Teknoloji

Orta Çağ'da Kadınlara Zorla Takılan Azarlama Dizginleri - Webtekno

Orta Çağ, çeşitli işkence ve cezalandırma yöntemleriyle daima adından söz ettiren bir dönemdir. Bilhassa kadınlara çektirilen bu eziyetler, genellikle ağzımızı açık bırakır ve o dönemde yaşamadığımız için şükretmemize neden olur. Bu içeriğin işkence yöntemi ise azarl

Orta Çağ'da Kadınlara Zorla Takılan Azarlama Dizginleri - Webtekno
31-01-2024 22:48

Azarlama, ÖZETİ| cadı veya dedikodu dizginleri ya da utanç maskesi olarak ifade edilen bu alet, özellikle sert bir demirden yapılır ve eşleri tarafından, kadınların çekebileceği maksimum acıyı çekmeleri için tercih edilirdi. 

Peki azarlama dizginleri daha farklı hangi detaylara sahipti ve kadının hangi hatası, bunu takmasına neden olurdu?

Genel itibarıyla azarlama dizgini olarak adlandırılan bu demir maske, ilk defa 16. yüzyılda İngiltere ve İskoçya’da cadıları cezalandırmak için kullanılırdı.

Azarlama dizgini

Ancak cadılıkla suçlanan tüm kadınlarda kullanılmaya başlanan azar dizginleri, bir nevi toplum önünde o insanı aşağılamak için tercih edilen bir cezalandırma aracıydı. Başı çevreleyen bu demir maske, aynı zamanda bir ağızlık görevi görürdü.

Yaklaşık 5 cm x 2,5 cm boyutunda bir dizgin ucu veya kaldırım plakası ağza kaydırılır ve genellikle ağız bölümündeki sivri bir uç, kadının dilinin üzerine bastırırdı. 

Bu maske, kadınların tek bir kelime etmesine bile izin vermez, tabiri caizse ağzını ve dilini bağlardı.

Azarlama dizgini

Azar dizginleri öylesine acı vericiydi ki bunu takmak zorunda kalan kadınlar, hem fizyolojik hem de travmatik acılara maruz kalırdı. Bunu başına geçiren kadın hiç konuşamadığı için aşırı miktarda tükürük salgılar ve maskenin ağırlığı, onları sersem ederdi.

Kadınların bu demir maskeyi takması, onların yeterince aşağılanmasına sebep olmuyormuş gibi bir de bu maskelerin bazılarının tepesine bir zil yerleştirilirdi. Bu sebeple, azar dizginini takan kadın yürüdükçe ses çıkar ve eşi, hem bu sesle hem de karısına taktığı tasmayla onun kalabalıkta fark edilmesini amaçlardı. 

Azarlama dizgini

Kadını bu hâlde gören ahali ise kimi zaman bu kadına hakaret eder kimi zaman ise üzerine tükürürdü. Hatta kadının konuşmaya teşebbüs etmemesi için bazı maskelerin ağız kısımlarına çiviler bile çakılırdı. 

“İyi de bu kadınların suçu ne?” dediğinizi duyar gibiyiz.

Azarlama dizginleri

Eğer bir kadın, kocası tarafından isyankâr, kaba, dırdırcı veya sarhoş olarak kabul edilirse, azar dizginleriyle cezalandırılırdı. Bunun dışında kadınların dedikodu yapması, yalan söylemesi ve hatta konuşulanlara kulak misafiri olması da bu demir maskeye mahkûm olmaları anlamına gelirdi.

Aslında işkence aleti olarak kullanılan bu demir maske, kanunen hiçbir zaman onaylanmamıştı ve yasa dışıydı. Ancak buna rağmen bir şekilde üretildi ve Orta Çağ Avrupası’nda kadınları rencide etmek için kullanılmaya devam etti. 

Kaynaklar: DergiPark, Wikipedia, Ancient Origins

İlginizi çekebilecek diğer Orta Çağ içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
IIS 10.0 Detailed Error - 403.501 - Forbidden

HTTP Error 403.501 - Forbidden

You do not have permission to view this directory or page.

Most likely causes:

  • This is a generic 403 error and means the authenticated user is not authorized to view the page.

Things you can try:

  • Create a tracing rule to track failed requests for this HTTP status code. For more information about creating a tracing rule for failed requests, click here.

Detailed Error Information:

Module   IIS Web Core
Notification   Unknown
Handler   ASPClassic
Error Code   0x00000000
Requested URL   https://api.haberpanelim.com:443/haberler_mobil.asp?domain=https://www.idrak34.com&t=1735227008
Physical Path   C:\Inetpub\vhosts\api.haberpanelim.com\httpdocs\haberler_mobil.asp
Logon Method   Not yet determined
Logon User   Not yet determined

More Information:

This generic 403 error means that the authenticated user is not authorized to use the requested resource. A substatus code in the IIS log files should indicate the reason for the 403 error. If a substatus code does not exist, use the steps above to gather more information about the source of the error.

View more information »

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER