Teknoloji

Öklid Teleskobunun Çektiği İlk Fotoğraflar Paylaşıldı - Webtekno

Avrupa Uzay Ajansı, geçtiğimiz aylarda fırlattığı Öklid isimli uzay teleskobundan gelen ilk renkli görüntüleri paylaştı. Yetkililer, uzay fotoğraflarında ilk kez bu denli ayrıntı seviyesine ulaşıldığını söylüyorlar.

Öklid Teleskobunun Çektiği İlk Fotoğraflar Paylaşıldı - Webtekno
08-11-2023 12:52

Avrupa ÖZETİ| Uzay Ajansı (ESA), geçtiğimiz temmuz ayında Euclid (Öklid) ismini verdiği uzay teleskobunu SpaceX aracılığıyla uzaya göndermişti. Bir süre önce çalışmalara başlayan teleskop, şimdiyse büyük bir işe imza attı. ESA, Öklid'den gelen ilk tam renkli görüntüleri paylaştı. 

ESA, konuyla ilgili açıklamalarında oldukça iddialı bir çıkış yaptı. Geçmişte hiçbir uzay teleskobunun bu kadar geniş bir alanda bu kadar net görüntülere ulaşamadığını söyleyen yetkililer, ilk kez evrenin bu kadar uzak noktalarına ulaşıldığını belirttiler. Eğer Öklid'in başarılı çalışmaları devam ederse evrenin en geniş kapsamlı 3 boyutlu haritasının hazırlanması mümkün olacak.

İşte Öklid'den gelen görüntüler:

Öklid uzay teleskobu

Yukarıdaki görüntü, Perseus olarak da bilinen "Kahraman Kümesi"nin detaylı bir görüntüsünü sunuyor. Görselin ön planında 1.000 adet gökada, arka planında ise 100 binden fazla gökada bulunuyor. ESA, bu görüntünün devrim niteliğinde olduğunu çünkü daha önce böyle bir detay seviyesine ulaşılamadığını açıkladı. Şunu da belirtmekte fayda var; Dünya'dan 240 milyon ışık yılı uzakta bulunan Perseus, bilinen evrenin en büyük oluşumlarından bir tanesi.

uzay teleskobu

İlk kez 1895 yılında keşfedilen "IC 342" isimli sarmal galaksi de Öklid'in görüntülediği yerler arasında bulunuyor. Bu sarmak galaksinin Dünya'ya olan uzaklığının 10,7 milyon ışık yılı olduğunu belirtelim.

Avrupa Uzay Ajansı

Gezegenimizden 1,6 milyon ışık yılı uzakta olan "NGC 6822" isimli galaksi, uzay bilimciler için kritik önem arz ediyor. Zira bu galaksi, düzensiz bir yapıya sahip ve bizim de içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi'nin temellerinin anlaşılmasına yardımcı olacak.

evren

Yukarıdaki görselde ise "NGC 6397" isimli küresel yıldız kümesini görüyorsunuz. Bu yıldız kümesi, bizden sadece 7.800 ışık yılı uzakta ve en yakın yıldız kümelerinden bir tanesi. Burada yüz binlerce yıldızın bulunduğundan bahseden ESA, Öklid'den başka hiçbir teleskobun NGC 6397'nin tamamını gözlemleyemeyeceğini ifade etti. 

öklid

Dünya'dan 1.500 ışık yılı uzakta bulunan "Atbaşı Bulutsusu" bilinen evrenin en etkileyici yapılarından bir tanesi. Öklid'in çektiği fotoğraf, bulutsudaki kahverengi cüceler ile bebek yıldızları gözler önüne seriyor. ESA uzmanlarına göre Öklid'in çektiği fotoğraf, Jüpiter kadar kütlesi olan ancak daha önce tespit edilmemiş gezegenlerin bulunmasını sağlayacak.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER