Gündem

Muhaliflerin liderinden kritik mesaj: Hama katliamının intikamını almayacağız

Hama'da Esed rejiminin kontrolü sona erdi. HTŞ lideri Culani, Hama'nın 1982'deki bombalanmasıyla ilgili intikam alınmayacağını belirtti.

Muhaliflerin liderinden kritik mesaj: Hama katliamının intikamını almayacağız
06-12-2024 00:18

Haber7

Suriye'nin ÖZETİ| Hama ilindeki Beşşar Esed rejimi karşıtı silahlı gruplar, kent merkezinin kontrolünü ele geçirdi. Esed rejimi, Hama'da kontrolü kaybettiklerini kabul etti.

Hama ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el Culani, Esed rejiminin 1982 yılındaki Hama'nın bombalanmasına atıf yaparak "intikam alınmayacağını" söyledi.

Yayınladığı bir video mesajında Culani, "Suriye'de 40 yıldır devam eden yarayı temizlemek için Hama'ya girdik. Yüce Allah'tan bunun intikamsız bir fetih olmasını diliyorum" diye konuştu.

_________

DOĞMAMIŞ BEBEKLER VE HAYVANLAR DAHİ ÖLDÜRÜLDÜ!

2 Şubat 1982'de darbe ile yönetimi ele geçiren Hafız Esad'a karşı başlatılan ayaklanmada gerçekleştirilen saldırılar, tarihin en kanlı olaylarından biri olarak kaydedildi. Uluslararası Af Örgütü’ne göre şehit sayısı 10 bin ila 35 bin arasında tahmin edilse de bazı kaynaklar rakamın çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. 

Olayların büyümesi üzerine Hafız Esad’ın kardeşi Rıfat Esad komutasındaki özel kuvvetler, Hama’ya büyük bir askeri operasyon düzenledi. Önce eski şehir merkezi bombalandı ve ardından tanklarla girilen şehir yıkıma uğratıldı. Bazı iddialara göre, Hamalıları etkisiz hale getirmek için zehirli gaz bile kullanıldı.

27 gün süren saldırılar sırasında şehir top atışlarıyla dövüldü. Operasyon sonrası rejim güçleri geniş çaplı aramalar yaptı. Yakalananlar işkenceye maruz kaldı ve toplu infazlar gerçekleştirildi. 

Hamile kadınların karnını açan Esed rejimi askerleri doğmamış bebekleri ve çiftlik hayvanlarını bile katletti. Camilerdeki Müslümanları bile topluca infaz eden Esed rejimi güçleri, cesetleri meydanlarda toplayarak ateşe verdi. Katliamda 88 cami, 3 kilise ve çok sayıda tarihi eser de tahrip edildi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER