Teknoloji

Nasa'ya Uzay Aracı Yapan Kadın Girişimci Eren Özmen

İsmini pek duymasak da büyük başarılara imza atan kadınlardan biri olan Eren Özmen, NASA programına uzay aracı geliştiren şirketin bile sahibi.

Nasa'ya Uzay Aracı Yapan Kadın Girişimci Eren Özmen
26-06-2024 21:12

Eren ÖZETİ| Özmen, hayatı boyunca başarı basamaklarını tırmanan bir kadındı. Başkanlığını yaptığı şirket, büyük projelere dahil olmuştu.

Savunma, havacılık ve uzay sektöründe köklü bir yer edinmiş SNC adlı şirketin ve Eren Özmen’in hikâyesine daha yakından bakalım.

Eren Özmen kimdir?

kadın girişimci

1958 senesinde İzmir’de doğan ve Ankara Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler mezun olup ABD’de yüksek lisans yapan Eren Özmen; Sierra Nevada Corporation (SNC)’ın başkanı ve sahibi olarak havacılık, savunma ve uzay teknolojileri alanında başarılara imza atan bir Türk-Amerikalı iş insanı.

türk kadın girişimci

Eren Özmen ve eşi Fatih Özmen'in önderliğindeki; teknoloji geliştirme alanında ödüller alan sektörde önemli bir yer edinen ABD kökenli SNC; dünya çapında artık yer etmiş saygıdeğer bir şirket. Eren Özmen ise şirketin başarıları sebebiyle 10’un üzerinde ödüle sahip.

NASA’ya uzay aracı yaptı.

uzay aracı

Eren Özmen ve SNC, NASA’nın “Ticari Uzay Taşımacılığı” programı kapsamında kullanılmak üzere “Dream Chaser” uzay aracını geliştirdi. Bu araç, tekrar kullanılabilir bir uzay aracı olarak tasarlanmıştı. Dikey kalkış ve yatay iniş yapma özelliklerine sahipti.

nasa

Dream Chaser’ın Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kargo ve diğer malzemeleri taşıması planlanıyor. 2024 senesinde gerçekleştirilmesi öngörülen bu ziyaretin testleri de yapıldı. Dikey olarak fırlatılıp yatay olarak inişi sağlanacak.

Dream Chaser Cargo’nun özelliklerinden bazıları ise şu şekilde:

5500 kg basınçlı ve basınçsız kargo teslimiYeniden kullanım, basınçlı kargo iadesine duyarlı hizmetDüşük g kuvvetiyle tekrardan atmosfere giriş ve piste inişTamamen zehirsiz yakıtların ve malzemelerin kullanımıKaynaklar: SNC, ESEN, Forbes

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER