Eğitim

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, yasa tasarısı Meclis'ten geçti mi?

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ne olduğu ve ne için çıkartıldığı merak ediliyor. Bu yasa tasarısı, öğretmenlerin haklarını ve görevlerini belirleyen bir yasa tasarısıdır. Peki Öğretmenlik Meslek Kanunu yasa tasarısı Meclis'ten geçti mi?

Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, yasa tasarısı Meclis'ten geçti mi?
11-10-2024 09:28

Öğretmenlik ÖZETİ| Meslek Kanunu, son dönemde eğitim camiasında ve kamuoyunda gündeme sıkça gelen konu olması ile merak konusu oldu. Vatandaşlar, 'Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir?' sorusunun cevabını arıyor. İşte merak edilenler...

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NEDİR?

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edilen bir yasa tasarısıdır.

Bu kanun, öğretmenlerin mesleki haklarını, sorumluluklarını düzenleyen bir yasa tasarısıdır.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NELERİ KAPSIYOR?

Öğretmenler, öğrencilerin öğrenme biçimleri ile ilgi ve yeteneklerini dikkate alacak ve kişilik haklarına saygı gösterecek, öğrencilerin, eğitim öğretim ortamında her türlü olumsuz söz, tavır ve davranışlardan korunmaları için çabada bulunacak.

Öğretmenler, derse girmek, nöbet tutmak, merkezi veya mahalli yapılan sınavlarda görev almak, kurul ve komisyonlara, tören ile toplantılara, öğrencilere yönelik düzenlenecek etkinlikler ile kulüp faaliyetlerine katılmak, öğrenci rehberlik hizmetlerini yürütmek, uygulama gerektiren eğitimleri koordine etmek ve eğitim öğretim süreçlerine ilişkin diğer iş ve işlemleri yürütmekle görevli olacak.

Öğretmenler, mevzuatta açıkça belirlenen hususlar ile olağanüstü hal, genel afet ve salgın hastalık durumları haricinde meslekleriyle ilgili olmayan iş ve faaliyetlerde rızaları dışında görevlendirilemeyecek.

Kanunla yöneticilerin ödev ve sorumlulukları da düzenleniyor. Öğretmenlerin hak, ödev ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esaslar ile eğitim öğretim süreçlerindeki diğer görevleri okul tür ve kademelerine göre, ayrıca yöneticilerin de ödev ve sorumluluklarına ilişkin hususlar, okul tür ile kademelerine göre Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek. Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren öğretmenlik mesleği yeterlikleri Bakanlıkça belirlenecek.

Hazırlık eğitiminin süresi 4 dönem olacak. Bu süre, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre 3 dönem olarak uygulanabilecek. Hazırlık eğitiminin içeriği, süresi ve hazırlık eğitimine ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER