Gündem

Onlar sırtını döndü! Türkiye 564 günde bunları başardı

Boğaziçi Üniversitesi'nde bazı akademisyenler 564 gündür sırtların rektörlüğe dönerek eylem yaparken, bu bir buçuk yıl içerisinde Türkiye'ye güç katan devasa projeler bir bir hayata geçirildi.

Onlar sırtını döndü! Türkiye 564 günde bunları başardı
12-04-2023 17:32
  ÖZETİ|   HABER7

Türkiye sevdalısı mühendisler geceli gündüzlük çalışarak ülkeye değer katıp metrolar, siha'lar, savaş uçakları, savaş gemileri üretip hizmete sunuyor, Boğaziçi Üniversitesi'nde ise bir grup akademisyen hala okula arkasını dönerek gündeme gelebiliyor. 

Boğaziçi'nde kast sisteminin devamını isteyen akademisyenler tam 564 gündür rektörlük binasına sırtını dönerek eylem yapıyor. Bu süre zarfında ise Türkiye'de birbirinden büyük onlarca projeye imza atıldı. Geride bıraktığımız 2022 yılı ve 2023'ün ilk çeyreğinde Türkiye'nin en büyük savaş gemisi TCG hizmete alındı, Türkiye'nin insansız savaş uçağı Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi, Türkiye'nin otomobili TOGG seri üretim bantından indi, ilk cep uydumuz uzaya fırlatıldı, dünyanın en büyük kapalı peyzaj alanına sahip kütüphanesi Rami Kütüphanesi açıldı, onlarca kilometrelik metrolar hizmete girdi, Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisi Abdülhamid Han göreve başladı, Karadeniz'de 58 milyar metreküp doğal gaz keşfedildi, Avrupa'nın en büyük doğalgaz depolama tesisi açıldı, Dünyanın en büyük barajı Yusufeli hizmete alındı, 1915 Çanakkale Köprüsü kullanıma girdi.

İşte 564 günde yapılan büyük projeler;

TCG ANADOLU HİZMETE ALINDI

Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde düzenlenen törenle Türk donanmasının hizmetine girdi.



KIZILELMA İLK UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRDİ

Türkiye'nin en önemli savunma sanayi şirketlerinden biri olan Baykar'ın ürettiği insansız savaş uçağı Kızılelma 14 Aralık 2022 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bayraktar Kızılelma'nın 18 dakika süren ilk uçuşu Türk havacılık tarihinde yeni bir dönemin perdesini açtı.

TOGG SERİ ÜRETİMİ BAŞLADI

Türkiye'nin uzun yıllardır hayalini kurduğu yerli otomobil üretimi, 29 Ekim'de açılan TOGG fabrikasıyla gerçeğe dönüştü. Geçtiğimiz günlerde ön siparişe açılan ve çekiliş ile ilk sahiplerinin belirlendiği TOGG'larda teslimatlar da başladı. TOGG'lar öncelikle bakanlıklarda hizmete girdi. 

TÜRKİYE'NİN İLK CEP UYDUSU UZAYA FIRLATILDI

ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü'nden 13 Ocak'ta Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılan ve fırlatıldıktan yaklaşık 1 saat sonra yörüngesine yerleşen Grizu-263A, kendi sınıfında veri alınan ilk uydu oldu.

RAMİ KÜTÜPHANESİ AÇILDI

51 bin metrekarelik peyzaj alanı ve 4 bin 200 kişilik oturma kapasitesine sahip Rami Kütüphanesi hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılan kütüphane, Türkiye'nin en büyük Avrupa'nın ise sayılı kütüphanelerinden biri olacak. kütüphanenin haftanın her günü, günün 24 saati kitapseverlere hizmet vereceği açıklandı.

ONLARCA KİLOMETRELİK METROLAR HİZMETE GİRDİ

Ankara'da raylı sistem ağını genişletmek ve bağlantı noktalarını artırmak amacıyla işe koyulan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı'nı bugün hizmete açtı. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının İBB’den devralarak yapımını üstlendiği Başakşehir-Kayaşehir Metro hattındaki 8 Nisan 2023 itibariyle hizmet vermeye başladı.
 
34 kilometre uzunluğundaki İstanbul Havalimanı-Kağıthane metrosu 23 Ocak 2023 günü açılışı gerçekleştirilerek hizmete girdi. 



Pendik-Sabiha Gökçen Metro Hattı 2 Ekim 2022'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açıldı. 

ABDÜLHAMİD HAN SONDAJ GEMİSİ GÖREVE BAŞLADI

Türkiye'nin 4'üncü sondaj gemisi 'Abdülhamid Han' göreve başladı. Gemi 9 Ağustos 2022'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törenle ilk görev yerine uğurlandı. Türkiye’nin 4'üncü sondaj gemisi, hidrokarbon arama çalışmalarında kullanılacak.


YENİ DOĞALGAZ KEŞFİ

Karadeniz’de 58 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz rezervi keşfettik. Yeniden değerleme çalışmalarıyla birlikte toplam rezervimiz 710 milyar metreküpe yükseldi.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK DOĞAL GAZ DEPOLAMA TESİSİ AÇILDI

Türkiye, enerji arz güvenliği alanında dev bir yatırımı daha hizmete aldı. Avrupa'nın en büyük yer altı doğal gaz depolama tesisi Silivri'de kapasite artışıyla açıldı. Türkiye'nin 3,2 milyar metreküp depolama ve günlük 28 milyon metreküp üretim kapasitesiyle ilk yer altı doğalgaz tesisi olan BOTAŞ'a ait Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin kapasitenin artırılmasına yönelik 18 kuyuda genişletme çalışmaları yapıldı, deniz üstünde 2 platform kuruldu.


DÜNYANIN EN BÜYÜK 5. BARAJI AÇILDI

22 Kasım 2022'de dünyanın en büyük 5. barajı olan Yusufeli Barajı su tutmaya başladı. Yusufeli Barajı havzasında; su yüksekliği 106,57 metreye, depolanan su miktarı da 228,53 milyon metreküpe ulaştı.


1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ HİZMETE GİRDİ

1915 Çanakkale Köprüsü'nün çaılışı 18 Mart 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Açıldığı günden bu yana sürücülere büyük kolaylık sağlayan köprü, vatandaşlardan övgü alıyor. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER