Teknoloji

NASA'nın Bile Dikkatini Çeken Türk Fotoğrafçı

Almanya'da küçük bir kasabada yaşayan Mehmet Ergün, yıllardır Samanyolu'nu fotoğraflıyor. Birazdan göreceğiniz fotoğraflar o kadar kaliteli ki bazılarının James Webb Teleskobu ile çekildiğini bile sanabilirsiniz!

NASA'nın Bile Dikkatini Çeken Türk Fotoğrafçı
26-12-2022 18:23

Küçük ÖZETİ| bir yerde yaşaması nedeniyle ışık kirliliği dezavantajı bulunmayan Mehmet Ergün'ün fotoğrafları arasında Güneş, Ay, Jüpiter, Mars gibi gök cisimleri başta olmak üzere Samanyolu'nun diğer pek çok güzelliği de bulunuyor.

Hatta fotoğraflarından biri, NASA tarafından 4 Mayıs 2021'de "Günün Astronomi Fotoğrafı" seçilmişti. Siz de astronomi fotoğrafçılığına meraklıysanız, bu konuda kendisine yönelttiğimiz sorulara verdiği cevaplar size yol gösterici olacaktır.

NASA tarafından "Günün Astronomi Fotoğrafı" seçilen fotoğrafı nerede ve nasıl çektiğini Mehmet Ergün'e sorduk.

güneş fotoğrafı

"Çekmiş olduğum 'Güneş'in önünden geçen ISS(Uluslararası Uzay İstasyonu)' fotoğrafım, günün NASA APOD (Astronomy Picture of the Day) fotoğrafı seçilmişti. Hubble görüntüleri, NASA görevleri, Mars görevleri veya ISS fotoğrafları genellikle APOD olarak gösterilir, amatör fotoğrafçılara nadiren APOD verilir."

Ekipman:
Halpha Güneş Teleskobu (Daystar Filters)
Yüksek hızlı kamera (QHY174M)
Takip sistemi (RST-135)

Mekan: Einöd / Almanya
Tarih: 04/25/2021

"Çekim için ISS'in nerede, ne zaman Güneş'in önünden geçeceğini uygulama (transit-finder) sayesinde tespit ettim. 2 hafta öncesinden planladım. 35 kg'lık ekipman kullandım (özel hidrojen alpha Güneş teleskobu), arabayla yaklaşık 300 km yol yaptım."

teleskop ekipman

"10 saat emek harcadım. Her şey sadece 1 saniyeden bile az süren (0,7 sn.) çekim içindi."

Bu hobiye nasıl başladınız? Yüksek bir maliyeti var mı?

mehmet ergün

"Bu hobiye €40 değerindeki bir teleskop ile başladım. Üst seviyede yapmak istiyorsanız, çok zaman/tecrübe ve maliyet gerektiren bir hobi."

Bir fotoğraf için ortalama olarak ne kadar vakit ayırıyorsunuz? Bu işin en zor kısmı nedir?

astronomi fotoğrafçılığı

"Bu, çekmek istediğiniz kareye göre değişebiliyor ama ortalama 10-12 saat diyebiliriz (yarısı çekim süresi, yarısı bilgisayarda işlem süresi). Bence bu işin en zor kısmı, sabırlı olabilmek. Bazen aklınızdaki kareyi çekmek için aylarca, senelerce beklemek zorunda kalabiliyorsunuz."

Hava kirliliği ve ışık kirliliği nedeniyle pek çok yerde iyi fotoğraf çekilemiyor. Astrofotoğrafçılık için ideal yeri nasıl tespit edebiliriz? Bunlar için bir uygulama var mı, yoksa göz kararı mı seçiliyor (göz kararıysa nelere dikkat ediliyor)? Sizin çekim yaptığınız yer bu konuda nasıl?

yıldız fotoğrafçılığı

"Evet, bunun için uygulamalar var Light Pollution Map gibi. Google Map'e benzer bir uygulama, hangi mekanın ne kadar karanlık olduğunu görebiliyorsunuz. Pratik kural: İnsanlardan uzak olmaya bakın, insanların olduğu yerde yapay ışık da vardır."


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER