Ay ÖZETİ| küçülüyor! 2026'da Ay'a inecek astronotları uyardılar...
GALERİNİN DEVAMI AY'IN METALİK ÇEKİRDEĞİ GİDEREK SOĞUYOR
Yeni bir araştırmaya göre, Ay küçülüyor çünkü yoğun, metalik çekirdeği giderek soğuyor.
Sonuç olarak, Ay yüzeyi büzüşmekte ve daha kırılgan hale gelmektedir ve bu da 'ay depremleri' olarak bilinen sismik sarsıntılara daha yatkın hale gelmektedir.
">AY'A İNECEK ASTRONOTLARI UYARIYOR
Maryland Üniversitesi'nden bilim insanları, bu sarsıntıların toprak kaymalarına yol açması halinde, NASA'nın Artemis astronotları için Ay'a indikten sonra tehlike oluşturabileceği uyarısında bulunuyor
">çok yavaş bir şekilde küçülüyor.
Son birkaç yüz milyon yılda çekirdeği soğudukça çevresi 150 fitten fazla küçülmüştür.
">AY KÜÇÜLDÜKÇE KIRIŞIYOR
Tıpkı bir üzümün küçülerek kuru üzüm haline gelmesi gibi, ay da küçüldükçe kırışır.
Ancak bir üzümün esnek kabuğunun aksine, Ay'ın yüzeyi kırılgandır ve kabuk bölümlerinin birbirini ittiği yerlerde fayların oluşmasına neden olur.
">mümkün olduğunca güvende tutmak önemlidir" dedi.">güçlü ay depremlerinden biriyle ilişkilendirdiler.">karşı özellikle savunmasız olduğunu tespit etti.">50 YIL SONRA AY'A İNİŞİN YAPILACAĞI YER TEHLİKEDE
Uzmanlar, Ay'ın devam eden büzülmesinin güney kutup bölgesinde kayda değer bir yüzey çarpıklığına yol açtığını söylüyor.
">almak için oksijen üretmek üzere parçalanabilir.">DEPREMLERDE ARTIŞ YAŞANIYOR
Çalışmanın yazarları, ayın yüzeyine yakın, kabuğun sadece yüz mil kadar derininde meydana gelen sığ ay depremleri (SMQs) konusunda endişe duymaktadır.
">İNSANLIK AY'A 2026 YILINDA AYAK BASACAK
Ay'a bir sonraki iniş yakın zamanda 2026'ya ertelenmiş olsa da, özellikle de Ay komşumuz hakkında hala bilgi sahibi olduğumuz düşünüldüğünde, bu hala nispeten yakın bir tarih.
">">Bilim insanları yaptıkları araştırmada, Dünya'ya 137 ışık yılı uzaklığındaki "TOI-715" adı verilen kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde, yaşanabilir bölgede dolaşan bir "Süper Dünya" ötegezegen keşfetti.
NASA'nın açıklamasında, Dünya'nın 1,5 katı büyüklüğündeki "TOI-715 b" adı verilen gezegenin, yaşanabilir bölgede yani yörüngesinde dolaştığı yıldıza yüzeyinde sıvı halde su bulunmasına imkan verecek uzaklıktaki bir yörüngede dolaştığı ve yıldızın çevresindeki bir turunu 19 günde tamamladığı bildirildi.
DÜNYA BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR BAŞKA GEZEGEN DAHA OLABİLİR
Açıklamada, "TOI-715 b"nin bağlı olduğu sistemde muhtemelen Dünya büyüklüğünde bir başka gezegen daha olabileceği belirtildi.
Söz konusu ötegezegen, Birmingham Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. Georgina Dransfield liderliğindeki uluslararası bir bilim insanı ekibince, Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) kullanılarak keşfedildi.
Ekipteki bilim insanları bulgularını doğrulamak için Gemini-South teleskobunu, ABD'nin California eyaletindeki Las Cumbres Gözlemevi (LCO) teleskoplarını, Avrupa Güney Gözlemevi'ne (ESO) ait Geçişteki Ötegezegenler ve Atmosferleri (ExTrA) teleskopları ile Ultra-Soğuk Yıldızları Örten Yaşanabilir Gezegenlerin Arayışı (SPECULOOS) ağını ve Geçiş Yapan Gezegenler ve Gezegenimsiler Küçük Teleskop - Güney teleskobunu kullandı.
DÜMNYA'YA 137 IŞIK YILI UZAKLIKTA
Araştırmada, Dünya'ya 137 ışık yılı uzaklığındaki "Süper Dünya" ötegezegenin bağlı olduğu kırmızı cüce yıldızın Güneş'ten küçük ve daha soğuk olduğu, bu türde yıldızların yörüngelerinde kayadan oluşan gezegenler barındırdığı bilgisi yer aldı.
"TOI-715 b", bir yılına tekabül eden yıldızın çevresindeki bir turunu 19 günde tamamlaması nedeniyle daha sık görüntülenebiliyor.
Araştırmada "TOI-715" yıldızının merkezinde olduğu sistemde bulunması muhtemel diğer gezegenin de tespit edilmesi halinde bunun, TESS tarafından keşfedilen yaşanabilir bölgedeki en küçük gezegen olabileceği belirtildi.
Araştırma "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society" dergisinde yayımlandı.
Editor : Şerif SENCER