Gündem

Narin’i arama çalışmalarında son durum! Aileden tutuklanan amca ile ilgili çarpıcı sözler

Diyarbakır'da günlerdir aranan 8 yaşındaki Narin Güran’ı arama çalışmaları devam ediyor.

Narin’i arama çalışmalarında son durum! Aileden tutuklanan amca ile ilgili çarpıcı sözler
05-09-2024 14:33

Narin ÖZETİ| Güran kimdir? Diyarbakır’da kayıp 8 yaşındaki çocuğun son durumu

GALERİNİN DEVAMI <p>21 Ağustos <a href=2024 tarihinde Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran, Türkiye’nin dört bir yanından endişe ile takip ediliyor. Narin Güran’ın kaybolduğu günden bu yana yürütülen arama çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor.

Peki, Narin Güran kimdir ve nerede kayboldu?

"><p><strong>NARİN GÜRAN KİMDİR?</strong></p><p>Narin Güran, <strong>8 <a href=yaşında bir ilkokul öğrencisi ve Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yaşamaktadır. 21 Ağustos 2024 tarihinde Kur’an kursuna gitmek üzere evinden ayrılan Narin, kurs çıkışı eve dönmeyince ailesi, akşam saatlerinde kızlarının eve dönmemesi üzerine hemen arama yapmaya başlamış, ancak kendi çabalarıyla bir sonuç alamamıştır. Narin’in babası Arif Güran, saat 20.15'te karakola başvurarak kızının kaybolduğunu bildirmiştir.

"><p><strong>ARAMA ÇALIŞMALARI VE SON GELİŞMELER</strong></p><p>Narin Güran’ın kaybolmasının ardından, bölgeye geniş çaplı bir <strong>arama operasyonu</strong> başlatılmıştır. <strong>Bağlar İlçe Jandarma Komutanlığı</strong>, <strong>Jandarma Özel Harekat Timleri</strong>, <strong>Jandarma <a href=Suç Araştırma Timleri (JASAT), İstihbarat Şube Müdürlüğü, Köpek İz Takip Timi ve Su Altı Arama Kurtarma Timi gibi çeşitli birimler arama çalışmalarına katılmaktadır. Ayrıca, jandarma helikopterleri havadan destek sağlamakta ve bölgedeki tarama çalışmaları sürdürülmektedir.

"><p>Arama sırasında, Narin’in kaybolduğu saatte yoldan geçen yaklaşık <strong>150 araç</strong> sorgulanmış, mahalledeki evler ve köye giriş <a href=yapan araçlar detaylı olarak incelenmiştir. 22 Ağustos gecesi yol kenarında bulunan bir çocuk terliği, Narin’in ailesine gösterilmiş ancak terliğin numarasının Narin’in terliğinden farklı olduğu tespit edilmiştir. Terlik, inceleme için laboratuvara gönderilmiştir.

"><p>Narin’in kaybolduğu günün son görüntülerinde, saat <strong>15.15’te</strong> 4 arkadaşıyla yürüdüğü ve ardından <strong>tepe yolunu</strong> kullanarak eve doğru gittiği belirlenmiştir. Ancak, bu görüntülerden <a href=sonra kendisinden bir daha haber alınamamıştır.

"><p><strong>KAN LEKELERİ BULUNDU</strong></p><p><strong>8 yaşındaki Narin Güran'ı bulmak için</strong> başlatılan arama çalışmaları aralıksız devam ediyor. Küçük kızın kaybolduğu bölgeye <a href=yakın bir noktada, evine yaklaşık 20 metre mesafede, kayalıklar üzerinde kan lekeleri bulundu. Bu gelişmenin ardından jandarma ekipleri bölgede güvenlik önlemleri aldı.

"><p><strong>VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI</strong></p><p><strong>Olay yeri inceleme ekipleri</strong>, kan lekelerinin kime ait olduğunu belirlemek amacıyla çalışmalarına başladı. Yapılan incelemeler sonucunda, kan lekesinin <strong>mahalle sakinlerinden bir çocuğun burnunun kanaması</strong> sonucu meydana geldiği tespit edildi. <strong>Arama çalışmaları</strong>, Narin Güran’ın bulunması için hız kesmeden devam ediyor.</p><p><strong>SAMAN YIĞINI ÜZERİNDE ARAMA ÇALIŞMALARI</strong></p><p>İlçede akşam saatlerinde jandarma ekipleri, <strong>Narin Güran'ın güvenlik kameralarına en son yansıdığı bölgede</strong> bulunan <strong>saman yığınında</strong> kapsamlı bir arama gerçekleştirdi. Narin'in evine <strong>60 metre mesafede</strong> bulunan saman yığını, branda kaldırılarak ve <strong>yer altı görüntüleme cihazı</strong> kullanılarak detaylı bir şekilde incelendi. Aramada <strong>AFAD ekipleri</strong> de yer aldı; bazı görevliler uzun şişler yardımıyla ek bir arama yaptı.</p><p><strong>YER ALTI GÖRÜNTÜLEME CİHAZLARI İLE İNCELEME</strong></p><p>Ekipler, <strong>yer altı görüntüleme cihazıyla</strong> saman yığınına lazer tutarak görüntüleri analiz etti. Ancak arama sonuçlarında <strong>Narin Güran'a ait herhangi bir iz</strong> bulunamadı. Jandarma ekiplerinin Narin'i arama çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.</p><p><strong>ARAÇ KONTROLLERİ VE İFADE ALMA SÜRECİ</strong></p><p>Şu ana kadar, Narin Güran'ın kaybolduğu saatlerde yoldan geçtiği belirlenen <strong>yaklaşık 150 araç</strong> kontrol edildi. Arama çalışmaları kapsamında <strong>11 bin dönüm alan</strong> tarandı ve <strong>yakınları ile mahalleli dahil 130 kişinin ifadesine</strong> başvuruldu.</p><p><strong>ANNE GÜRAN ÇİRKİN YORUMLAR KARŞISINDA TEPKİSİZ KALAMADI</strong></p><p><strong>Anne Yüksel Güran</strong>, kızı <strong>Narin</strong>'i biran önce kavuşmak istediğini ifade ederek, diğer annelerin benzer acıları yaşamaması ve başka <strong>Narinlerin kaybolmaması</strong> dileğinde bulundu. Güran, haberlerin altında yer alan <strong>kötü yorumların</strong> kendisini derinden üzdüğünü belirtirken;</p><p>“<em>O kadar çirkin yorumlar geliyor, <strong>benim çocuklarımı üzüyorlar</strong>. <strong>Devleti, polisi, jandarmayı meşgul ediyorlar</strong>, kendilerinden <strong>utansınlar</strong>. <strong>İnsan, böyle <a href=kız çocuğuyla dalga geçemez. Çok ayıp, bir çocukla, anne yüreğiyle, kardeşleri bu halde nasıl yorum yapıyorlar. Onlara yazıklar olsun. Sabahın köründe kalkıyoruz biri arıyor 'Narin ölmüş', cesedini görmüş, 'Narin burada' olmuş. Bize binlerce mesaj geliyor. Biz kendimizi bırakmışız, devletimizi meşgul etmesin. Bunu istiyorum, bunu dile getirmek istiyorum.” diye sitem etti.

"><p><strong>ANNE GÜRAN: GEREKİRSE DEVLET HERKESİ GÖTÜRSÜN!</strong></p><p>“<em>Şu anda <strong>beni de götürüyor</strong>, babasını da, komşuları da, <a href=çocukları da, ağabeyini de götürüyor. Gidiyoruz, geliyoruz. Teşekkür ederiz. O kadar titiz davranıyorlar ki, benden bile şüphe ediyorlar. Çalışmadan dolayı çok mutluyum. Devletimiz iyi ki böyle bir şey yapıyor. Hepsini kızım için yapıyor. Beni götürsün, babasını, ağabeyini götürsün."

"><p>Anne Güran, Kendimizi sorguluyoruz, bakıyoruz kendimizde bir şey bulamıyoruz. Kadın erkek kim olursa yalvarıyorum, Türkiye'nin önünde yalvarıyorum kızımı bir köşede, devlet kapısına bırak. Bütün ailem mahvoldu. Diyemiyoruz bu yaptı, şu yaptı, sen kimsin? Dünya malı istiyorsan elimizden ne gelirse, yatağımızı satarız sana veririz sana o parayı. Dünya malı Narin'den daha mı kıymetli. Beni bir kağıda bırakma bir ömür. Gücüm kalmadı. 5 oğlum var, tek kızım var. Eğer bu kimse biliyor ben ona düşkünüm. dedi.

"><p><strong>

Bütün çocuklar kapımın önünden gidiyor. Okul karşımda, Narin olmaz ise yaşayamam. Babası dağ gibi düştü, ağabeyi askere gidiyordu, bize zehir ettiler. Bizi sorun, biz böyle bir aile değiliz. Kime zararımız var. Her yere sorun, ailem çok tatlı, ailemiz her gün barışa gidiyor. Narin karşıma çıksa, o kadar ki acı gördüm ben, o adam da olsa kadın da olsa ona teşekkür edeceğim. Güzel bir mevlit vereceğim. Kayınımın düğünü yapılacak ve Türkiye'nin önünde kızımla çiftetelli oynayacağım.” diyerek tüm Türkiye'ye seslendi.

"><p><strong>ARİF GÜRAN: YEDİNCİ GÜNDE DAHA BÜYÜK BİR MÜCADELE VAR</strong></p><p><strong>Narin Güran’ın babası Arif Güran</strong>, ilk günlerdeki aramalara kıyasla <strong>şu anda daha etkin bir çalışma yürütüldüğünü</strong> belirtti. <strong>Türkiye'nin dört bir yanından</strong> kendisini arayan insanlarla iletişim kurduğunu ifade eden Arif Güran, <strong>dolandırıcılara <a href=karşı tepkisini dile getirdi. Güran, bu konudaki düşüncelerini şu şekilde aktardı:

"><p><strong>

"Yedinci gündeyiz sanmasınlar usandık, bu iş böyle kalacak. 7'nci günde 1'inci günden daha fazla bir mücadele var. Allah devletimizden razı olsun. Allah hakkımızı bırakmasın. Küçücük bir kızdan ne isterler. Kimin benden ne hesabı varsa gelsin, benimle görsün.

"><p><em>Bir dakikası benim bir yıl ömrümü götürüyor. <strong>Allah kahru perişan etsin onları</strong>. <strong>Kızımı gören, duyan, bilen en ufak bir iğne kadar ipucu da olsa beni aramanın bir <a href=anlamı yok, devlet Türkiye'nin her çapında var. Emniyeti arayın. Sahte hesaplarla, dolandırıcılar çıktı başımıza. Bunu yapıyoruz, şunu yapıyoruz. Yeter artık. O zaman gitsinler kendilerine altın, gümüş bulsunlar arazide. İnsanların duygularıyla oynamayın yeter. Biz biliyoruz ki, herkesin gönlü bizimledir. Telefon açıp ağlayanlar, ailece ağlayanlar var" dedi.

"><p><strong>

"Bu alınmış, şu alınmış... Soruşturmanın selameti için herkesi alır. Herkesi de sorgular. Sahte hesaplar üzerinden yalanlar dolanlar. Gereken açıklamayı zaten Valiliğimiz yapacaktır. Başka açıklamalara itibar etmesinler. Devlet kimi alırsa alacak. Allah hakkımızı bırakmasın. Saat 5'te görüldü, 6'da görüldü diyorlar. Sadece bir iddia. Keşke görülse, keşke bilinse. İnşallah bulacaklar. Devletimiz benim kızımı bulacak. Ben inanıyorum" diye konuştu.

">

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta öğleden sonra Kuran kursuna giden 8 yaşındaki Narin Güran’dan bir daha haber alınamamıştı. Bugüne kadar toplamda 12 bin 565 araç arandı, 130 kişinin ifadesine başvuruldu, 32 bin 952 kişi kontrol edildi, 7 iz takip köpeği ile 11 bin dönümden fazla alanda arama yapıldı. Narin’in kaybolmadan önceki son görüntüleri de ortaya çıkmıştı. Okulun 21 Ağustos’ta saat 15.15’teki görüntülerinde, Narin’in 4 arkadaşıyla yürüdüğü ve ardından ayrılarak tepe yolunu kullanıp, evine doğru gittiği yer aldı.

Soruşturma kapsamında Narin Güran’ın ağabeyi E.G. (18), kolundaki ısırık izleri nedeniyle gözaltına alındı. İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndaki incelemede, ısırık izlerinin Narin’e ait olup olmadığı tespit edilemeyince E.G. serbest bırakıldı. Soruşturma sürerken, bu kez Narin’in amcası, aynı zamanda kırsal Tavşantepe Mahallesi’nin muhtarı Salim Güran, geçen pazar günü gözaltına alındı. Güran’ın aracından alınan DNA örneklerinin, Narin’in kıyafetlerindeki DNA örnekleriyle eşleştiği belirtildi. Amca Salim Güran’ın telefonunun Narin’in kaybolması sonrası 1 saat boyunca kapalı olduğu, Narin’in son görüldüğü andan 15 dakika sonra köyden ayrıldığı ve cep telefonundaki tüm mesaj ve aramaları, yüklediği bir uygulama aracılığıyla sildiği iddiaları da ortaya atıldı.

Salim Güran, geçen pazartesi günü öğle saatlerinde savcılıktaki işlemlerinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Salim Güran, aynı gün akşam saatlerinde, Narin’in kayboluşunun 13. gününde tutuklandı. Salim Güran’ın, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ ve ‘kasten öldürme’den tutuklandığı öğrenildi.

Salim Güran'ın avukatı, tutuklamanın hukuka aykırı olduğunu savundu, BBC Türkçe’nin aile üyelerinden aldığı bilgiye göre aile de tutuklamayı haksız buldu.

Kararının “tedbiren” alındığını belirten Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise soruşturma kapsamında başka bir tutuklama kararının bulunmadığını söyledi.

Narin Güran, ailesiyle birlikte Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde yaşıyordu.

Ailesinin aktardığına göre Narin, öğle yemeğinden sonra Kur'an kursuna gitti. Ancak kurstan sonra eve dönmedi.

Ailesi, bunun üzerine çocuklarını aramaya başladıklarını, çocuklarından haber alamamaları üzerine akşam saatlerinde yetkililere başvurduklarını söylüyor.

Bunun ardından çevrede çocuğu arama çalışmaları başlatıldı.

Güvenlik güçlerinden farklı kamu kurumlarına, yerel yönetimlerden sivil toplum örgütlerine kadar birçok kurum ve kuruluş, arama çalışmalarında yer aldı.

Olayın ardından iki haftadan fazla bir süre geçerken arama çalışmaları devam ediyor.

Tavşantepe Mahallesi’nin giriş ve çıkışlarında jandarma ekipleri, araçların plakalarını ve sürücülerinin kimliklerini kayıt altına alarak tarama yapıyor.

4 Eylül Çarşamba günü, soruşturma savcısı eşliğinde jandarma tarafından yer altı görüntüleme cihazı ile arama yapıldı.

Geçen hafta Narin’in amcası, aynı zamanda Tavşantepe Muhtarı olan S.G. tutuklandı.

Zanlıya “kasten öldürme” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlamaları yöneltildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 Eylül’de yeni adli yıl açılışı nedeniyle Yargıtay'da düzenlenen resepsiyonda ve 3 Eylül’de ise konuk olduğu 24 TV’de Narin’le ilgili açıklamalar yaptı.

Tunç, ilk açıklamasında “Adli Tıp'ın birtakım tespitleri var. DNA tespitleri var. Annesi ve babasından kan örnekleri alındı. Ve o araçta, amcasının aracındaki DNA'nın uyuştuğu görüldü. Bu yönde bir rapor var ve bu kuvvetli bir şüphe” sözlerini kullandı.

Adalet Bakanı, 24 TV’de de “Narin'in amcasıyla ilgili tutuklama kararı verildiğini, tutuklama kararının bir tedbir olduğunu” belirtti.

"AİLE, AMCANIN TUTUKLANMASINDAN RAHATSIZ"

Salim Güran'ın avukatı Seda Toğrul ise yazılı bir açıklama yaparak tutuklamanın hukuka aykırı olduğunu savundu.

Toğrul açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Müvekkilim Salim Güran'ın tutuklanmasına dayanak delil araçtaki DNA örneği ile WhatsApp yazışmalarını silmesi gerekçe gösterilmiştir. Bu tutuklanma için yeterli somut delil değildir.

“Yeğenin amcasının arabasına binmesi olağan bir durumdur. Kaldı ki DNA örneği materyalin cinsi ve bulunduğu yere göre 1 ay ile 6 ay kalabilmektedir. Kaldı ki Yargıtay 1. Ceza Dairesinin bu konuda emsal teşkil eden yerleşik içtihatları vardır.

“Ortada Narin’e ait bir ceset bulunmadığı halde kasten adam öldürmeden sevki hukuka aykırıdır."

BBC Türkçe’nin görüştüğü aile üyeleri de amcanın tutuklanmasını haksız bulduklarını söyledi.

Bu kişiler, ortada tutuklanmayı gerektirecek kadar yeterli bir delil bulunmadığını söylüyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER