Teknoloji

NASA'nın çılgın Mars deneyi 378 gün sonra bitti

NASA, 378 gün süren Mars simülasyonu deneyi sürecinde sona gelindiğini açıkladı. İşte detaylar ve deneyin sonuçları...

NASA'nın çılgın Mars deneyi 378 gün sonra bitti
08-07-2024 13:52

NASA, ÖZETİ| uzunca bir süredir Mars yüzeyinde insan hayatının devam ettirilip ettirilemeyeceğini simül eden bir deneyi devam ettiriyordu. NASA, dün itibarıyla deneyin sonlandığını ve görev için 378 gündür kapalı bir alanda tutulan astronotların görevlerini sonlandırdığını açıkladı.

NASA deneyi, Mars yüzeyinde insan hayatı olabilir mi sorusunu soruyor

NASA'nın Houston, Teksas'taki ‘Mars Dune Alpha' adlı simülasyon alanında tam bir yıl geçiren dört bilim insanı, 378 günlük karantina ve izolasyon süreçlerrini tamamlayarak dış dünyaya adım attı. Ekip lideri Kelly Haston, Anca Selariu, Ross Brockwell ve Nathan Jones, Mars'a insanlı bir görev için gerekli koşulları simüle eden bu deneyi başarıyla sonlandırdı.

nasa-mars-deneyi-378-gun-sonra-bitti-2

1.700 metrekarelik 3D yazıcı aracılığıyla tasarlanan bu tesis, yatak odaları, spor salonu, ortak alanlar ve Mars yüzeyini simüle eden bir çiftlikle donatılmış durumdaydı.

Görev için seçilem bilim insanları, Mars üzerindeki yürüyüşlerde kullanılacak özel kıyafetler giydi ve yine Mars yüzeyine benzeyen kırmızı kumla kaplı bir dış alana çıktılar. Astronotlar, sebze yetiştirme, iletişim gecikmeleri ve yalıtım gibi farklı zorlu koşullarda hayatta kalmaya çalıştı.

NASA uzay aracı, uzaya püsküren muhteşem yanardağ dumanlarını görüntüledi

NASA uzay aracı, uzaya püsküren muhteşem yanardağ dumanlarını görüntüledi

NASA 'nın Juno uzay aracı, Io'nun yanardağlarının uzaya püsküren dumanlarını ilk kez görüntüledi. İşte o görüntüler!

NASA Johnson Uzay Merkezi'nin yardımcı direktörü Steve Koerner, ekibin 1 yıl boyunca Mars'ta herhangi bir ek yiyecek kaynağı olmadan hayatta kalıp kalamayacaklarını test ettiklerini açıkladı.

Koerner, bilim insanların bu şartlarda kişisel hayatlarını nasıl devam ettirebileceklerini de test ettiklerini ve buna benzer iki farklı görev daha gerçekleştirileceğinin altını çizdi.

Gerçekleştirilecek olan iki yeni görev, NASA'nın Mars'a insan gönderme hedefi için kritik bilgiler sağlayacak. Daha önce 2015-2016'da Hawaii'de benzer bir simülasyon gerçekleştirilmişti, ancak bu kez NASA projenin tamamen başında yer aldı.

Sizler bu deney ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Siz, benzeri bir deney için gönüllü olur muydunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlarda paylaşabilirsiniz.

deneymarsmars deneyinasauzay
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER