildiği belirtiliyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER