Teknoloji

NASA, Merkür gezegeninin yeni görüntülerini paylaştı

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) Güneş sisteminde, güneşe en yakın gezegen olan Merkür'ün yeni fotoğraflarını paylaştı.

NASA, Merkür gezegeninin yeni görüntülerini paylaştı
04-02-2024 10:02

Ay ÖZETİ| küçülüyor! 2026'da Ay'a inecek astronotları uyardılar...

GALERİNİN DEVAMI <p>Gece gökyüzüne baktığınızda bunun farkına varamayabilirsiniz. Ancak Ay'ımız aslında küçülüyor ve bu NASA için felaket olabilir.</p><p><span data-style=AY'IN METALİK ÇEKİRDEĞİ GİDEREK SOĞUYOR

Yeni bir araştırmaya göre, Ay küçülüyor çünkü yoğun, metalik çekirdeği giderek soğuyor.

Sonuç olarak, Ay yüzeyi büzüşmekte ve daha kırılgan hale gelmektedir ve bu da 'ay depremleri' olarak bilinen sismik sarsıntılara daha yatkın hale gelmektedir.

"><p><span data-style=AY'A İNECEK ASTRONOTLARI UYARIYOR

Maryland Üniversitesi'nden bilim insanları, bu sarsıntıların toprak kaymalarına yol açması halinde, NASA'nın Artemis astronotları için Ay'a indikten sonra tehlike oluşturabileceği uyarısında bulunuyor

"><p>Uzmanlardan oluşan ekibe göre Ay, oluşumundan bu yana geçen 4,4 milyar yıl içinde <a href=çok yavaş bir şekilde küçülüyor.

Son birkaç yüz milyon yılda çekirdeği soğudukça çevresi 150 fitten fazla küçülmüştür.

"><p><span data-style=AY KÜÇÜLDÜKÇE KIRIŞIYOR

Tıpkı bir üzümün küçülerek kuru üzüm haline gelmesi gibi, ay da küçüldükçe kırışır.

Ancak bir üzümün esnek kabuğunun aksine, Ay'ın yüzeyi kırılgandır ve kabuk bölümlerinin birbirini ittiği yerlerde fayların oluşmasına neden olur.

"><p>Bu durum ay depremlerine neden oluyor ve ay sakinlerini tehlikeye atacak toprak kaymalarına yol açabilir.</p><p>Maryland Üniversitesi'nde jeolog olan çalışmanın yazarı Nicholas Schmerr,<strong> mümkün olduğunca güvende tutmak önemlidir" dedi.

"><p><strong>'Bu çalışma, ister Ay'daki sismik faaliyetlere daha iyi dayanabilecek mühendislik yapıları olsun, ister insanları gerçekten tehlikeli bölgelerden korumak olsun, Ay'da bizi nelerin beklediğine hazırlanmamıza yardımcı oluyor.</strong></p><p>Çalışmaları için bilim insanları, Ay'ın güney kutup bölgesinde bulunan bir grup fayı, 13 Mart 1973'te Apollo sismometreleri tarafından kaydedilen ve N9 olayı olarak adlandırılan en <a href=güçlü ay depremlerinden biriyle ilişkilendirdiler.

"><p>Bölgedeki yüzey yamaçlarının stabilitesini simüle etmek için modeller kullanan ekip, bazı alanların sismik sarsıntılardan kaynaklanan toprak kaymalarına <a href=karşı özellikle savunmasız olduğunu tespit etti.

"><p><span data-style=50 YIL SONRA AY'A İNİŞİN YAPILACAĞI YER TEHLİKEDE

Uzmanlar, Ay'ın devam eden büzülmesinin güney kutup bölgesinde kayda değer bir yüzey çarpıklığına yol açtığını söylüyor.

"><p>Ay'ın güneyi, 50 yıldan uzun bir süre sonra Ay'a insan gönderecek ilk görev olan Artemis III misyonunun inmeyi hedeflediği yerdir.</p><p> </p><p> </p><p> </p><p>Artemis programının ilerleyen aşamalarında, muhtemelen 2030'dan sonra, NASA Ay'ın güneyinde bir ana kamp kurmayı hedefliyor.</p><p><strong>Uzay ajansları, zengin su buzu rezervleri nedeniyle genellikle Ay'ın güney bölgesine iniş yapmakla ilgileniyor.</strong></p><p> </p><p>Ay kaşifleri için bir içme suyu kaynağı olabilir ve ekipmanın soğutulmasına yardımcı olabilir ya da yakıt için hidrojen ve nefes <a href=almak için oksijen üretmek üzere parçalanabilir.

"><p>Ancak ay depremleri ve bunun sonucunda meydana gelen toprak kaymaları, binalar ve altyapı da dahil olmak üzere Artemis ana kampını yok etme potansiyeline sahiptir.</p><p><span data-style=DEPREMLERDE ARTIŞ YAŞANIYOR

Çalışmanın yazarları, ayın yüzeyine yakın, kabuğun sadece yüz mil kadar derininde meydana gelen sığ ay depremleri (SMQs) konusunda endişe duymaktadır.

"><p>Dünya'daki depremlere benzer şekilde, binalara, ekipmanlara ve diğer insan yapımı yapılara zarar verecek kadar güçlü olabilirler.</p><p> </p><p>Ancak sadece birkaç saniye veya dakika süren depremlerin aksine, sığ ay depremleri saatlerce ve hatta bütün bir öğleden sonra boyunca sürebilir.</p><p>Araştırmacılar, insan keşfi için tehlikeli olabilecek daha fazla yer belirlemeyi umarak Ay'ın ve sismik faaliyetlerinin haritasını çıkarmaya devam edecekler.</p><p><span data-style=İNSANLIK AY'A 2026 YILINDA AYAK BASACAK

Ay'a bir sonraki iniş yakın zamanda 2026'ya ertelenmiş olsa da, özellikle de Ay komşumuz hakkında hala bilgi sahibi olduğumuz düşünüldüğünde, bu hala nispeten yakın bir tarih.

"><p>Ekip, The Planetary Science Journal'da yayınlanan makalelerinde, "><p><strong>KAYNAK: DAİLYMAİL | HABER7</strong></p>

NASA, Merkür gezegeninden yeni görüntüler almayı sürdürüyor.

Merkür projesi, ilk Amerikalı astronotları uzaya gönderen NASA programıydı.

Astronotlar Merkür Projesi sırasında toplam altı uzay uçuşu gerçekleştirdi.

Bu uçuşlardan ikisi uzaya ulaştı ve hemen aşağı indi.

Diğer dördü yörüngeye girdi ve Dünya'nın etrafında döndü.

Bu altı uçuştan ilki 1961'de, sonuncusu ise 1963'te yapıldı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER