HABER7 ÖZETİ| ÖZEL / HATAY
Kahramanmaraş merkezli çifte depremlerin korkunç tahribata neden olduğu Hatay’ın merkez Antakya ilçesindeki 600 Evler Sitesi bölgesinde uzmanları hayrete düşüren yıkım örnekleri meydana geldi. 67 blok 570 dairelik “ölüm sitesi” tamamen tahrip olurken, o bölgede diğer deprem noktalarında emsaline rastlanmayan yıkımlar oluştu.
ALT VE ÜST SAĞLAM, ARA KAT DÜMDÜZ!
Haber7 ekibinin yerinde gözlemlediği 600 Evler’in de bulunduğu Odabaşı Mahallesi, Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki 6 katlı bazı binaların alt ve üst 2 katı kısmen sağlam kalırken, ortadaki 2 katın yıkılarak moloz yığınına döndüğü belirlendi.
Diğer yıkımların aksine, giriş dükkanlar ile birinci asma katın yıkılmadığı binada en üstteki 2 katta yaşayan depremzedeler binadan sağ olarak ayrılırken, yalnızca ara katta bulunan vatandaşların enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği bildirildi.
ORTA BÖLÜMDEKİLER CAN VERDİ
6 Şubat’taki depremde tahrip olan Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki benzer yıkımın yaşandığı bir binada, giriş kat ile asma katta dükkan pencereleri dahi kısmen sağlam kalırken, en üstteki iki kattaki insanların ise itfaiye aracılığıyla binadan tahliye edildikleri kaydedildi. Orta katın yıkılması sebebiyle merdivenlerin üst-alt bağlantısının kesildiği belirlendi. Göçük altında kalan ara 2 kattaki 5 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.
İŞTE SEBEBİ
600 Evler Sitesi ve bölgesinde yıkım tespit çalışmaları yürüten uzman bilirkişilerin söz konusu bina tahribatına ayrıca dikkat çektiği öğrenildi. Ara kat yıkımına ilişkin yaptıkları değerlendirmelerle ilgili Haber7’ye bilgi veren inşaat mühendisleri, ilginç yıkımı şu sözle özetledi: “Ağır kiriş, zayıf kolon.”
Tahrip olan binadaki kirişlerin daha büyük, kirişleri aşağı alan kolonların yetersiz olduğuna vurgu yapan uzmanlar, “yük binmesi nedeniyle kırılan kolonların ortadaki iki katta yana düştüğünü” söyledi.
Akademisyen mühendisler, ağır yıkıma uğramayan alt katlardaki kolonların fazla yük almamış olduğu için yıkılmadığını ifade etti.
Enkaz başında ekibimize bilgi aktaran uzmanlar, ayrıca, zemin katlarda kolonların daha büyük olduğunu, yukarıya doğru küçüldüklerine değindi.
Editor : Şerif SENCER