Ekonomi

Özhaseki'nin önündeki en kritik dosya: Yüksek fiyatlar, kalıcı konutlar ve kentsel dönüşüm

Ekonomi - Yüksek konut ve kira fiyatları, 6 Şubat depremleri sonrası yapımına başlanan kalıcı konutlar, kentsel dönüşüm ve İstanbul uydu kentler projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın önündeki en kritik dosyalar olacak.

Özhaseki'nin önündeki en kritik dosya: Yüksek fiyatlar, kalıcı konutlar ve kentsel dönüşüm
05-06-2023 18:08

Yeni ÖZETİ| kabinede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Mehmet Özhaseki, 5 yıl görevi devrettiği Murat Kurum'dan görevi devraldı.

24 Mayıs 2016 tarihinde kurulan 65. hükümette Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak yer alan Özhaseki'nin Belediye Başkanlığı, Bakanlık ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı olmak üzere 30 yıllık tecrübesi bulunuyor.

1996'da yılında kaçak ve riskli yapılara yönelik hazırladığı "Gecekondu Önleme Bölgesi"  ve Bakanlığı döneminde İstanbul'un deprem riskine karşı yol haritası çalışmaları bulunan Özhaseki'nin Fikirtepe gibi kentsel dönüşüm projelerinde de önemli katkısı bulunuyor.

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı döneminde Mehmet Özhaseki, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremden sonra zarar gören 11 şehrin ihyası için AK Parti'li Belediyelerin koordinasyonunu yürüttü. Başta arama-kurtarma çalışmalarından sağlık hizmetlerine, barınma hizmetlerinden güvenli bir şekilde tahliyeye kadar bölgede yürütülen faaliyetlerin belediyeler eliyle ifa edilmesinde aktif olarak yer aldı.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI'NIN GÜNDEMİ YOĞUN

Kamuoyunu uzun süredir meşgul eden konuların başında konut sektörü geliyor. Yüksek konut ve kira fiyatları, arz sıkıntısı ve düşen satışlar, deprem bölgesindeki kalıcı konutların inşası, Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm ve İstanbul uydu kentler projesi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın önündeki en önemli dosyalar...

VATANDAŞLAR YÜKSEK KİRA FİYATLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR

İlk olarak vatandaşın çözüm beklediği konuların başında satış ve kira fiyatlarında yükseklik geliyor. 2018 yılında kurda yaşanan atakla hareketlenmeye başlayan kira fiyatları, 2020 yılında pandemi ile yükselişe geçti. 

İstanbul'da Nisan ayı sonu itibariyle ortalama konut fiyatı 3 milyon TL'yi aşarken kira fiyatları ise 10 bin TL'yi aşmış durumda. Vatandaşların çözüm beklediği konuların başında gelen kira fiyatlarına yönelik daha önce İspanya ve Avusturya Modeli kamuoyunun gündemine gelmişti.

ARZ SIKINTISI KONUT SATIŞLARINI DÜŞÜRDÜ, FİYALARI UÇURDU

Öte yandan konut satışlarındaki düşüş de devam ediyor. Nisan ayında Türkiye genelinde konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35.6 düşerek 85 bin 652 olurken, İkinci el konut satışları ise nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39.3 azalış göstererek 58 bin 700'e düştü.

Uzmanlar bu düşüşün en belirgin sebebinin ise arz sıkıntısının fiyatlar üzerindeki negatif baskısı ve sektörde yaşanan fırsatçılıklar olduğunu dile getiriyor.

DEPREM BÖLGESİNDE KALICI KONUTLAR DEVAM EDİYOR

Tüm Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yapımına başlanan kalıcı konutlar yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın önündeki en önemli başlıklardan biri olacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evini hak sahiplerine teslim etme sözünü verdiği deprem bölgesinde toplamda konut sayısı 650 bini bulacak.

Yapımı hızla devam eden konutlar için Bakan Özhaseki, "Oradaki konutların söz verildiği gibi en kısa süre içerisinde bitirilmesini hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

6,8 MİLYON DEPREM RİSKİ TAŞIYAN KONUT VAR

Tüm bunların yanında, deprem konusunda dünyanın 5. riskli ülkesinden biri olan Türkiye'deki yapı stoku en önemli ve hızla çözüm bekleyen başlıklar arasında... Türkiye nüfusunun yüzde 90'dan fazlası deprem bölgelerinde yaşamakta. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Ağustos 2022'de yaptığı bir açıklamada "Tüm Türkiye'de 6,8 milyon riskli konut söz konusu. Bunların 1,5 milyonunun acilen dönüşmesi gerekiyor yani yaklaşık yüzde 25-30'u. İstanbul ölçeğinde ise 1,3 milyondan 230 bin acilen dönüşmesi gereken konut var” demişti.

İSTANBUL UYDU KENTLER PROJESİ VE YARISI BİZDEN KAMPANYASI

Kahramanmaraş depremleri sonrası İstanbul'daki 1,5 milyonluk riski konutun dönüşümü için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Avrupa ve Anadolu Yakası'nda 500 bin konutluk uydu kentler projesi açıklanmıştı. Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan “Yarısı Bizden” kampanyası başvurular tamamlandı. 1 milyon 19 bin 471 bağımsız birim, 269 bin 670 başvuru yapıldı ve uzlaşı sağlanan 108 bin konutta projelendirme çalışmaları başladı. TOKİ tarafından başlatılacak süreçte en geç 2 yıl içinde inşaatları tamamlanacağı açıklanmıştı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER