Gündem

Mücella Yapıcı: Hatay ve özellikle Hatay Havalimanı'na dair raporlar hazırladık, dikkate almadı

Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan TMMOB üyesi yüksek mimar Mücella Yapıcı, daha önce Hatay'da olası bir depreme karşı TMMOB olarak kurumlara uyarılarda bulunduklarını ancak dikkate alınmadıklarını ifade etti.

Mücella Yapıcı: Hatay ve özellikle Hatay Havalimanı'na dair raporlar hazırladık, dikkate almadı
14-02-2023 02:39

Türkiye'de ÖZETİ| 30 binden fazla insanın ölümüne yol açan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Mücella Yapıcı'dan dikkat çeken açıklamalar geldi.

Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan ve Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Çevre Etki Değerlendirme Danışma Kurulu ve Afet Komitesi sekreterliklerini yürüten mimar Mücella Yapıcı, Halk TV'de Sözüm Var programına gönderdiği mesajla Türkiye'de 10 ili sarsan deprem felaketini değerlendirdi.

Hatay ve özellikle Hatay Havalimanı'na ilişkin olarak TMMOB üzerinden, olabilecek bir depremin çok yıkıcı olacağını ve buna hazırlanılması gerektiğini defalarca ilgili kurumlara ilettiklerini ifade eden Yapıcı, hazırladıkları raporların dikkate alınmadığını söyledi.

Yapıcı "Şimdi bunun kader, fıtrat vb. söylemlerle ilgili meslek odalarının ve bilim insanlarının uyarlarını dinlemediklerine ilişkin suçlarını örtbas edemezler. Yapı denetimi, inşaat denetimi özelleştirilemez, özelleştirilirse gördüğünüz gibi sonuçları çok ağır olur" dedi.

"İMAR İZNİ VERENLER DE YARGILANMALI"

Yapıcı, enkazlarda arama kurtarma çalışmaları tamamlandıktan sonra her enkaza savcı ve bilirkişi gelmesi gerektiğini altını çizerek "Enkazlardan kanıt olarak beton/demir vs örnekleri alınması şart! Bu sürecin herkesin takipçisi olması çok önemli! Sadece müteahhitler değil, imar izni verenler de yargılanmalı" diye kaydetti.

Yapıcı'nın mesajında şu ifadeler yer aldı:

"Afet koordinasyonu için haritalama çalışması yapılmalı, enkaz, kazı ve çalışma bilgisi, delil tespit bilgisi yapılmalı. Çalışma yapılan enkazlara bilgilendirme tabelası asılmalı. Moloz döküm yerlerinin ilan edilmesi gerek, ekolojik sorunlara daha fazla yol açmamak adına bu alanlar incelenmeli. Tarihi eserler yıkıldıysa bilim heyeti, restoratör ve mimar uzmanlar gelmeden toplanmamalı.

Yeni inşa süreci konuşuluyor ancak artçılar devam ediyor. Çok önemli: Sarsıntılar esnasında beton dökülemez!

Öncelikle herkes evini kontrol ettirmeli ancak kontrol etmeleri yetmez aynı zamanda neye bakmaları gerektiğini de öğrenmeli, örneğin bir yapıda oluşan hasarın tehlikeli olup olmadığını anlamak için 45 derecelik açıyla oluşan kolon ve kirişlerdeki çatlakların tehlikeli olduğunu ve bunu gördüğünüzde evin deprem açısından riskli olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor ve bunu herkes dönem dönem kendi evinde ve binasında kontrol etmeli.

Bu konuda; binaları nerelerine bakacaksınız, deprem hasarları nelerdir ve neyi ifade eder, hasar tespitleri nasıl yapılır? içerikli videolar uzmanlar tarafından hazırlanmalı ve yaygınlaştırılmalı.

99 sonrası afet toplanma alanına yerleştirilen, sonra bir şekilde toplanan, içinde afet acil durumunun da ihtiyaç olacak malzemelerin olduğu konteynırlar (hilti, halat, çekiç, vb) ivedilikle tekrar yerleştirilmeli."


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER