Ekonomi

Odeabank'ın satışında anlaşmaya varıldı

ADQ, Odeabank'ın yüzde 96'lık hissesini satın almak için Bank Audi liderliğindeki hissedar konsorsiyumuyla kesin anlaşmaya vardı.

Odeabank'ın satışında anlaşmaya varıldı
15-10-2024 16:03

Abu ÖZETİ| Dabi Hükümeti'nin stratejik bir ortağı olarak 2018 yılında kurulmuş Abu Dabi merkezli bir yatırım ve holding şirketi olan ADQ, Odeabank'ın yüzde 96'lık hissesini satın almak için Bank Audi liderliğindeki hissedar konsorsiyumuyla kesin anlaşmaya vardı.

ADQ’nun hissedarlığı altında Odeabank’ın grup sinerjilerinden yararlanması ve büyüme planlarını hızlandırması bekleniyor.

Güçlü ticari temeli ve ölçeklenebilir hibrit işletim modeli ile bankaya yapılan yatırım, ADQ'nun finansal hizmetler sektöründe inovasyona öncülük etme taahhüdünü destekliyor.

Odeabank'ın satışı, bankanın sürekli gelişimine ve başarısına yardımcı olacak ve Bank Audi'nin statejik odağını Lübnan pazarına odaklamasına izin verecektir

Abu Dabi, BAE, ve Beyrut, Lübnan – 15 Ekim 2024: Abu Dabi merkezli bir yatırım ve holding şirketi olan ADQ ve Lübnan'ın önde gelen bankalarından biri olan Bank Audi sal ("Bank Audi"), bugün ADQ'nun Bank Audi'nin Türkiye'deki iştiraki Odea Bank A.Ş.'nin ("Odeabank") sermayesinin yüzde 96'sını satın almak için kesin bir anlaşma imzalandığını duyurdu.

Anlaşmaya göre Bank Audi’nın yanında Uluslararası Finans Kurumu (International Finance Corporation, "IFC"), IFC FIG Investment Company S.a.r.l ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (European Bank for Reconstruction and Development, "EBRD") gibi diğer yatırımcılar, Odeabank'ın sermayesindeki paylarını ADQ'ya satmayı kabul ettiler.

2012 yılında kurulan Odeabank, Haziran 2024 sonu itibariyle toplam brüt krediler ve müşteri mevduatları açısından Türkiye'nin 13. büyük özel mevduat bankasıdır ve ülke genelinde 15 şehirde 41 şube ile faaliyet göstermekte, yaklaşık 1.300 kişiyi istihdam etmektedir. Öncelikli olarak ticari kredi sağlayan Odeabank, aynı zamanda büyüyen bir perakende ve varlık yönetimi faaliyetine sahiptir. Odeabank, 2019 yılında açılan dijital şubesi "Bank'O" çatısı altında fiziksel varlığını yenilikçi dijital bankacılık hizmetleriyle sorunsuz bir şekilde entegre ederek Türkiye'nin önde gelen "fijital" bankası olma hedefini açıklamıştır.

Başarılı bir finansal profil ve dengeli bir kredi portföyüne ek olarak, Odeabank büyümek için gerekli ön koşul olan güçlü bir marka ve ölçeklenebilir, hibrit bir işletim modeli gibi özellikleri bünyesinde sunmaktadır.

ADQ Grup Başkan Yardımcısı Mansour AlMulla: "Odeabank'ın satın alınması, portföy şirketlerimizin ve ekonominin sürdürülebilir gelişimi için temel oluşturan varlıklara yatırım yapma taahhüdümüzü pekiştiriyor. ADQ'nun bir parçası olarak, Odeabank, yeni sermayeye erişim sağlayacak ve geniş portföyümüzü Türkiye'deki çekici piyasa dinamikleriyle destekleyerek sinerjileri açığa çıkarmaya olanak tanıyacaktır. Bu yatırımın, Odeabank'ın büyüme planlarının uygulanmasını hızlandırırken finansal hizmetler sektöründe teknolojik inovasyona öncülük edeceğine eminiz." dedi.

Bank Audi CEO'su Khalil El Debs: "Bu işlem, Bank Audi Grubu’nun ana pazarımız olan Lübnan ve Avrupa'daki operasyonlarımıza odaklanma stratejisi ile uyumludur. Türk iştirakimiz Odea Bank A.Ş.'nin ADQ gibi küresel bir kurumun ilgisini çekmiş olmasından memnunuz." dedi.

İşlem tamamlandığında, Odeabank'ın satın alınması, ADQ'nun Türkiye'deki mevcut yatırım geçmişini daha da güçlendirecektir. 2022 yılında, ADQ, Türkiye Varlık Fonu ile birlikte, kilit sektörlerde yeni teknolojiler geliştiren veya mevcut teknolojileri iyileştiren şirketlere yatırım yapan 300 milyon ABD doları tutarında bir fon başlattı. Aynı yıl, ADQ, Türkiye'nin önde gelen ilaç şirketi Birgi Mefar Grubu'nu satın aldı ve bu şirket, ADQ'nun tamamen sahip olduğu küresel yaşam bilimleri holding şirketi Arcera'nın bir parçası haline geldi. 2023 yılında, ADQ, ülke ile ikili ilişkileri derinleştirmek ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak amacıyla iki mutabakat zaptı imzaladı.

ADQ'nun geniş portföyü, enerji ve kamu hizmetleri, gıda ve tarım, sağlık ve yaşam bilimleri, ulaşım ve lojistik gibi Abu Dabi'nin hızla çeşitlenen ekonomisinin kilit sektörlerini kapsamaktadır. Finansal Hizmetler kümesi ayrıca Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası (ADX) ve Wio Bank'ı da içermektedir.

İşlem, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Rekabet Kurumu onayları dahil olmak üzere düzenleyici kurum onaylarına tabidir.

Satış sürecinde J.P. Morgan, Bank Audi’nin finansal danışmanı olarak yer aldı ve Bank Audi yönetim kuruluna Adil Fiyat Görüş Raporu sundu.

21. büyük banka

Bank Audi tarafından 2012 yılında kurulan Odeabank, 54 üyeli Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü bakımından 21. büyük bankası konumunda. Bank Audi’nin Odeabank’ta yüzde 76,4 hissesi bulunurken; EBRD yüzde 8, IFC yüzde 6,4 ve IFC FIG Investment Company yüzde 3,4 hisseye sahip.

ADQ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl Türkiye ekonomisine yatırımları artırmak için bölgeyi gezmesinin ardından Türk varlıklarını değerlendiren Körfez yatırımcıları arasında yer alıyor. Bu ziyaret sırasında BAE, Türkiye’ye 50 milyar dolardan fazla destek sözü vermişti.

Dubai Islamic Bank, eylül ayında Türkiye’deki TOM Şirketler Grubu’nun yüzde 20 hissesini satın alacağını açıkladı. Bloomberg’in nisan ayındaki haberine göre de First Abu Dhabi Bank Yapı Kredi’de hisse alıımı için görüşmeler yürütmüş ancak öngörüşmeler sonuçsuz kalmıştı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER