Mors ÖZETİ| alfabesi, kullanım tarzı olarak her ne kadar farklı gibi görünse bile bir dönem sıklıkla kullanılan iletişim biçimlerinden bir tanesiydi. Şu an güncel olarak kullanılmasa bile, özellikle telgraf dönemlerinde sıklıkla kullanılırdı. Bugün konumuz, dönemin sıklıkla kullanılan iletişim biçimi olan mors alfabesi hakkında ilginç bilgiler. Mors alfabesi hakkında bu bilgileri öğrendiğinizde, sizin için önemsiz gözüken bu konuşma biçiminin aslında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu anlayacaksınız.
Mors alfabesi bir dil olarak sayılmasa bile, geçmiş dönemlerde oldukça sıklıkla kullanılıyor demiştik. Hatta, günümüzde bile bazı alanlarda yine mors alfabesine yer veriyoruz. Ama elbette, geçmiş dönemde olduğu kadar sıklıkla tercih edildiği söylenemez. Telgraflardan tutun, SOS sinyallerine kadar bazı temeller mors alfabesine dayanıyor. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan, mors alfabesi hakkında ilginç bilgiler listemize geçelim.
Mors Alfabesi hakkında ilginç bilgiler:
İcat edilme amacı yalnızca telgraflar içindiAktif olmasa bile, günümüzde kullanılmaya devam ediliyorMors alfabesini yalnızca iki kişi icat ettiİlk telegrafı asistanına gönderdiHem mucit, hem ressam: Samuel MorseMors alfabesi diyince aklımıza direkt o geliyor: SOS sinyaliMors alfabesini öğrenerek siz de rahatlıkla konuşabilirsinizMors alfabesi bir dil sayılmazMors alfabesi bazılarını işsiz bıraktıİcat edilme amacı yalnızca Telgraflar içindi
Mors alfabesinin ilk icat edilmesindeki en büyük neden, telgraflarda kullanılması içindi. Çünkü eski dönemlerde telgraflar, elektrik dalgaları ve sinyalleri aracılığıyla iletişim kurabiliyordu. Elbette, tekli dalgalar göndereceğiniz için bunun nasıl kullanılacağını bilmeniz gerekiyordu. Buna en basit yöntem olarak ise mors alfabesi geliştirildi ve telgraflarda kullanılmaya başlandı.
Harflere ve sayılara, kısa ve uzun kombinasyonlar oluşturarak, karşınızdaki kişiye kolaylıkla telgraf çekebiliyordunuz. Zaten bu yaptığınız yazma eylemine de mors alfabesi diyoruz. Belki de günümüz klavye biçimlerinin atası da, telgraf ile birlikte mors alfabesi olmuştur.
Aktif olmasa bile, günümüzde kullanılmaya devam ediliyor
Mors alfabesinin günümüz dünyasında ufakta olsa bir yeri bulunuyor. Bazı insanlar, mors alfabesini yalnızca hobi olarak öğreniyor. Her ne kadar günlük yaşantılarında büyük bir yer kaplamasa bile, hala bu iletişim biçimini öğrenmek isteyen insanlar bulunuyor. Hatta günümüz acil yardım çağrısı olan SOS bile, aslında mors alfabesine ait.
Ayrıca, bazı amatör telsiz operatörleri, sinyal dalgalarının gönderiminde mors alfabesini kullanmaya devam ediyorlar. Özetlemek gerekirse, mors alfabesi artık hayatımızın büyük bir noktasında olmasa bile kullanılmaya devam ediyor diyebiliriz.
Mors alfabesini yalnızca iki kişi icat etti
Mors alfabesinin derinlerine indiğimizde, onu icat eden iki kişiyi görüyoruz. İcadın kahramanı Samuel FB Morse olmakla birlikte, ona bir arkadaşı ile birlikte asistanı Alfred Lewis Vail de yardım ediyordu. Mors alfabesinin icat edildiği süreçte, Alfred Lewis Vail’in yardımları oldukça fazlaydı. Mors alfabesindeki kıvrımların çözmesi için, Vali’nin Samuel’e yardımı oldukça fazlaydı. Ama elbette, fikir ilk başta Samuel’e aitti. Bu alfabenin ismini de yine Samuel FB Morse buldu.
İlk telgrafı asistanına gönderdi
Mors Alfabesi Samuel ve Vail tarafından tamamlandıktan sonra ilk kez test edildi. Bu test, ABD yetkilileri huzurunda ve Washington’da hükümet adına kayıtlı telgraf üzerinden yapıldı. Samuel, ilk test mesajını asistanına gönderdi. Vail ise o sırada bu telgrafı Baltimore’dan aldı. Mesajın içeriğinde ise “Tanrı ne yaptı?” yazıyordu.
Bu ifade, İncil’e ait bir ifade olmakla birlikte, bu işlem 1844 yılında yapıldı. Bununla birlikte, telgraf kullanımlarında mors alfabesi yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
Hem mucit, hem ressam: Samuel Morse
Mors alfabesinin mucidi olan Samuel, aslında bir ressamdı. Üstelik oldukça saygı duyulan ve Marquis de Lafayette’a ait portresi başta olmak üzere, birçok eseri ile tanınıyordu. Sanat dünyasında da oldukça iyi bilinen bir isimdi. İyi bir ressam olarak bilinmekle birlikte, aslında iyi ve yetenekli bir mucitti de. Mors alfabesinin arkasında, böylesine yetenekli bir mucit olması da gayet doğal diyebiliriz.
Mors alfabesi diyince aklımıza direkt o geliyor: SOS sinyali
SOS acil durum çağrısının önemini gayet iyi biliyoruz. Bu çağrı da yine mors alfabesine ait. SOS çağrısının hikayesine döndüğümüzde, 1900’lü yıllarda gemilerde kablosuz telgrafların kullanılmasıyla başlandı. Gemi trafiğinin yoğun olmasıyla birlikte, telgraf trafiği de oldukça yoğun bir hal aldı. Bunun devamında, denizciler arasında acil durum sinyalinin belirlenmesine dair bir karar alındı. O dönemlerde mors alfabesi yaygın olarak kullanılmaya devam ediyordu. Çünkü o dönemlerde kullanması ve anlaması oldukça kolaydı.
Denizciler arasında acil durum çağrısı olarak “SOS” uyarısı ortaya çıkarıldı. SOS, günümüzde de kullanılmaya devam ediliyor. Akıllı saatlerimizde, telefonlarımızda ve hatta lüks model bazı otomobillerde üzerinde kırmızı bir şekilde SOS yazan butonlar görebilirsiniz. Buna bastığınızda, otomatik olarak destek ekipleri ile iletişime geçebiliyorsunuz.
Editor : Şerif SENCER