Teknoloji

Önden Çekişli ile Arkadan İtişli Arasındaki Farklar Neler?

Önden çekişli, arkadan itişli gibi araba terimlerini daha önce duymuşsunuzdur. Motordan gelen gücün hangi tekerleklere aktarıldığını gösteren bu ifadeler, arabalarla ilgili de çok önemli bilgiler veriyor. Bugün sizlere bu iki tahrik sisteminin avantajları ve dezavantajlarını aç?

Önden Çekişli ile Arkadan İtişli  Arasındaki Farklar Neler?
25-11-2022 14:01

Yeni ÖZETİ| bir araba satın alırken dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var. Bu noktalardan biri de arabanın tahrik sisteminin nerede olduğu. Arabalar genelde ya önden çekişli ya da arkadan itişlidir. Bunlar dışında hem ön hem de arkanın birlikte itki gücüne sahip olduğu 4x4 araçlar da bulunuyor.

Bugünkü konumuz ise önden itişli arabalarla arkadan çekişli arabalar arasında nasıl farklar olduğu. Bu iki sistemin avantajları ve dezavantajları neler? Tamir masrafından yakıt tüketimine kadar pek çok alanda önemli etkileri bulunan bu iki aktarım arasındaki farklara gelin yakından bakalım.

Önden çekişli arabalar nasıl çalışıyor?

Önden çekişli araba

Günümüzde özellikle fiyat-performans olarak çıkan arabaların çok büyük bir kısmında gördüğümüz önden çekiş, pek çok avantajının yanında bazı dezavantajlar da sunuyor. Önden çekişli arabalarda motor tarafından üretilen güç, şanzıman üzerinden diferansiyele aktarılıyor. Diferansiyelden gelen güç de akslara aktarılarak tekerleklerin hareketi sağlanıyor. Yani motorun gücü hemen yanlarında olan ön tekerleklere çok hızlı ve kompakt bir şekilde aktarılmış oluyor.

Önden çekişli araçlarda denge noktası da önde yer alıyor.

Önden itişli araba denge noktası

Önden çekişli araçlarda hemen hemen tüm önemli parçalar ön kısımda yer alıyor. Bu tarz araçlarda motor arkadan itişli motorların aksine yatay yerleştirilirken diğer önemli parçalar da ön kısımda toplandığı için aracın ağırlığı öne toplanıyor. Bu durum sürüş deneyimine etki eden önemli bir husus.

Önden çekişli araçların avantajları neler?

Vokswagen golf

Gücü arka tekerleklere iletmek zorunda kalmayan önden çekişli arabalar, ciddi bir tasarım ve malzeme gelirinden kurtulur. Bu da önden çekişli araçların daha ucuz olmasını sağlar. Her ne kadar güç önde toplanmış olsa da daha az parça bulundurması sayesinde genel ağırlık olarak daha hafiftir. Bu da aracın yakıt tasarrufu konusunda çok daha verimli olmasını imkan tanır. Özellikle karlı ve yağmurlu havalarda arkadan itişli arabalara göre daha başarılılar. Aracın hakimiyet kısmıyla ağırlık dengesi aynı yerde olduğu için gücün aktarıldığı tekerlekler yere çok daha sağlam bir şekilde basarlar ve bu da aracın karlı zeminlerde yolu tutmasını sağlar.

Önden çekişli araçların dezavantajları neler?

Pati çeken araba

Karlı ve yağışlı zeminde sağladıkları başarıyı kuru zeminde yakalayamazlar. Özellikle yüksek hızlarda kayma, savrulma gibi tehlikeler yaşanabilir. Bu sebeple yüksek hıza ulaşan araçlar genellikle arkadan itişli olarak üretilirler.İlk kalkış sırasında yük birden arka tarafa bineceği için aracın yolu tutması, yani manevra yapması zorlanabilir. Bu da aracın tekerinin patinaj yapmasına ve istediği yere dönerken zorlanmasına neden olabilir.Önden çekişli arabaların daha az parçası bulunması nedeniyle daha ucuz olduğunu söyledik. Daha az parçaya sahip olmalarına rağmen parçaların hepsi bir bütün halinde bulunduğu için küçük darbeler bile büyük sorunlar oluşturabilir. Yani arabanın bir parçasına zarar verirken ona bağlı olan parçanın da zarar görme ihtimali çok daha yüksektir. Önden çekişli arabaların tekerleklere giden aks sisteminin bir tarafı, motorun ve şanzımanın konumundan dolayı daha kısa olur. Bu da özellikle kısa olan yere doğru manevra yaparken direksiyon his kaybı yaşanmasına neden olabilir.Önden itişli arabalarda hem güç aktarımı, hem frenleme hem de yön verme sistemi ön tekerleklerde olduğu için bu tekerlekler fazlasıyla zorlanabilir. Arkadan itişli arabalarda bu durum çok daha dengeli bir şekilde 4 tekerleğe aktarılır.

Arkadan itişli arabalar nasıl çalışıyor?

Arkadan itişli araba

Arkadan itişli arabaların en önemli özelliği önden çekişliğe göre çok daha dengeli olması. Dikey bir şekilde yerleştirilen motordan gelen gücü, ön tekerlekler yerine arka tekerleğe aktaran arkadan itişli arabalar, bunu şaft sayesinde yapıyorlar. Şaft, şanzımandan aldığı gücü aracın arkasına götürmekten sorumlu bir parça. Şaft tarafından iletilen güç diferansiyele ve akslara aktarılarak arka tekerleklerin dönmesi sağlanıyor.

Arkadan itişli arabalarda denge noktası daha eşit dağıtılıyor.

arkadan itişli araba denge

Önden çekişli arabaların aksine çok daha dengeli bir tasarıma sahip olan arkadan itişli arabalar, bu denge yapısı sayesinde pek çok konuda önden çekişli arabalara karşı avantaj sağlıyor. Önden itişli arabaların aksine öndeki motor ve şanzımanın ağırlığını arkadaki şaft, diferansiyel ve akslarla dengeleyen arkadan itişli arabalar, bu yapıları sayesinde genelde yüksek hızlara çıkabilen araçlarda kullanılıyor. 

Arkadan itişli arabaların avantajları neler?

Porsche 911

Arkadan itişli arabalarda sistem bir bütün halinde önde bulunmadığı için parça değişimi çok daha kolay. Bir parçanın arızalanması diğer parçalara kolay kolay zarar vermez, çünkü önden çekişli bir araç gibi kompakt bir yapıda değildir. Yani bir arıza olduğunda sadece o arıza tamir edilerek sorun çözülebilir. Önden çekişli araçlarda ise diferansiyeldeki bir sorun şanzımana da zarar verebilir.Önden çekişli araçların aksine denge noktası her yere eşit dağılmıştır. Bu da sorunlu yollar, ufak kazalar gibi şeylerden oluşacak darbelerin emilimini kolaylaştırır. Yüksek hızlarda viraja girmek çok daha kolaydır. Araba arkadan güç aktardığı için siz viraja girdiğinizde gaza bastıkça yola daha fazla tutunarak güven verir.Arka tekerlekler itişten sorumlu olduğu için ön tekerleklere daha az iş düşer. Bu sayede de ön tekerleklere dönüş anlarında daha fazla esneklik sağlanmış olur.Arkadan itişli arabaların ağırlık dengesi eşit olduğu için daha yüksek hızlara herhangi bir savrulma olmadan çıkabilir. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER