Teknoloji

Örümcekler, Neden Kendi Ağlarına Yakalanmazlar?

Örümceklerin yaptıkları ağlar düşmanları için ölümcül birer tuzak olmasına karşın neden kendileri bu tuzaklara yakalanmaz hiç düşündünüz mü? Örümcekler ve örümcek ağlarıyla ilgili kafanızdaki soruların büyük bir kısmına yanıt bulacağınız yazımızla birlikte siz

Örümcekler, Neden Kendi Ağlarına Yakalanmazlar?
12-04-2023 23:13

Dünyanın ÖZETİ| her yerinde yaşayabilen tam 34 bin türe sahip olan tüylü dostlarımız, her geçen gün bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Hızla ördükleri ve oldukça sağlam olan ağlarına yakalanmamayı nasıl başarıyorlar dersiniz?

Gelin, isterseniz bu sevimli dostlarımızın marifetlerine haberimizde birlikte bakalım. Örümcek fobisi olan okuyucularımızı baştan uyaralım, içerikteki görseller sizin için rahatsız edici olabilir.

Örümcekler neden ağ örer?

örümcekler neden ağ örer

Örümcekler sadece avlanmak için değil aynı zamanda yuvalarını korumak için de ağ yaparlar. Asıl yapılış maksadı avlanmak olan ağ, aslında bir nevi tuzaktır. Fakat her örümcek türü ağ yapmaz. Ancak bütün örümcekler ağ tellerinden yumurtalarının etrafını saran kozalar yaparlar. Bazıları da ağ bezlerini, yaprakları yapıştırmakta, yuvalarının içini döşemede, açtıkları çukurun çevresini kapatmakta vb. işlerde kullanırlar.

Ağ kurmayan bazı örümcekler de arkalarında ağdan bir iz bırakarak rüzgârla sürüklenmekten korunurlar. Örümceklerin ördükleri ağ ipleri tamamıyla yapışkan bir maddeden oluşur. Düşme esnasında bir yere taktığı ağ telini, kendisi yere varıncaya kadar uzatabilir. Aynı çaptaki bir çelik telden iki kat daha güçlü olan ağ ne kadar esnetilirse esnetilsin orijinal durumuna dönecek kadar esnektir.

Örümcekler nasıl avlanır?

örümcekler nasıl avlanır

Örümcek dostlarımız ağ örme işini çoğunlukla gece yaparlar. Bizim için her ne kadar komplike bir iş gibi görünse de bir örümcek ağının örmek, örümceğin en fazla 60 dakikasını alır. Örümcek ağının ortasında yapışkan bir kısım vardır. Burada bulunan ikaz iplikçiği ile avın yakalandığını anlayan örümcek, avının yanına gelerek avını zehirler. İkaz iplikçiğinin bir ucu ağa bağlı, diğer ucu ise daima örümceğin kendi vücudundadır.

Her örümcek türünün kendisine has ağ örme stili vardır. Ağ örme işi, örümceklerin doğuştan sahip oldukları bir sanattır. Küçük bir örümcek, daha önce hiç ağ görmemiş ve ağ örmemiş olmasına rağmen ebeveynlerine benzer ağlar örer. Örümcek ağının her tarafı yapışkan değildir. Kurban, ağa yakalanınca örümcekler, ağın yapışkan kısmını bildiklerinden kendileri de ağa yakalanmadan avın yanına kadar giderler.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER