Teknoloji

Mısırın İnsan Vücudunda Sindirilememe Sebebi Nedir?

Mısır yedikten sonra büyük tuvaletinizi yaptığınızda, mısırın tanelerinin sindirilmemiş biçimde dışkının üzerinde olduğunu görürsünüz. Peki mısırı neden sindiremiyoruz? Gelin bakalım.

Mısırın İnsan Vücudunda Sindirilememe Sebebi Nedir?
15-10-2022 09:21

Mısır ÖZETİ| tükettikten birkaç saat sonra tuvalete çıkanlar, dışkılarında mısır çekirdeğinin dış kaplamasını yani tanelerini görünce ''bu neden oluyor?'' diye düşünüp şaşırabilir. Mısırın, sindirilememiş biçimde vücuttan geri çıkmasının nedeni, insanların sindirim sistemi için uygun olmayan selüloz adlı bir karbonhidrata sahip olmasıdır.

Vücudumuzda selülozu sindirmek için uygun enzimler ve bağırsak bakterileri ne yazık ki olmadığı için böyle bir sonuçla karşılaşıyoruz. ''Peki mısırı sindiremiyorsak onu yememiz faydalı mı zararlı mı?'' dediğinizi duyar gibiyiz. İşte bu yazımızda, bu soruların cevaplarını bulabileceksiniz. 

Bu alanda çalışmaları olan profesör Andrea Watson'a göre, selülozu sindirmek için yeterli metabolik donanıma sahip olan sığır gibi büyükbaş hayvanlar bile onu tam olarak sindiremez.

Mısır

Watson, mısırı sindirmek için yüksek derecede geviş getirme özelliğine sahip olmak gerektiğini söylüyor ki bu hayvanlar bunu fazlasıyla yapabiliyor. Düşünün, sığır gibi büyükbaş hayvanlar, bizlerin yediği gibi daha yumuşak mısırları değil, olgunlaşmamış sert mısırları tükettikleri halde mısırı tam olarak sindiremiyorlar.

Mısır Koçanı

Aslında insan vücudu da mısırın yağ ve protein gibi farklı bileşenlerini parçalayabilme özelliğine sahip diyebiliriz. Büyükbaş hayvanlarda olduğu gibi bizler de mısırı uzun süre çiğnersek mısırdaki selüloz duvarlarını parçalayarak bu bahsettiğimiz diğer bileşenlere ulaşabiliriz. Bu bakımdan sindirilmeyen mısırın kendisi değil, başta da belirttiğimiz gibi sadece selülozdur.