Teknoloji

Neden Hiçbir Ülkenin Bayrağında Mor Yok?

Bildiğiniz tüm ülke bayraklarını gözünüzün önüne getirin. Hiçbirinde mor yok değil mi?

Neden Hiçbir Ülkenin Bayrağında Mor Yok?
16-09-2024 08:08

Neden ÖZETİ| hiçbir ülke bayrağında “mor” renginin kullanılmadığını biliyor musunuz? Kullanılıyorsa bile o kadar küçük ki, biz fark etmiyoruz bile!

Aslında sebebi durumdan daha da ilginç. Çünkü tarihine indiğimizde “zenginlik” ile özdeşleşen mor, sadece metaforik bir anlam taşımıyormuş.

Tarih boyunca mor renk, güç ve paranın bir sembolüydü.

mor renk

Bugün renklerin anlamına bakınca zenginlik ile özdeşleştirdiğimiz mor renk, geçmişte gerçekten de zenginliğin bir sembolüydü. Öyle ki Kraliçe I. Elizabeth’in, kendisi ve kraliyet ailesi dışında mor giyilmesini yasakladığı biliniyor.

1856'da Britanyalı kimyager William Henry Perkin'in sıtma tedavisinde kullanılan kinini sentezleme çabası, tarihte ilginç bir tesadüfle sonuçlandı: Perkin, yerine sentetik mor bir bileşik üretmişti. Bu keşif, mor rengin daha önce erişilmez olan bir lüks olmaktan çıkmasını sağladı ve onu daha geniş kitleler için ulaşılabilir hâle getirdi.

Peki mor, bayraklarda neden hiç kullanılan bir renk değil?

Dominika bayrağı. .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Mor rengin bayraklarda nadir olarak kullanılması, tarihsel sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Mor pigmentlerin üretimi ve kullanımı tarih boyunca pahalı ve zahmetli bir süreçti. Ancak Perkin’in sentezlediği mor pigmentin ardından, mor rengin daha erişilebilir hâle gelmesiyle bazı ülkeler bayraklarında bu rengi kullanmaya başladı.

Günümüzde mor rengin bayraklarda yer aldığı üç ülke dikkat çekiyor: Dominika, Bolivya ve Nikaragua. Her biri, mor rengin sembolik ve estetik önemini kendi kültürel ve tarihi bağlamında yansıtıyor.

Dominika’nın bayrağında, 1978'den bu yana yer alan mor detay, ülkenin ulusal kuşu olan Sisserou papağanını temsil ediyor. Bu mor renkli papağan, Dominika'nın doğal mirasını ve zengin biyolojik çeşitliliğini simgeliyor. Papağan ise ülkenin ulusal bir simgesi.

Bolivya’nın bayrakları arasında ise Wiphala, mor rengin taşıdığı anlamı vurgulayan bir diğer örnek.

wiğhala

2009’da resmi bayrak olarak kabul edilen Wiphala, And yerlileri ve İnka İmparatorluğu'nun dört bölgesini temsil eden yedi renkten oluşan kare bir amblem içeriyor. Mor, bu renkler arasında dikkat çekici bir detay olarak yer alıyor ve Bolivya'nın kültürel çeşitliliğini simgeliyor.

Nikaragua'nın bayrağında ise mor, gökkuşağındaki üçgen motif içinde bulunuyor. 27 Ağustos 1971'den beri kullanılan bu bayrak, ülkenin coğrafi ve kültürel zenginliklerini yansıtmak amacıyla tasarlandı. Mor rengin bu motifte yer alması, rengin evrensel anlamda barış ve umut simgesi olarak değerlendirilmesini sağlıyor.

Tarihsel olarak, mor rengin yaygın olarak kullanılmamasının sebebi neydi?

Aslında cevap basit: Pigmentin üretiminin zor ve maliyetli olmasıydı. Ancak günümüzde, özellikle şehir bayraklarında, mor rengin diğerleri kadar olmasa da daha sık rastlanabilir olduğunu görüyoruz. Ülke bayraklarının çoğunun mor rengin yaygınlaşmasından önce tasarlanmış olması, bu rengin bayraklarda nadir bulunmasına neden olmuş olabilir.

Kaynaklar: Flag Makers, Carrot Top

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER