Günlük ÖZETİ| hayatta toplu taşıma kullanıyorsanız muhakkak körüklü otobüslere siz de binmişsinizdir.
Peki bazı otobüsler neden bu körüklü yapıya da yer verilecek şekilde tasarlanıyor, bu körüklerin işlevi ya da avantajı ne?
Körüklü yapı, genellikle uzun ve eklemli, gövdesi iki bölümden oluşan otobüslerde kullanılıyor.
Yani şehir içi toplu taşıma otobüsleri, havaalanı servisleri gibi taşıtlar… Bu otobüslerin temel amacı da uzun yapıları sayesinde standart otobüslere göre daha fazla yolcu taşımak. İşte körüklü yapı bu noktada devreye giriyor ve deyim yerindeyse hayat kurtarıcı oluyor.
Körük, otobüsün iki bölümü arasındaki bağlantıyı oluşturuyor.
Ve esnek yapısı sayesinde her iki bölümün de rahatça dönmesini sağlıyor, aynı zamanda farklı açılarda da hareket edebilmesini kolaylaştırıyor. Özellikle otobüsün dar sokaklarda ya da virajlarda kolaya manevra yapabilmesine destek oluyor. Ancak tek işlevi bu değil.
Yolcu konforu için de önemli bir rol oynuyor.
Körüklü yapı, otobüsün farklı zemin koşullarına uyum sağlayarak daha sorunsuz hareket etmesini sağlıyor. Otobüsün iki bölümü arasındaki kuvvetleri de dengelediği için, yolcular ani sarsıntılar ya da titreşimlerden daha az etkileniyor.
Özetle, körüklü yapı sayesinde hem daha sorunsuz bir yolculuk gerçekleşiyor hem de daha fazla yolcu taşıma imkânı bulunuyor.
Bu içeriklere de göz atabilirsiniz:
Editor : Şerif SENCER