Yaşam

"Milli Sinema Günleri" başlıyor

Uluslararası Sinema Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün himayesinde gerçekleştirilecek olan “II. Millî Sinema Günleri”, bu yıl İstanbul’da üç farklı mekânda seyirci ve katılımcılarını ağırlayacak.

20-11-2024 23:23

28-30 ÖZETİ| Kasım 2024 tarihlerinde; Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek olan açık oturumlar, söyleşiler ve ücretsiz film gösterimleriyle üç gün boyunca dolu dolu bir program sinemaseverleri bekliyor.

Geçen sene elli yıllık bir aradan sonra Uluslararası Sinema Derneği tarafından Afyonkarahisar’da düzenlenen organizasyonla Millî Sinema Günleri katılımcılarıyla buluşmuştu. Bu etkinlik çerçevesinde düzenlenen açık oturumlarda, dünden bugüne Türk sineması ve meseleleri konuşulurken gösterilen güzide filmlerle çok sayıda kişiye ulaşılmış ve etkinlik geniş beğeni toplamıştı. Teveccüh üzerine bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Millî Sinema Günleri’nin temeli, 1973 yılında Millî Türk Talebe Birliği (MTTB) tarafından tertip edilen açık oturuma dayanıyor.

AÇILIŞ PROGRAMI

28 Kasım 2024 Perşembe günü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde yapılacak etkinliğin açılış programına, katılımcı ve konukların yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Coşkun Yılmaz katılacak.

AÇIK OTURUMLAR

Etkinlik çerçevesinde üç gün süresince üç ayrı merkezde altı açık oturum yapılacak. Bu açık oturumlarda; Osman Sınav, Ali Osman Emirosmanoğlu, Kemal Tekden, Mesut Uçakan, Nazif Tunç, Haşim Vatandaş, Attila Gökbörü, Derviş Zaim, Kurtuluş Kayalı, Murat Pay, Enver Gülşen, İhsan Kabil, Sadık Yalsızuçanlar, Sevda Dursun, Hasan Kaçan, Suat Köçer, Coşkun Çokyiğit, Mutlu Kurnalı, Emre Konuk, Yusuf Kaplan, Emin Gürsoy, Orhan Bal, Gülcan Tezcan, Selçuk Küpçük, Ahmet Edebali, Serdar Aslan, Bilal Arıoğlu, Cemil Yavuz, Abdulhamit Güler, Ali Buhara Mete, Ahmet Tezcan, İsa Doğmuş, Bünyamin Yılmaz, Faruk Güven, Bekir Bülbül, Ferhat Eşsiz, Halis Cihat Kurutlu, İsmail Fidan, Yeşim Tonbaz, Şükrü Sim, İsrafil Kuralay, Ahmet Yenilmez, Ayşe Şahinboy Doğan, Ali Nuri Türkoğlu, Rabia Bulut gibi yönetmen, senaryo yazarı, oyuncu, animatör, akademisyen, uzman ve sinema yazarı gibi sektör profesyonelleri söz alacaklar.

“Yolumuzun İşaret Taşları: Mesut Uçakan, Ömer Lütfi Mete, Ali Osman Emirosmanoğlu”, “Yerli Sinemanın Dil Arayışları” ve “Dizilerin Cenk Meydanı” başlıklı bu açık oturumlarda, elli yıllık yerli ve millî sinema düşüncesinin yönelişlerine, üretilen filmlere ve verimlere ait analiz, tartışma ve değerlendirmelerin yapılması bekleniyor.

SÖYLEŞİLER

Etkinlik kapsamında üç söyleşi de yer alıyor. "Millî Sinemanın Ortaya Çıkış Koşulları ve Şekillenmesi Üzerine Bazı Gözlemler" konulu söyleşide sosyolog ve akademisyen Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, “Dünden Yarına Sinemamızın Dil Arayışları” başlıklı söyleşide sinema eleştirmeni Enver Gülşen, Millî Sinema hareketi ve Türk sineması konularına ilişkin görüşlerini paylaşacak ve Derviş Zaim “Gelenekten Geleceğe Sinemada Dil Arayışları” adındaki söyleşisiyle düşüncelerini ortaya koyacak.

FİLM GÖSTERİLERİ

Açık oturum ve söyleşilerin yanısıra, üç gün boyunca Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Rami Kütüphanesi ile Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’ne ait salonlarda 1970’lerden bugüne uzanan zaman diliminden seçilmiş kurmaca, belgesel ve animasyon türlerinde filmler seyirciyle buluşacak. Böylece, “Zehra”, “Bir Adam Oluşturmak” (Yücel Çakmaklı), “Çizme” (İsmail Güneş), “Danimarkalı Gelin (Salih Diriklik), “Hay” (Haşim Vatandaş), “Cenneti Beklerken” (Derviş Zaim), “Bir Tutam Karanfil” (Bekir Bülbül), “Mavzer” (Fatih Özcan), “Mirâciye: Saklı Miras” (Murat Pay), “Bağlılık: Hasan” (Semih Kaplanoğlu), “Sükût Evi” (Cafer Özgül), “Rafadan Tayfa: Dehliz Macerası” (İsmail Fidan), “Karınca” (Nazif Tunç), “Suveydâ” (Mesut Uçakan), “Bir Düş Gördüm” (Murat Çeri), “Karagöz: Yar Bana Bir Eğlence” (Murat Karahüseyinoğlu), “İhtiyarlar Taburu” (Fatih Sezgin), “Garip Bir Kolleksiyoncu” (Nurettin Özel), “İçtima” (Nuray Kayacan) ve “Tay 2: Ebabil Takımı” (Nurullah Yenihan) isimli filmler program çerçevesinde seyredilebilecek yapımlar arasında.

Program kapsamındaki tüm etkinlik ve film gösterilerine katılım ücretsiz olacak.

HEDİYE KİTAP

Geçen yıl Afyonkarahisar’da düzenlenen Millî Sinema Açık Oturumları’nda yer alan konuşma ve bildiriler, bu sene Uluslararası Sinema Derneği tarafından kitap olarak yayımlanarak kültür ve sanat hayatımıza kazandırıldı. Sinemamızın dünü ve bugününe dair değerli fikir ve hararetli tartışmaların yer aldığı “II. Millî Sinema Açık Oturumları” kitabı, etkinliğe katılım sağlayan kişi ve konuklara hediye edilerek beğenilerine sunulacak.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER