Nipel
Nipel ÖZETİ| kullanıldığı yerlerde kimi zaman emniyet kimi zaman ise bağlantı elemanı olarak kullanılan nipel her ne kadar küçük bir parsça olsa da çok önemlidir. Can kurtarıcı bir malzeme olmasından dolayı önemli tesisatlarda ve aynı zamanda bağlantı yapılan yerlerde mutlaka kullanılması gereken bir üründür. Kullanıldığı yerlerde beklentileri karşılaması ve aynı zamanda işlevini tam olarak görebilmesi için mutlaka çok dayanıklı malzemelerden üretilmesi gerekmektedir. Özellikle ısı ve basınç olan ortamlarda kullanılan nipellerin mutlaka dayanıklı çelikten üretilmesi gerekir. Bu sayede hiçbir güvenlik sorunu yaşanmadan ve sızıntı olmadan uzun süre kullanım olanağı sunabilirler.
Kullanım amaçlarına veya kullanılacakları yere bağlı olarak farklı tasarımlar ile üretilen nipeller şu şekilde isimlendirilirler;
- Kilitli Nipel
- Çift Taraflı Dişli Nipel
- Tek Taraflı Dişli Nipel
- Hortum Uçlu Nipel
- Heksagon Nipel
Özellikle doğalgaz veya buna benzer riskli malzemelerin nakli için kullanılan nipeller tesisatların kusursuz olmalarını sağlamak için vazgeçilmez ürünlerdir. Bilindiği gibi sıvı veya gaz gibi malzemelerin nakli için kurulan tesisatların daha güvenli ve sağlıklı olabilmeleri için asla sızdırma yapmamaları ve aynı zamanda tüm güvenlik önlemlerine tam olarak uymaları gerekir. Aksi takdirde yapılan bağlantılar da beklenmedik anlarda ciddi sıkıntılar çıkabilir. Bu sebeple nipel kullanımı konusunda her zaman dikkatli olmak ve aynı zamanda sorunsuz bir tesisat için en doğru seçimleri yapmak gerekir.
Dübel
Bilindiği gibi bağlantı parçası denince akıllara gelen ilk seçeneklerden biri dübellerdir. Dolap, tablo veya buna benzer malzemelerin duvar veya farklı yerere monte edilmesi için mutlaka dübel kullanmak gerekir. Ancak her alanda aynı dübel modelleri kullanılamaz. Bu sebeple doğru yüzeyler için doğru dübel modellerini kullanmak gerekir. En çok kullanılan dübel çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Klipsli Dübel
- S Tipi Dübel
- Ağır Yük Dübeli
- Asma Tavan Dübeli
- Çakmalı Dübel
- Çekmeli Dübel
- Civatalı Borulu Dübel
- Gömlekli Dübel
Örneğin duvara veya beton zeminlere bir malzeme sabitlenmek istendiği zaman direk olarak vidalanırsa o zemin vidaları tutmayabilir. Bu da sabitleme işlemlerinin yeteri kadar güvenli olmamasına neden olur.
Yapılacak sabitleme işlemleri için önce bir delik açılır daha sonra ise o deliklerin içine dübel yerleştirilir. Son olarak sabitlenecek malzemeler için kullanılan vidalar bu dübellerin içine yerleştirilir. Vida içeri girdikçe genişleyen dübeller çok sağlam ve oynaması mümkün olmayan bir sabitleme sağlar. Bu sayede tüm eşyalar istenen zeminlere çok sağlam bir şekilde sabitlenir. Her zemin için veya her eşya için farklı dübel çeşitleri kullanılır. Özellikle büyük ağırlıkların sabitlenmesi için kullanılacak dübeller hakkında çok daha dikkatli olmak gerekir. Nipel veya dübel gibi malzemeler hakkında bilgi almak ve aynı zamanda güvenilir satıcılar ile iletişime geçmek için sizde her zaman sanayiden.com uzmanlarından yardım alabilirsiniz.
Editor : Şerif SENCER