Teknoloji

NASA'yı Hackleyen Jonathan James

Jonathan James, bilişimin sınırlarını zorlayarak 15 yaşında güç dengelerini de değiştiren genç bir dâhiydi. "c0mrade" takma adıyla bilinen James, NASA’yı hacklemesiyle adını dünyaya duyurdu.

NASA'yı Hackleyen Jonathan James
22-06-2024 18:27

Genç ÖZETİ| yaşta tanıştığı bilgisayar tutkusu onu, çok konuşulan bir isim yapmaya yetecekti.

Siber güvenlik alanına silinmeyen bir iz bırakacak olan James, genç yaşta bunu nasıl başarmıştı?

James, bilgisayar dünyasına olan tutkusuyla genç yaşta tanıştı.

Jonathan james

12 Aralık 1983’te Florida’da doğdu. Amerika’da siber suçtan hüküm giyen ilk genç olarak da bilinen James’in babasının bilgisayar programcısı olması, ona yeni bir dünyanın kapısını aralamıştı. Erken yaşlardan itibaren teknolojiye ilgiliydi. Bu ilgi, sıradan bir merakın da ötesindeydi.

Yaşıtlarından çok üst düzey bir bilgisayar becerisi gösteren James, daha 13 yaşındayken okul ağını hackleyerek notlarını bile değiştiriyordu. “Bu yaşta bir çocuk hacklemeyi nasıl öğrendi?” diye sorabilirsiniz.

Bu yaştayken hackerlığa başlayan James, hacker topluluklarına katılmıştı.

jonathan james

Bu topluluklarda "c0mrade" takma adıyla bilinen James, siber güvenlik dünyasında adını duyurduğunda henüz 15 yaşındaydı. Birden fazla sistemi hackleyen James için bütün bunlar merak duygusunun dışa vurumuydu.

Bu tutku ve merak, genç yaşta büyük organizasyonların ve hükûmet kurumlarının ağlarına erişim sağlamasıyla daha da büyüdü.

1999’da Savunma Bakanlığı'nın bilgisayarlarına sızmış, NASA'nın sistemlerini ihlal etmişti.

hacker

Bütün bunları gerçekleştirirken aldığı zevkin de bir bedeli vardı, henüz bilmese de. Savunma Bakanlığı’nın bir bölümü olan DTRA’yı hackleyecekti. Buranın görevi ise ABD’ye yönelik yurtiçi ve yurtdışı tehditleri analiz etmekti.

DTRA sunucularında bıraktığı arka kapı sayesinde dinleyici bir program kurdu. DTRA kullanıcıları arasında geçen binlerce mesaja da erişim sağlamıştı. E tabii kullanıcı adı ve şifreleri de ele geçirmişti.

Arka kapı, bir bilgisayar sistemi, ağ veya yazılım içine gizlice yerleştirilmiş güvenlik açığıdır.

Bu hackleme, James’i tatmin etmemişti.