Teknoloji

Ön Kameralar Neden Arka Kameralar Kadar Başarılı Değil?

Özellikle fotoğraf meraklıları için akıllı telefon alırken bakılan yerlerin başında kameralar geliyor. “Kaç megapiksel?” sorusunu genellikle arka kameraya yönelik soruyoruz çünkü ön kameraların daha düşük çözünürlükte olmasına alıştık. Peki bu neden böyle?

Ön Kameralar Neden Arka Kameralar Kadar Başarılı Değil?
10-01-2025 17:17

Günümüz ÖZETİ| telefonlarında 200 MP arka kameralar varken ön kameralar neden hâlâ 12-16 MP seviyelerinde kalıyor?

İşte ön ve arka kamera arasındaki bazı farklar:

İşin biraz fiziksel yönüne bakalım.

telefon ön kamera

Telefonun arka tarafı, insanların tutma alışkanlıklarına göre dizayn edildiği için kameralar hep köşeye konuyor. Tabii bu kameraların büyüklüğünü de etkileyen bir faktör. Ancak bu, telefonun dışına çıkıntı yaparak büyük sensörler koymaya engel değil. Kamera sayıları ve büyüklükleri de telefon modeline göre değişip büyüyor.

Ancak aynı şeyi ön kameralar için söylemek pek mümkün değil. Telefonun ön tarafı, ekranın neredeyse tamamını kapladığı için ön kameralara sınırlı bir alan kalıyor. Daha büyük bir sensör koymak demek çentik, delik ya da ekran altı kamera gibi tasarım değişiklikleri getiriyor ki bu noktada daha tam başarı yakalanmadı.

Ön kameraların daha kötü çözünürlüğe sahip olması tabii ki sensör ve lens farkından kaynaklanıyor.

arka kamera

Bir kameranın sadece megapiksel değerinin yüksek olması iyi fotoğraf çekeceği anlamına gelmiyor. Önemli olan sensör büyüklüğü ve lens kalitesi.

Arka kameralarda daha büyük sensörler kullandığı için daha fazla ışık alabiliyor ve daha kaliteli fotoğraflar çekebiliyor. Ön kamerada ise küçük sensörler kullanılıyor çünkü dediğimiz gibi cihazın içindeki alan sınırlı ve ön kameranın fazla yer kaplaması batarya ya da ekran tasarımını olumsuz etkileyebiliyor.

Kullanım amacı ise farkı ortaya koyan asıl etmenlerden biri.

görüntülü konuşma

Arka kameraları genellikle profesyonel fotoğrafçılık için kullanıyoruz. Ön kameralar ise selfie, görüntülü konuşma için tercih ediyoruz.

Özellikle selfie çekimlerinde aşırı yüksek çözünürlük, mükemmel dinamik aralık ve düşük ışık performansı yerine yazılımsal güzellik efektleri ve yapay zekâ destekli iyileştirmeler daha ön plana çıkıyor.

Her ikisi de aynı performansı gösterse işlem gücü de etkilenebilirdi.

Tabii ki bunun da çözümünü sunan teknolojiler yer alırdı ancak arka kameraların büyük sensörleriyle daha fazla veri topladıklarını ve telefonun işlem gücünden ciddi anlamda yararlandıklarını düşünürsek ön kameraların daha az kalitede olması kaçınılmaz çünkü onun kullanım senaryosu daha basit kalıyor.

Bu aradaki fark tabii ki maliyet ve pil kullanımını da etkiler. Ön kamerada da daha büyük sensör, daha fazla lens olması demek üretim maliyetlerinin de artması demek.

Zaten günümüz telefonlarında büyük bataryalara rağmen pil ömrü hep bir sorunken bir de başımıza bunu çıkarmak istememiş olmalılar.

Gelecekte bizi ne bekliyor?

ekran altı kamera teknolojisi

Her yeni tanıtılan telefonda daha gelişmiş kameralar görüyoruz. Bazı markaların ise ekran altı kamera teknolojisi üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

Kim bilir belki de yeni modellerde daha büyük sensörler, daha kaliteli optik zoom’lar görebiliriz. Ama o zamana kadar arka kameraların daha güçlü olduğunu kabul edelim.

Kaynaklar: Honor, Hollyland

Bunları da inceleyebilirsiniz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER