Teknoloji

NASA uzay aracı, uzaya püsküren muhteşem yanardağ dumanlarını görüntüledi

NASA 'nın Juno uzay aracı, Io'nun yanardağlarının uzaya püsküren dumanlarını ilk kez görüntüledi. İşte o görüntüler!

NASA uzay aracı, uzaya püsküren muhteşem yanardağ dumanlarını görüntüledi
06-07-2024 18:12

NASA ÖZETİ| ‘nın Juno uzay aracı, Jüpiter'in en volkanik uydusu Io'da uzaya püsküren yanardağ dumanlarını yakaladı. Bu eşsiz görüntüler, Juno'nun Io'ya yaptığı son yakın geçişte elde edildi. Keşif, Juno'nun Jüpiter sistemi hakkındaki derinlemesine çalışmalarının bir parçası olarak dikkat çekiyor.

NASA ’nın Juno uzay aracının fotoğrafladığı Io'nun volkanik aktivitesi

Juno uzay aracı, Şubat ayında Io'nun 3.862 km yakınından geçerken, Io'nun yüzeyinden uzaya püsküren iki volkanik duman sütununu görüntüledi. Bu, Juno'nun bugüne kadar elde ettiği en etkileyici gözlemlerden biri oldu. Io, güneş sistemimizin en aktif volkanik uydusu ve yüzlerce yanardağın onlarca kilometre yükseğe ulaşan lav fışkırtmaları meydana geldiği düşünülüyor.

Juno'nun bu son yakın geçişi, bilim insanlarına Io'nun volkanik süreçleri hakkında yeni bilgiler sundu. Juno'nun baş araştırmacısı Scott Bolton, bu yakın karşılaşmanın verilerinin incelenmeye başladığını ve yeni bilgiler ortaya çıkarmaya başladığını belirtti. İskoçya'dan Andrea Luck, Juno'nun ham verilerini işleyerek bu muhteşem görüntüleri netleştirdi.

Juno'nun görevleri ve Io'nun geleceği

Juno, yedi yılı aşkın süredir Jüpiter'in etrafında dönerken, gaz devinin atmosferi ve iç yapısı hakkında önemli veriler topladı. Görevinin ilk aşamasında, Jüpiter'in atmosferik hava katmanlarının bulutlarının çok ötesine uzandığını keşfetti. Juno 35 yörünge tamamladıktan sonra, Jüpiter'in toz halkaları ve uyduları dahil tüm sistemi incelemeye başladı. Bu genişletilmiş görev, bir yıl daha veya uzay aracı görevini tamamlayana kadar devam edecek.

Juno'nun JunoCam adlı aracı, Jüpiter'in yakın çekim fotoğraflarını çekmek ve halkı bu süreçlere dahil etmek amacıyla tasarlandı. Bilim ekibi, amatör astronomlardan kameranın ham verilerini işlemelerini ve bir sonraki odak noktasını belirlemeleri için geri bildirimde bulunmalarını istiyor. JunoCam'in yanı sıra, Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) da Io'nun yanardağlarını kızılötesi ışıkta gözlemleyerek yeni bilgiler sağlıyor.

Galileo'dan Juno'ya: Io'nun volkanik tarihi

Io, 1610 yılında Galileo Galilei tarafından keşfedildi, ancak NASA'nın Voyager 1 uzay aracı tarafından bir volkanik patlama ilk kez görüldüğünde birçok yüzyıl geçmişti. Juno'nun yardımıyla bilim insanları, bu volkanik aktiviteleri yönlendiren mekanizmaları anlamaya başlıyor.

Astronotlar uzayda kaldı! NASA, Boeing'e iniş izni vermedi

Astronotlar uzayda kaldı! NASA, Boeing'e iniş izni vermedi

Boeing Starliner dönüşü şimdilik ertelendi. NASA ve Boeing'in yürüttüğü ISS programında bazı gecikmeler yaşanıyor.

NASA yanardağ gözlemleri sayesinde Juno'nun Io'da yaptığı bu önemli keşif, güneş sistemimizdeki en volkanik dünya hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor. Juno'nun görevi devam ederken, bu tür keşiflerin Io'nun volkanik aktivitelerini daha da aydınlatması bekleniyor.

juno uzay aracınasa
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER