Teknoloji

Neyi Unuttuğumuzu Neden Hatırlamıyoruz?

3 adet 1000 terabaytlık bilgiyi depolaması, istediği zaman oradan geri getirebilmesi en belirgin özelliği olan beyin, ilginç bir şekilde bazen bir şeyler unuttuğunu fark ediyor fakat onun ne olduğunu hatırlayamıyor.

Neyi Unuttuğumuzu Neden Hatırlamıyoruz?
01-04-2023 13:08

Evden ÖZETİ| çıkmak üzeresiniz ve bir şeyler unuttuğunuzun farkındasınız. Önce çantanızı kontrol edip içindekileri sayıyorsunuz ve "buradakiler tamam ama bir şey eksik" deyip son bir defa etrafa göz gezdiriyorsunuz. Fakat neyi unuttuğunuzu fark edemeyip evden çıkıyorsunuz ve bazen yarı yolda o şey aklınıza geliyor ve geri dönmek zorunda kalıyorsunuz. Bu sahne size de tanıdık geliyor değil mi?

Bu sahnenin neden gerçekleştiğini anlamak için önce bilgilerin beynimize nasıl kaydedildiği hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Anılarımız uzun süreli hafızamızda saklanıyor.

hafıza

Bellek denilince çoğu zaman sanki tek bir bellek varmış gibi düşünülse de bilgi işleme süreçleri üzerine çalışan bilim insanları aslında 'duyusal bellek, kısa süreli bellek, uzun süreli bellek' olmak üzere üç farklı bellek türü olduğundan bahsediyor.

Araştırmalara göre duyusal belleğimizin sınırsız bir kapasitesi bulunur. Çevremizden algıladığımız her şey buraya kaydedilir. Fakat gelen bilgi işlenmezse hızlı bir şekilde kaybolur. Bilgi eğer burada işlenirse kısa süreli belleğe geçer.