Trabzon'da ÖZETİ| belediyeyi 150 yıldır aynı aile yönetiyor!
GALERİNİN DEVAMI çok eski yıllara dayanan Of ilçesi belki de Türkiye’ye hiç örneği olmayan bir özelliği ile dikkat çekiyor. ">belediye başkanlığı görevinin ardından ilçe belediyesi hep ‘Saral’ ailesi tarafından yönetildi. ">ilçede 14 kez belediye başkanlarının isimleri değişse de soyadı hep aynı kaldı. Karadeniz'de göreve gelen ikinci kadın belediye başkanı olan Semahat Sarıalioğlu 1998-1999 yılları arasında görev yaptığı ilçede 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra belediye başkanlığı görevini sürdüren Salim Salih Sarıalioğlu tekrar AK Parti’den aday olarak gösterildi.">">ilgili açıklamalarda bulunan ve seçimlere aile olarak idmanlı olduklarını belirten Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu, “Bundan önceki seçimlerde olduğu gibi muvaffak olmak istiyoruz. Bu amaçla bütün kadrolarımızla sahadayız. Zaten hep sahadaydık. Biz seçimlere idmanlıyız. İnanıyorum ve temenni ediyorum ki Of halkı bundan önceki seçimlerde olduğu gibi desteğini ve teveccühünü bizden esirgemeyecek Recep Tayyip Erdoğan’a, Büyükşehir’de Ahmet Metin Genç’e ve Of’ta da Salim Salih Sarıalioğlu kardeşlerine sahip çıkacaklar. AK Parti kadroları 1994 yılında Cumhurbaşkanımızın gerçek belediyeciliğin ne olduğunu o yılda başlatarak bir ışık yaktı. O ışığa bütün vatandaşlarımız sahip çıktı” dedi.">kararı bu şekilde teveccüh ediyor. Belki dünyada bir örneği yok. 1874’te belediyemiz kuruldu. İlk belediye başkanı benim babamın dedesiydi. O 52 yıl belediye başkanlığı yaptı. Ben ailemizin ve ilçemizin 14. belediye başkanıyım. Halkımızın teveccühü ve desteği sayesinde onlarla et ve tırnak oluyoruz. Hep birlikte Of ailesi olarak sadece bizim kendi ailemiz değil, biz Of ailesi olarak bütün bir aileyiz. Burada yaşayan herkes bizim kardeşimizdir. O anlayışla hizmet etmeye devam ediyoruz. Sağ olsunlar Oflu hemşirelerimiz destek olduğu sürece hep beraber Of’u kalkındıracağız. İlçemizde gayet medeni, gayet kardeşhane bir seçim yarışı var. Bundan önce nasılsa öyle devam ediyor. Biz yarışı önde bitireceğimize, ipi göğüsleyeceğimize ve AK Parti bayrağını tekrar burca dikeceğimize inanıyorum. Hem de açık ara bunu sahada görüyoruz. Yapılan yatırım ve hizmetler ortada. Devam etmemesi için bir sebep yok. AK Parti bu yarışı önde bitirecek. Diğer aday arkadaşlarıma başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.">Trabzon’un bilinirliliği yüksek ilçelerinden Of’u 150 yıldır aynı aile yönetmesi kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. 1874 yılında kurulan ilçe belediyesinin ilk başkanı olan Sarıalizade Ömer Lütfü Bey bu görevi 52 yıl sürdürmesiyle başlayan gelenek 150 yıldır devam ediyor. 44 bin 527 nüfuslu ilçede belediye başkanı isimleri değişse de belediye başkanlarının soyadları hep 'Saral veya Sarıalioğlu' oldu.
31 Mart yerel seçimlerinde 4 partiden çıkan belediye başkanı adaylarında sadece birinin soyadı farklı oldu. Of'un ardından ise gözler başka bir ilçeye çevrildi.
51 bin nüfuslu Araklı'da da 1960'tan bu yana aynı ailenin iktidarda olması dikkat çekti. Gazete Duvar'ın haberine göre 1960'da belediye başkanlığını alan Çebiler 64 yıldır bu görevi sürdürüyor. Trabzon'un fethinde Türkmen obası olarak görev aldığı bilinen Çebiler, fetihten sonra Sürmene ve Araklı arasına yerleşti.
Çebiler, Soyadı Kanunu'nun ardından Çebi dışında Hamzaçebi, Hasançebi, Yakupçebi, Ahmetçebi, Asımçebi, Bekirçebi, Aliçebi, Çebitürk, Gülçebi, Hüseyinçebi, İsmailçebi, Mahmutçebi, Mehmetçebi, Mustafaçebi, Ömerçebi soyisimlerini aldılar. CHP'li eski vekil Akif Hamzaçebi ve Beşiktaş'ın eski başkanı Ahmet Nur Çebi de bu ailenin birer üyesi.
PARTİLER DEĞİŞTİ SOYADI HEP AYNI KALDI
1960 darbesinin ardından Yusuf Çebi'nin bu göreve atanmasıyla Araklı'da başlayan Çebi iktidarı 1963'de CHP'den seçilen Yılmaz Çebi ile sürdü. 1968 ve 1973'te Adalet Partisi'nden seçilerek görevine devam eden Yılmaz Çebi 1977'de siyasetteki sol rüzgarın etkisiyle görevi CHP'nin adayı Osman Zeki Çebi'ye devretti.
Osman Zeki Çebi'nin 3 yıllık başkanlığının ardından 80 askeri darbesiyle göreve Albay Ferhat Çebi atandı. 4 yıllık Ferhat Çebi döneminin ardından seçimlere gidilmesiyle 1984'te Yılmaz Çebi bu kez ANAP adayı olarak seçildi ve toplam 14 yıl görev yapmış oldu. 1989'da ANAP'tan seçilen Niyazi Çebi de bu görevi iki dönem sürdürdü.
ÖNE ÇIKAN ADAY YİNE ÇEBİ
1999'da ise Refah Partisi rüzgarı Araklı'yı da sardı. 1999'da seçilen Ümit Çebi, 2004'te bir kez daha Saadet Partisi'nden rekor bir oyla (yüzde 66) seçilerek iki dönem (10 yıl) başkanlık yaptı. 2009, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde ise AK Parti adayı Recep Çebi 3 dönem (15 yıl) belediye başkanlık görevini yürüttü.
Daha önce Araklı Belediye Başkanlığı yapan Ümit Çebi, 31 Mart'ta Ortahisar Belediyesi'ne Saadet Partisi'nden aday oldu.
AK PARTİ FAVORİ
31 Mart'ta AK Parti, 3 dönemi dolduran Recep Çebi yerine Hüseyin Avni Coşkun Çebi ile yarışacak. AK Parti'nin en yüksek oy aldığı ilçelerden bir olan Araklı'da büyük bir sürpriz olmazsa Çebi iktidarı 69. yılına uzayacak. Çebi'nin öne çıkan rakipleri ise CHP'den Osman Dilber, Saadet Partisi'nden Şakir Şahintaş, Yeniden Refah Partisi'nden Ahmet Küçük ve İYİ Parti'den Hasan Suiçmez olacak.
Editor : Şerif SENCER